MWC 2016: Društveni mediji pokazuju da korisnici sve više biraju nove načine plaćanja

MWC 2016: Društveni mediji pokazuju da korisnici sve više biraju nove načine plaćanja

Foto: MasterCard

Istraživanje kompanije MasterCard pokazuje da su korisnici tijekom 2015. sve više počeli koristiti dostupne mogućnosti mobilnih plaćanja. Ovaj trend odražava promjene koje su nastupile od 2014., kada su se korisnici pitali što je sljedeće u tehnologijama plaćanja. Korisnici kartica od banaka i trgovaca očekuju mogućnosti mobilnih plaćanja, a komentari na društvenim mrežama su se i više nego udvostručili u odnosu na 2014. godinu.

Tijekom Mobile World Congress MasterCard je objavio rezultate svog četvrtog godišnjeg istraživanja o mobilnim plaćanjima, koje je proveo u suradnji s tvrtkom PRIME Research. Istraživanjem je obuhvaćeno 2 milijuna objava o mobilnim plaćanjima objavljenih tijekom 2015.  na Twitteru, Facebooku, Instagramu, forumima, Wibou, Googleu+ i YouTubeu, što predstavlja rast u odnosu na 85 000 objava iz 2012., kada je istraživanje provedeno po prvi put.

Osim povećanog interesa, tijekom 2015. korisnici su imali pozitivnije mišljenje o tehnologiji mobilnih plaćanja; 95 % korisnika izjavilo je da je njihovo mišljenje pozitivno ili neutralno. “Činjenica da se nakon tri godine praćenja te teme čini da korisnici u potpunosti prihvaćaju novu generaciju plaćanja pozitivna je za industriju”, rekla je Marcy Cohen, potpredsjednica odjela digitalnih komunikacija kompanije MasterCard.

Proširenje mogućnosti plaćanja

U 97 % svih razgovora o mobilnim plaćanjima tijekom 2015. spominjale su se mogućnosti koje pružaju usluge Apple Pay, Samsung Pay i Android Pay, pri čemu se najviše objava odnosilo na predstavljanja proizvoda i poboljšanja usluge. Osim rasprava o digitalnoj lisnici, najviše se razgovaralo o beskontaktnim karticama (47 %), nakon čega je slijedila biometrija (33 %) te osobna plaćanja (14 %) i prenosivi elektronički uređaji (6 %).

Razgovori o beskontaktnim karticama najviše su se odnosili na uvođenje globalnog prihvaćanja kartica u sklopu sustava javnog prijevoza u Londonu, Chicagu i Petrogradu, kao i na dostupnost na glavnim sportskim događajima diljem svijeta.

Biometrija je bila popularna tema u 2015., što je vidljivo iz činjenice da su u društvenim razgovorima bile zastupljene 163 zemlje diljem svijeta. Tehnologija plaćanja na temelju otiska prsta i elektrokardiograma (EKG-a) tijekom godine postala je zanimljiva tema za korisnike, dok je prepoznavanje lica (”Selfie Pay“) ostalo najčešća tema u razgovorima i biometriji (55 %).

Primjeri u kojima su se spominjali prenosivi elektronički uređaji u posljednjem tromjesečju 2015. bili su za 30 puta veći nego u prvom tromjesečju te iste godine.

Globalni rast razgovora

Digitalni novčanici postaju sve češća tema razgovora na društvenim mrežama diljem svijeta. Tijekom posljednje godine došlo je do porasta u svim regijama, uključujući: : Aziju i Pacifik (+159 %), Europu (+144 %), Latinsku Ameriku i Karibe (+20 %), Bliski Istok i Afriku (+111 %) te Sjevernu Ameriku (+519 %).

Sigurnost je i dalje ključna

Sigurnost i zaštićenost mobilnog plaćanja i dalje su glavna tema razgovora; tijekom 2015. godine 94 % korisnika društvenih mreža izrazilo je pozitivan ili neutralan stav prema toj vrsti plaćanja, što je povećanje od 3 postotna boda u odnosu na istraživanje iz 2014. To odražava globalni trend uočen tijekom svih godina istraživanja: 2013. godine 77 % korisnika imalo je pozitivno ili neutralno mišljenje o sigurnosti, u odnosu na njih 70 % tijekom 2012. Glavna područja zanimanja obuhvaćala su ukidanje lozinki i nove sustave provjere identiteta na temelju biometrijske tehnologije.

O istraživanju

U suradnji s tvrtkom PRIME Research MasterCard je proveo četvrto godišnje istraživanje o mobilnim plaćanjima kojim se željelo utvrditi raspon proširenja razgovora na nove načine plaćanja. Istraživanje je obuhvatilo više od 2 milijuna objava na sljedećim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, Instagram, Forums, Google+ i YouTube, čime su pokrivene rasprave sa 61 tržišta diljem svijeta.

Ovogodišnjim istraživanjem analizirano je više od 1,6 milijuna izvornih objava, kao i više od 433 000 ponovnih objava, koje su obuhvaćale komentare potrošača i razgovore o novostima, što odražava sve veće zanimanje za nove načine plaćanja. Primjenom metoda i tehnologija analize društvenih medija na temelju ljudi tvrtke PRIME, istraživanjem su utvrđeni ključni trendovi u sklopu novih metoda plaćanja, uključujući biometriju, beskontaktne kartice, digitalne lisnice, osobna plaćanja i prenosive elektroničke uređaje.

Izvješće dobiveno na temelju rezultata istraživanja odražava uvid u nova mobilna plaćanja i trendove kategorija u različitim regijama i zemljama.

Još iz kategorije

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.