Marketing ima ogromnu moć, ali s njom dolazi i velika odgovornost

Marketing ima ogromnu moć, ali s njom dolazi i velika odgovornost

„Marketing je jedna od branši koja se najbrže preselila u digitalni svijet. To ne čudi ako uzmemo u obzir da je gotovo 60 svjetske populacije online i da velika većina njih prati omiljene brendove i kupuje preko interneta. No, doseg marketinga je odavno nadrastao samo biznis. Statistike kažu da svatko od nas u prosjeku vidi i do 5000 oglasa dnevno. Ti oglasi su često usmjereni na najmlađe i formiraju njihove potrošačke navike odmalena. Uvjerili smo se da marketing može biti prevaga u političkim kampanjama pa i tim putem utjecati na sve društvene procese. Dakle, oglašavanje dopire praktički do svake pore društva i to mu daje ogromnu moć“, istaknuo je Predsjednik Udruženja marketinga HGK Božidar Abramović  na otvaranju konferencije Izazovi odgovornog marketinga i oglašavanja u digitalnoj eri koju su organizirali Međunarodna trgovačka komora (ICC) Hrvatska i Udruženje marketinga Hrvatske gospodarske komore u suradnji s Podravkom.

„Znamo da s velikom moći dolazi i velika odgovornost. Zato HGK kroz svoje Udruženje marketinga podržava donošenje ICC-jevog Kodeks oglašavanja i marketinškog komuniciranja“, poručio je Abramović.

Glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić je kazala kako Kodeks već 80 godina donosi globalne smjernice i niz novosti u području marketinga i oglašavanja. „Svrha ovog 10. izdanja Kodeksa je osigurati društvenu odgovornost industrije, zaštitu potrošača i jačanje njihova povjerenja, i to promicanjem visokih etičkih načela u marketinškoj komunikaciji i oglašavanju. Ovo revidirano izdanje usklađeno je s promjenama koje proizlaze iz digitalne transformacije i postavlja zlatni standard ponašanja industrije“, naglasila je Skupnjak Kapić, uz napomenu da je posebna pozornost usmjerena je na zaštitu djece i privatnosti potrošača.

Generalni direktor European Advertising Standards Alliance-a (EASA) Lucas Boudet, je upozorio da povjerenje potrošača u marketing drastično opada i da je stoga iznimno bitno uspostaviti pravila koja će se baviti izazovima odgovornog oglašavanja. „Udio digitalnog oglašavanja raste i za dvije godine će uzimati više od pola globalnog marketinškog kolača. Stoga moramo razgovarati o influencerima, društvenim mrežama, umjetnoj inteligenciji i velikim tehnološkim kompanijama“, izjavio je Boudet i dodao da samoregulacija marketinga podrazumijeva brzu prilagodbu na tržišne promjene. „Zato smo nadogradili Kodeks koji sad još više stremi transparentnosti“, rekao je Boudet. Osvrnuo se i na skoro predsjedanje Hrvatske Europskom unijom poručivši da se nada da ćemo biti dobri promotori nove digitalne ere marketinga.

Konkretne promjene koje donosi Kodeks prezentirala je Raelene Martin iz Komisija ICC-ja za marketing i oglašavanje. „Naglasak smo stavili na novi marketinški ekosustav koji se razvio paralelno s digitalnim tehnologijama. Fokusirali smo se na zaštitu djece i mladih od neprikladnih sadržaja, transparentnost i iskrenost u oglašavanju. Želimo da reklame koje zavaravaju kupce tvrdeći da su se ljudi pomladili zbog nekakve kreme, a ne photoshopa, postanu stvar prošlosti. Time vraćamo povjerenje kupaca i marketing budućnosti usmjeravamo u zdravom pravac“, naglasila je Martin.

U sklopu konferencije su održane i dvije panel rasprave na kojima su vodeći hrvatski marketinški stručnjaci raspravljali o ulozi digitalnog i utjecajnog marketinga u poslovanju, pravu na zaborav u oglašavanu, odnosu regulative i kreativnosti, ali i brojnim drugim aktualnim temama.

Još iz kategorije

Dujmović: Ova godina je bila prava ludnica a takvi su nam i planovi za slijedeću godinu

Dujmović: Ova godina je bila prava ludnica a takvi su nam i planovi za slijedeću godinu

14.10.2019. komentiraj

Razgovori s Nikolom Dujmovićem, suosnivačem Spana, uvijek imaju sasvim neku drugačiju notu od one koji imate s klasičnim IT direktorom i vlasnikom odnosno suvlasnikom neke IT tvrtke, o predstavnicima stranih tvrtki da i ne govorimo koji s e uvijek drže korporativnih strogih i gotovo pa uvijek uštogljenih pravila.

Hrvatska napredovala u konkurentnosti

Hrvatska napredovala u konkurentnosti

13.10.2019. komentiraj

Konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, mjerena Globalnim indeksom konkurentnosti koji izrađuje i objavljuje Svjetski gospodarski forum, ocijenjena je 63. pozicijom od 141 zemlje. Iako je time napredovala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu, ostala je najlošije ocijenjena članica EU. Druga najlošije ocijenjena članica, Grčka, bila je za četiri mjesta bolja od Hrvatske, a najlošije ocijenjene članice iz tzv. nove Europe, Rumunjska i Bugarska, bile su za 12 (Rumunjska), odnosno 14 (Bugarska) mjesta bolje od Hrvatske. Poboljšanjem ranga Hrvatske smanjilo se njezino zaostajanje za ostalim članicama EU u odnosu na prošlu godinu kada je druga najlošija članica Grčka bila bolja za 11 mjesta.

VMware nastavlja rast na hrvatskom tržištu

VMware nastavlja rast na hrvatskom tržištu

12.10.2019. komentiraj

Digitalizacija i digitalna transformacija danas su riječi koje upotrebljavaju svi od političara do gospodarstvenika, analitičara i novinara, no iza svega stoji spoj transformacije poslovanja potaknut ICT tehnologijama. Upravo zbog toga nametnuo se i razgovor s Ivom Sladoljevim, senior regional manager za Srednju Europu u VMwareu koji govori o trenutno stanju na tržištu, ali i planovima u narednom razdoblju.