Kako malo poduzetništvo prerasta u korporaciju

Kako malo poduzetništvo prerasta u korporaciju

Većina velikih stvari započinje u malom paketu. Tvrtke, s obzirom da su proizvod ljudskog rada (a i nazivamo ih pravnim osobama), slijede sličan razvojni put. Od malih startupova uspješnim poslovanjem rastu, šire se i postaju sve veće – naravno u okolnostima koje to dozvoljavaju, odnosno u kojima to vlasnici uopće i žele. U svakom se stadiju, naravno, može biti uspješan, no, nije zgorega znati na što se u pojedinoj fazi valja usredotočiti, a kako bi se povećala šansa "poslovne evolucije".

Tvrtke obično počinju u formi koja se može nazvati "solozetnik", tj. solo poduzetnik. Riječ je o tvrtki s jednim zaposlenim, a koji je s obzirom na tu činjenicu "katica za sve". S obzirom da jedna osoba uz temeljno poslovanje tvrtke treba (barem donekle) opsluživati i neophodnu logistiku za osnovno funkcioniranje pravne osobe, resurs koji najčešće nedostaje solozetnicima jest – vrijeme. Ključna vještina kojom treba ovladati kako bi se osigurao uspjeh jest besprijekorno planiranje vremena. U tom planu najviše vremena treba posvetiti ključnim djelatnostima koje osiguravaju rast, taman nauštrb drugih komponenti. Naravno, ni u kojem se slučaju nemojte zakinuti za život i vrijeme za sebe jer je, na kraju krajeva, smisao poduzetništva stvaranje uvjeta za kvalitetno i ispunjeno postojanje.

Poslovanje s partnerom (ili partnerima) je obično sljedeća stepenica na vremenskoj lenti razvoja tvrtke. Sada u poduzeću, uz osnivača, radi još nekoliko osoba – najčešće jedna ili dvije. Ukoliko tvrtka inicijalno nije nastala kao poduzetništvo nekoliko osoba, ovakav razvoj situacije je obično uvjetovan rastom poslovanja i pripadajućih prihoda solozetnika do te mjere da fizički i vremenski posao više ne može obavljati sam. U ovom stadiju treba obratiti pozornost na dvije komponente – vještine novih partnera koje trebaju biti komplementarne vještinama koje već postoje u tvrtki te prodaju. Iako brojnim novim poduzetnicima prodaja predstavlja problem, jer u njoj ili nemaju iskustva, ili im prodavanje jednostavno "ne sjedi", to je nešto što se sada još intenzivnije mora raditi kako bi tvrtka opstala i nastavila rasti.

Stabilna tvrtka je treći oblik evolucije poduzetništva. Tvrtka sada zapošljava do 10 zaposlenih i ono na što treba obratiti pozornost jest kvaliteta isporučenih proizvoda i usluga te – marketing. Trvrtka treba investirati u sustave koji će osigurati da klijenti dobivaju vrhunske proizvode i usluge – na vrijeme i bez potrebe za ikakvim "natezanjem". Time se osigurava nastavak suradnje i prodaje s postojećim klijentima te rast ugleda i reputacije tvrtke kao pouzdanog i kvalitetnog partnera, a što stvara priliku za osvajanje novih korisnika. Ujedno je neophodno napraviti dobar marketinški plan koji će optimalno pratiti trenutačne akcije i projekte, odnosno i sam generirati prodaju.

Nakon što preraste oblik stabilne tvrtke, firma se pretvara u tzv. lokalnu priču o uspjehu. Svi smo čitali o takvim tvrtkama – mlade su, inovativne, nude svježe i originalne proizvode i usluge i krasi ih kvalitetan i stabilan rast. U ovom je stadiju najpotrebnije obratiti pozornost na postavljanje jasne vizije tvrtke – što se radi, što se želi raditi i kako se želi raditi u nadolazećem razdoblju. Solozetnik s početka priče se u sve manjoj mjeri izravno miješa u poslovanje, budući da "ima ljude koji to rade za njega". Naravno, u tom je slučaju neophodno da su na ključnim mjestima osobe od povjerenja i da im vlasnik to povjerenje praktično (a ne teoretski) i ukaže – dozvoljavajući im da rade svoj posao upravljanja tvrtkom.

Sve iznad ove veličine već postaje velika tvrtka, odnosno korporacija te u neku ruku izlazi iz okvira tipičnog poduzetništva. Fokus se u takvim organizacijama u potpunosti mijenja – umjesto "borbe" s vremenom osnivač se mora brinuti o dioničarima, zaposlenicima i kulturi koja vlada u tvrtki. Ovo je ujedno vrijeme za kompleksne sustave za praćenje performansi pojedinih sektora u poduzeću i razradu opsežnih strateških planova. U konačnom, korporativnom stadiju osnivač se mora "umno klonirati" – pronaći vodeći kadar koji dijeli njegove stavove, uvjerenja i vrijednosti i za kojeg je siguran da će tvrtku moći nastaviti voditi jednako, ako ne i bolje od njega samog.

Još iz kategorije

Inovacije u industriji donose nagrade

Inovacije u industriji donose nagrade

13.07.2020. komentiraj

Inovativna naponska tehnologija srednjenaponskih postrojenja kompanije Schneider Electric, koja umjesto SF6 koristi čisti zrak nominirana je za najprestižniju svjetsku industrijsku nagradu HERMES. Novo srednjenaponsko postrojenje koje koristi čisti zrak umjesto u industriji standardnog stakleničkog plina SF6, među tri je kandidata za ovogodišnje poželjno priznanje. Uz to, nova tehnologija srednjenaponskih postrojenja ušla je u 15 finalista za Nagradu za energetsku učinkovitost u industriji.

Huawei i drugi mjesec zaredom drži mjesto najvećeg proizvođača pametnih telefona

Huawei i drugi mjesec zaredom drži mjesto najvećeg proizvođača pametnih telefona

12.07.2020. komentiraj

Counterpoint je potvrdio iznenađujuće rezultate vezane za tržište pametnih telefona jer i nakon travnja Huawei ostaje najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu! To znači da je uspio zadržati Samsung iza sebe, što je izniman uspjeh za kineskog giganta, posebno u situaciji kad se nalazi pod američkim sankcijama pa mu je ograničena mogućnost poslovanja u svim dijelovima svijeta. Ima 19,7 posto udjela u svibnju, a Samsung je na 19,6 posto.

Kriza potaknula nove načine poslovanja

Kriza potaknula nove načine poslovanja

11.07.2020. komentiraj

Ubrzanje potrošačkih trendova i ponašanja koja su postojala i prije izbijanja COVID-19 učinilo je još jedan korak naprijed, a potaknut će kompanije koje imaju kontakt s potrošačima i trgovce na ponovno kreiranje svog načina poslovanja, navodi se u novom izvješću PwC-a.