Kako malo poduzetništvo prerasta u korporaciju

Kako malo poduzetništvo prerasta u korporaciju

Većina velikih stvari započinje u malom paketu. Tvrtke, s obzirom da su proizvod ljudskog rada (a i nazivamo ih pravnim osobama), slijede sličan razvojni put. Od malih startupova uspješnim poslovanjem rastu, šire se i postaju sve veće – naravno u okolnostima koje to dozvoljavaju, odnosno u kojima to vlasnici uopće i žele. U svakom se stadiju, naravno, može biti uspješan, no, nije zgorega znati na što se u pojedinoj fazi valja usredotočiti, a kako bi se povećala šansa "poslovne evolucije".

Tvrtke obično počinju u formi koja se može nazvati "solozetnik", tj. solo poduzetnik. Riječ je o tvrtki s jednim zaposlenim, a koji je s obzirom na tu činjenicu "katica za sve". S obzirom da jedna osoba uz temeljno poslovanje tvrtke treba (barem donekle) opsluživati i neophodnu logistiku za osnovno funkcioniranje pravne osobe, resurs koji najčešće nedostaje solozetnicima jest – vrijeme. Ključna vještina kojom treba ovladati kako bi se osigurao uspjeh jest besprijekorno planiranje vremena. U tom planu najviše vremena treba posvetiti ključnim djelatnostima koje osiguravaju rast, taman nauštrb drugih komponenti. Naravno, ni u kojem se slučaju nemojte zakinuti za život i vrijeme za sebe jer je, na kraju krajeva, smisao poduzetništva stvaranje uvjeta za kvalitetno i ispunjeno postojanje.

Poslovanje s partnerom (ili partnerima) je obično sljedeća stepenica na vremenskoj lenti razvoja tvrtke. Sada u poduzeću, uz osnivača, radi još nekoliko osoba – najčešće jedna ili dvije. Ukoliko tvrtka inicijalno nije nastala kao poduzetništvo nekoliko osoba, ovakav razvoj situacije je obično uvjetovan rastom poslovanja i pripadajućih prihoda solozetnika do te mjere da fizički i vremenski posao više ne može obavljati sam. U ovom stadiju treba obratiti pozornost na dvije komponente – vještine novih partnera koje trebaju biti komplementarne vještinama koje već postoje u tvrtki te prodaju. Iako brojnim novim poduzetnicima prodaja predstavlja problem, jer u njoj ili nemaju iskustva, ili im prodavanje jednostavno "ne sjedi", to je nešto što se sada još intenzivnije mora raditi kako bi tvrtka opstala i nastavila rasti.

Stabilna tvrtka je treći oblik evolucije poduzetništva. Tvrtka sada zapošljava do 10 zaposlenih i ono na što treba obratiti pozornost jest kvaliteta isporučenih proizvoda i usluga te – marketing. Trvrtka treba investirati u sustave koji će osigurati da klijenti dobivaju vrhunske proizvode i usluge – na vrijeme i bez potrebe za ikakvim "natezanjem". Time se osigurava nastavak suradnje i prodaje s postojećim klijentima te rast ugleda i reputacije tvrtke kao pouzdanog i kvalitetnog partnera, a što stvara priliku za osvajanje novih korisnika. Ujedno je neophodno napraviti dobar marketinški plan koji će optimalno pratiti trenutačne akcije i projekte, odnosno i sam generirati prodaju.

Nakon što preraste oblik stabilne tvrtke, firma se pretvara u tzv. lokalnu priču o uspjehu. Svi smo čitali o takvim tvrtkama – mlade su, inovativne, nude svježe i originalne proizvode i usluge i krasi ih kvalitetan i stabilan rast. U ovom je stadiju najpotrebnije obratiti pozornost na postavljanje jasne vizije tvrtke – što se radi, što se želi raditi i kako se želi raditi u nadolazećem razdoblju. Solozetnik s početka priče se u sve manjoj mjeri izravno miješa u poslovanje, budući da "ima ljude koji to rade za njega". Naravno, u tom je slučaju neophodno da su na ključnim mjestima osobe od povjerenja i da im vlasnik to povjerenje praktično (a ne teoretski) i ukaže – dozvoljavajući im da rade svoj posao upravljanja tvrtkom.

Sve iznad ove veličine već postaje velika tvrtka, odnosno korporacija te u neku ruku izlazi iz okvira tipičnog poduzetništva. Fokus se u takvim organizacijama u potpunosti mijenja – umjesto "borbe" s vremenom osnivač se mora brinuti o dioničarima, zaposlenicima i kulturi koja vlada u tvrtki. Ovo je ujedno vrijeme za kompleksne sustave za praćenje performansi pojedinih sektora u poduzeću i razradu opsežnih strateških planova. U konačnom, korporativnom stadiju osnivač se mora "umno klonirati" – pronaći vodeći kadar koji dijeli njegove stavove, uvjerenja i vrijednosti i za kojeg je siguran da će tvrtku moći nastaviti voditi jednako, ako ne i bolje od njega samog.

Još iz kategorije

Huaweijev Honor na Gamescomu predstavio novu gaming strategiju i uređaji samo za gamere

Huaweijev Honor na Gamescomu predstavio novu gaming strategiju i uređaji samo za gamere

25.08.2019. komentiraj

Honor, brand Huaweia, službeno je na sajmu Gamescom 2019 u Kölnu objavio svoju novu gaming strategiju. S ciljem unapređenja mobilnog gaminga putem tehnologije, e-sportova i zajedničkog razvoja, HONOR se pozicionirao kao predvodnik industrije mobilnih igara nudeći u svojim pametnim telefonima moćnu gaming tehnologiju, inovativnu opremu, planove za e-sportove i izuzetnu suradnju s programerima.

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.