Kako malo poduzetništvo prerasta u korporaciju

Kako malo poduzetništvo prerasta u korporaciju

Većina velikih stvari započinje u malom paketu. Tvrtke, s obzirom da su proizvod ljudskog rada (a i nazivamo ih pravnim osobama), slijede sličan razvojni put. Od malih startupova uspješnim poslovanjem rastu, šire se i postaju sve veće – naravno u okolnostima koje to dozvoljavaju, odnosno u kojima to vlasnici uopće i žele. U svakom se stadiju, naravno, može biti uspješan, no, nije zgorega znati na što se u pojedinoj fazi valja usredotočiti, a kako bi se povećala šansa "poslovne evolucije".

Tvrtke obično počinju u formi koja se može nazvati "solozetnik", tj. solo poduzetnik. Riječ je o tvrtki s jednim zaposlenim, a koji je s obzirom na tu činjenicu "katica za sve". S obzirom da jedna osoba uz temeljno poslovanje tvrtke treba (barem donekle) opsluživati i neophodnu logistiku za osnovno funkcioniranje pravne osobe, resurs koji najčešće nedostaje solozetnicima jest – vrijeme. Ključna vještina kojom treba ovladati kako bi se osigurao uspjeh jest besprijekorno planiranje vremena. U tom planu najviše vremena treba posvetiti ključnim djelatnostima koje osiguravaju rast, taman nauštrb drugih komponenti. Naravno, ni u kojem se slučaju nemojte zakinuti za život i vrijeme za sebe jer je, na kraju krajeva, smisao poduzetništva stvaranje uvjeta za kvalitetno i ispunjeno postojanje.

Poslovanje s partnerom (ili partnerima) je obično sljedeća stepenica na vremenskoj lenti razvoja tvrtke. Sada u poduzeću, uz osnivača, radi još nekoliko osoba – najčešće jedna ili dvije. Ukoliko tvrtka inicijalno nije nastala kao poduzetništvo nekoliko osoba, ovakav razvoj situacije je obično uvjetovan rastom poslovanja i pripadajućih prihoda solozetnika do te mjere da fizički i vremenski posao više ne može obavljati sam. U ovom stadiju treba obratiti pozornost na dvije komponente – vještine novih partnera koje trebaju biti komplementarne vještinama koje već postoje u tvrtki te prodaju. Iako brojnim novim poduzetnicima prodaja predstavlja problem, jer u njoj ili nemaju iskustva, ili im prodavanje jednostavno "ne sjedi", to je nešto što se sada još intenzivnije mora raditi kako bi tvrtka opstala i nastavila rasti.

Stabilna tvrtka je treći oblik evolucije poduzetništva. Tvrtka sada zapošljava do 10 zaposlenih i ono na što treba obratiti pozornost jest kvaliteta isporučenih proizvoda i usluga te – marketing. Trvrtka treba investirati u sustave koji će osigurati da klijenti dobivaju vrhunske proizvode i usluge – na vrijeme i bez potrebe za ikakvim "natezanjem". Time se osigurava nastavak suradnje i prodaje s postojećim klijentima te rast ugleda i reputacije tvrtke kao pouzdanog i kvalitetnog partnera, a što stvara priliku za osvajanje novih korisnika. Ujedno je neophodno napraviti dobar marketinški plan koji će optimalno pratiti trenutačne akcije i projekte, odnosno i sam generirati prodaju.

Nakon što preraste oblik stabilne tvrtke, firma se pretvara u tzv. lokalnu priču o uspjehu. Svi smo čitali o takvim tvrtkama – mlade su, inovativne, nude svježe i originalne proizvode i usluge i krasi ih kvalitetan i stabilan rast. U ovom je stadiju najpotrebnije obratiti pozornost na postavljanje jasne vizije tvrtke – što se radi, što se želi raditi i kako se želi raditi u nadolazećem razdoblju. Solozetnik s početka priče se u sve manjoj mjeri izravno miješa u poslovanje, budući da "ima ljude koji to rade za njega". Naravno, u tom je slučaju neophodno da su na ključnim mjestima osobe od povjerenja i da im vlasnik to povjerenje praktično (a ne teoretski) i ukaže – dozvoljavajući im da rade svoj posao upravljanja tvrtkom.

Sve iznad ove veličine već postaje velika tvrtka, odnosno korporacija te u neku ruku izlazi iz okvira tipičnog poduzetništva. Fokus se u takvim organizacijama u potpunosti mijenja – umjesto "borbe" s vremenom osnivač se mora brinuti o dioničarima, zaposlenicima i kulturi koja vlada u tvrtki. Ovo je ujedno vrijeme za kompleksne sustave za praćenje performansi pojedinih sektora u poduzeću i razradu opsežnih strateških planova. U konačnom, korporativnom stadiju osnivač se mora "umno klonirati" – pronaći vodeći kadar koji dijeli njegove stavove, uvjerenja i vrijednosti i za kojeg je siguran da će tvrtku moći nastaviti voditi jednako, ako ne i bolje od njega samog.

Još iz kategorije

Povećanje robnog deficita EU

Povećanje robnog deficita EU

19.04.2019. komentiraj

Nakon veljače, odnosno nakon prva dva mjeseca, više se ne može govoriti o usporavanju robne razmjene EU u odnosu na prošlu godinu. Naime, rast izvoza na godišnjoj razini bio je neznatno dinamičniji nego u istom razdoblju prošle godine, 4,1% u odnosu na 4,0%, a rast uvoza osjetno dinamičniji, 6,2% u odnosu na 3,6%. Takva su kretanja donekle bila u suprotnosti s očekivanjima da će rast globalne robne razmjene usporiti s obzirom na očekivano usporavanje rasta globalnoga gospodarstva i nadalje prisutan globalni protekcionizam.

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.