Izgradnja 5G mreže i digitalizacija Hrvatske, pripojena Optima Telekom

Izgradnja 5G mreže i digitalizacija Hrvatske, pripojena Optima Telekom
Dražen Tomić / Tomich Productions

Globalna i hrvatska ekonomija već neko vrijeme su suočene s brojnim krizama, a utjecaja vanjskih faktora nije pošteđen niti Telemach. Ipak, telekomunikacijski sektor je stabilna grana gospodarstva čije su usluge uslijed sve intenzivnije digitalne transformacije gospodarstva i društva nužan dio poslovanja i života pa je Telemachu tijekom 2022. kontinuirano rastao broj korisnika, a rasli su i prihodi, što će omogućiti daljnje investicije u mrežnu infrastrukturu.

Upravo u neizvjesnim vremenima napravili smo veliki zaokret u poslovanju te smo ostali usmjereni na petogodišnji plan da do 2025. u brzu gigabitnu optičku i mobilnu 5G mrežu uložimo 1,7 milijardi kuna. To nas je učinilo još spremnijima za razdoblje koje je pred nama.

U svega mjesec i pol Telemach je u svoje poslovanje integrirao dvije kompanije - Optimu i Total TV. To nam je omogućilo da sa svim našim uslugama postanemo prisutni na području čitave Hrvatske te postanemo nacionalni operator koji pruža cjeloviti spektar telekomunikacijskih usluga - fiksnih, mobilnih i televizije. Novopridružene kompanije donijele su nam novu snagu i jer smo kroz akviziciju stručnjaka, koji su danas dio Telemachovog tima, obogatili postojeću ekspertizu, na što smo osobito ponosni.

Pripajanjem Optime značajno je ojačan segment poslovnih korisnika, dok je pripajanje satelitske televizije Total TV omogućilo prisutnost čak i na najnedostupnijim lokacijama. Tijekom godine kontinuirano smo ulagali u daljnju izgradnju i širenju najbrže 10 Giga optičke mreže koja sada pokriva preko 100.000 kućanstava u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku i Rijeci. Uz optičku mrežu, u rekordnom roku postigli smo i nacionalnu pokrivenost super brzom mobilnom 5G mrežom, koja je korisnicima sada na raspolaganju na području cijele Hrvatske. Osim ulaganja u najnaprednije tehnologije ulagali smo i u Telemachovu bazu znanja, koja je značajno osnažena. Telemachu su se pridružile dvije nove članice uprave pa je na čelu s novim timom Telemach danas jedini telekom operator s udjelom žena 50:50 te s gotovo jednakim omjeru na nivou cijele kompanije.

Zahvaljujući ulaganjima u mrežu i predanom radu svih zaposlenika, napravljen je veliki iskorak u kvaliteti mobilnih usluga te je prema posljednjoj analizi Opensignala, Telemachova 5G mreža osvojila najviše pobjedničkih titula u Hrvatskoj. Značajno unaprjeđenje kvalitete su prepoznali i korisnici pa Telemach posljednja četiri mjeseca bilježi najveći priljev korisnika u pretplatničkim paketima.

Značajne aktivnosti usmjerene su i u modernizaciju core mreže koja će do ljeta u cijelosti biti prebačena u cloud što će omogućiti dugoročno postavljanje temelja za tehnologije budućnosti koje tek dolaze. Ostvarena postignuća i aktivnosti planirane za 2023. osigurat će još bolju uslugu za naše korisnike te nam omogućiti daljnji rast. Ostajemo snažno usmjereni na korisnike kojima želimo pružiti najbolje korisničko iskustvo na tržištu kroz sve usluge koje nudimo te im pokazati kakvi bi telekom operatori trebali biti. Stoga nastavljamo s pružanjem jednostavnih i transparentnih usluga uz najveću vrijednost za novac.

Želimo pridonijeti snažnoj digitalizaciji Hrvatske i korisnicima omogućiti pristup superiornim tehnologijama te stvoriti okruženje usmjereno na dobrobit kako građana, tako i hrvatskog gospodarstva. Stoga ćemo sudjelovati u aukciji spektra, nastaviti s ulaganjima u mrežnu infrastrukturu što podrazumijeva daljnju intenzivnu izgradnju 10 Giga optičke mreže, modernizaciju naše core mobilne mreže i širenje pokrivenosti super brze 5G mreže na razini cijele Hrvatske.

Vjerujemo da ćemo u godinama koje dolaze tržištu donijeti novu energiju na uspavanom telekomunikacijskom tržištu te dati svoj doprinos, kako digitalizaciji društva tako i razvoju društva u cijelini.