IT-evci često smatraju svoje nadređene kao nedovoljno svjesne tehnologija kojima barataju

IT-evci često smatraju svoje nadređene kao nedovoljno svjesne tehnologija kojima barataju

Foto: DepositPhotos

Zaposleni u IT sektoru nerijetko će svoje nadređene gledati kao nedovoljno educirane, informirane ili sposobne voditi ih. To dolazi s povećom količinom znanja u tih radnika, koja zna zaslijepiti i sve druge faktore potrebne u vođenju kompanije, a oni često nisu povezani sa samim direktnim tehnološkim znanjem već sposobnostima u upravljačkom smislu.

Kako god, Gartner je napravio istraživanje u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama pa zaključio da su IT zaposlenici na Starom kontinentu skloniji vjerovati da njihovi direktori odjela za informatiku (CIO) nisu dovoljno svjesni što treba činiti s tehnologijama kojima zaposleni barataju. Konkretnije, njih 58 posto misli da su nedorasli svom poslu, dok isto to u SAD-u smatra njih 41 posto.

Najproblematičniji su u tom segmentu milenijalci, koji neće tražiti pomoć podrške ako naiđu na problem, već će se okrenuti traženju rješenja na internetu. Odnosno, 53 posto će prije vjerovati iskustvima i savjetima na internetu nego podršci unutar kompanije u kojoj rade. Nije ni tu kraj zanimljivostima...

Zaposleni koji nisu u IT sektoru, ali rade u kompanijama koje ga imaju, u 41 posto slučajeva će izjaviti da su zadovoljni tehnologijama i uređajima kojima moraju baratati na radnom mjestu. Isto to će izjaviti 59 posto IT zaposlenih, što potvrđuje nesrazmjer, koji je logičan s obzirom da su IT zaposlenici ipak upućeniji u rad s novijim tehnologijama i uređajima, a često su oni ti koji ih i implementiraju.

Vratimo se ponovno na milenijalce... Češće će sami birati metode koje žele za obavljanje posla i nastavit će po svom bez obzira što im stariji kolege savjetuju. Uz to, prije će se okrenuti novim aplikacijama i uređajima nego stariji kolege, što je nekako uobičajeno kad se radi o različitim generacijama u bilo kojem segmentu života. Ipak, malo je zabrinjavajuće da će 26 posto zaposlenih između 18 i 24 godine starosti za rad koristiti aplikacije i alate koji nisu odobreni od strane kompanije, dok će to učiniti samo deset posto onih između 55 i 74 godine starosti.

No, na kraju ove priče ipak su direktori odjela za informatiku ti koji se moraju brinuti jer ako zaposleni nemaju povjerenja u njih, gube autoritet, a tad posao itekako pati...

Još iz kategorije

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

18.06.2019. komentiraj

Trgovinski rat se nastavlja, Huawei je i dalje u problemima, a sada je njih priznao i osnivač tvrtke Huawei Ren Zhengfei koji očekuje da će američke sankcije u iduće dvije godine smanjiti prihode za oko 30 milijardi dolara. Dokaz je to da on zapravo ne očekuje da bi sankcije mogle samo tako nestati ili prestati.

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

Potvrđena isplata 70,6 kuna dividende dioničarima Ericsson Nikole Tesle

17.06.2019. komentiraj

Direktorica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević predstavila je poslovne rezultate i najznačajnija ostvarenja u 2018. godini te strategiju razvoja poslovanja u 2019. godini, na Glavnoj skupština dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla. Jedna od ključnih odluka jest i potvrđivanje odluka da se dividenda u iznosu od 70,6 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2017. i 2018. godine. Dividenda će se isplatiti 12. srpnja 2019. godine (payment date) svim dioničarima Društva koji 19. lipnja 2019. godine (record date) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva. Datum od kojega će se trgovati dionicom Društva bez prava na isplatu dividende je 18. lipnja 2019. godine (ex date).

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

17.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s našim analizama tendera koji su dobiveni i objavljeni u svibnju ove godine. Kao i do sada prikupljanje i analitiku rezultata obavili su Tenderi.hr, a njihovi podaci za prošli mjesec ove godine pokazuju kako je na IT tenderima bilo ukupno 456,81 milijun kuna, a na tenderima je tvrtkama dodijeljeno poslova u vrijednosti od 310,44 milijuna kuna.