IN2 Grupa povećala dobit 20 posto u 2020. godini i nastavila s ulaganjima

IN2 Grupa povećala dobit 20 posto u 2020. godini i nastavila s ulaganjima
Dražen Tomić / Tomich Productions

Prošla krizna godina koja će po mnogočemu ostati upamćena bila je za IN2 Grupu jako dobra, ističe za ICTbusiness.info Katarina Šiber Makar, Senior Vice President for Business Development u CSI Inc, članica Nadzornog odbora u IN2 Grupi i članica Izvršnog odbora u Halcom-u.

Prema njezinim riječima IN2 grupa je u 2020. ulagala u produkte, povećala bazu klijenata i bruto dobit za oko 20 posto, a ove godine nastavljaju rad na novim projektima i očekuju rast posebno u segmentima digitalizacije procesa i poslovanja.

Kakva je za IN2 Grupu bila prošla 2020.?

Prošla 2020. godina bila je izvrsna godina za IN2 grupu - dodatno smo ulagali u produkte, posebno u segmentu zdravstva i javne uprave,  gdje su novi proizvodi i rješenja bili ključni u javno-zdravstvenoj krizi, kao posljedici Covid-19. Ulagali smo i u proizvode za digitalizaciju u segmentima gospodarstva i osiguranja, te investicijskog bankarstva. Povećali smo bazu klijenata i bruto dobit za 20 posto.

Čini mi se da je 2020. godina, obzirom na gospodarsku krizu izazvanu Covid-19, za cijelu IT industriju završila iznad očekivanja unatoč  pesimističnim predviđanjima. Godina je pokazala je da je IT industrija, nasreću, otpornija od nekih drugih na nepredviđene turbulencije.

Slično je bilo i u široj regiji, ali i svijetu.

ICT industrija postaje sve značajnija za ukupnu financijsku sliku Hrvatske i mnogi analitičari najavljuju da će, ako se postojeći trendovi nastave, a osobno vjerujem da hoće, za 10-tak godina ICT industrija postati i najznačajnija industrija u Hrvatskoj.

Kriza je promijenila zahtjeve korisnika. Sve se okrenulo brzim rješenjima?

Covid-19 je u brojnim segmentima ubrzao kreiranje pretpostavki i potreba za digitalizacijom i ubrzao realizaciju IT projekata. Unatoč nesretnim okolnostima, pandemija je doprinijela ubrzanju digitalne ekonomije više od svih drugih faktora u prošlosti. Za mnoge kompanije imati digitalno poslovanje postalo je krucijalno pitanje preživljavanja. To je dovelo do digitalizacije ne samo određenih kanala prodaje, isporuke i komunikacije s korisnicima već i digitalizacije bazičnog poslovanja. Ubrzano su se dogodile promjene uvođenjem alternativnih digitalnih načina provedbe procesa, internih u kompanijama, ali i vanjskih među tvrtkama i korisnicima. Slično se događalo i u javnoj upravi - povećali su se zahtjevi za digitalizacijom usluga koje građani koriste  kako bi se smanjila fizička interakcija.

IN2 grupa je, kao i svake godine, imala veliki broj projekata, kako implementacija vlastitih rješenja, tako i  razvoja software-a  direktno za klijente, koristeći kompetencije stečene u 30 godina prisutnosti na IT sceni.

Mene osobno posebno su veselili projekti kojima smo na neki način olakšali tešku zdravstvenu situaciju u Hrvatskoj - uveli smo bolnički informacijski sustav u bolnicu Sestre milosrdnice, započeli implementaciju integriranog bolničkog informacijskog sustava u KBC Split te nadogradili vlastite sustave u bolnicama i na nacionalnoj razini brojnim funkcionalnostima koje smanjuju fizički kontakt i administraciju i povećavaju sigurnost djelatnika i pacijenata. Sudjelovali smo u projektu eCijepih, gdje smo povezali preko 40 bolnica na nacionalni karton cijepljenja, što će u nadolazećim mjesecima odigrati i ključnu  ulogu kod organizacije cijepljenja i distribucije cjepiva u borbi protiv Covid-19.

Osim u zdravstvu, doprinos smo dali i u javnom sektoru, gdje bih posebno izdvojila nadogradnju sustava za nadzor granica mogućnošću evidencije građana u samoizolaciji  te digitalnu potporu mjerama za očuvanje radnih mjesta.

Od ostalih projekata izdvojila bih da smo započeli projekt izrade Centralne integracijske platforme za DHMZ, kojom ćemo digitalizirati njihovo cjelokupno poslovanje. Javna dostupnost i pojednostavljeni pristup aktualnim i arhiviranim meteorološkim podacima omogućit će znanstveno-istraživačkim institucijama, nevladinim organizacijama i svim zainteresiranim korisnicima korištenje podataka za istraživanja i različite primjene vezano uz klimatske promjene i njihov utjecaj na različite sektore. S druge strane, olakšat će se i obavještavanje javnosti o mogućim opasnim meteorološkim prilikama vezanim uz klimatske promjene i služit će procesima prilagodbe na promjenu klimatskih prilika.

IN2 je proveo i internu reorganizaciju i promjene. Što je to za vas značilo?

U 2020. godini je IN2 grupa u svim svojim članicama (IN2 Hrvatska, Slovenija, Srbija, BiH i Makedonija, te IGEA i Pardus) radila na konsolidaciji svog portfelja, te ciljano smanjila opseg aktivnosti u određenim segmentima javne uprave, a povećala opseg u području zdravstva, osiguranja, investicijskih fondova i gospodarstva.

Preliminarni rezultati poslovanja, jer IN2 grupa još mora proći revizorski proces, pokazuju da su ove promjene rezultirale zadržavanjem ukupnog neto prihoda otprilike na razini prethodne godine  i povećanjem bruto dobiti za oko 20%, te povećanjem EBITDA-e za oko 10%. EBITDA IN2 grupe se očekuje u iznosu oko 31 milijuna kuna.

Predviđanja su da će se ICT industrija u Hrvatskoj već u 2021. vratiti na stope rasta planirane u 2020. prije Covid-19. Očekujem slično i za IN2 grupu i druge CSI kompanije u široj regiji. Naše ekipe već ozbiljno rade na novim projektima.