IBM kupio finski Nordcloud

IBM kupio finski Nordcloud

Foto: DepositPhotos

International Business Machines (IBM) službeno je 21. prosinca preuzeo finsku kompaniju Nordcloud, ali bez navođenja o financijskim detaljima tog posla. Dio je to strategije u kojoj se Big Blue pokušava što bolje nadmetati s Amazonom, Microsoftom i Googleom na cloud tržištu.

Uz Nordcloud će to svakako ići bolje za IBM jer riječ je o kompaniji osnovanoj 2011. i specijaliziranoj za cloud consulting usluge, koje su joj donijele 61 milijun američkih dolara ove godine. Uz to, ima 450 zaposlenih i poprilično uhodan posao, od kojeg će IBM imati velike koristi.

"Akvizicija će nam donijeti "turbo pogon" za naše hibridne cloud konzultantske sposobnosti", navedeno je iz IBM-a.

Inače, klasično cloud računalstvo odnosi se na situaciju u kojoj organizacije ili pojedinci koriste tuđe računalne servere kako bi izvodili zadatke na svojim uređajima ili kako bi pohranjivali podatke na mjesto koje se ne veže uz njihove diskove, odnosno, fizičke komponente i prostor. No, hibridni cloud je kombinacija cloud okružena i pritom uključuje javne, privatne i one na samom mjestu.

Uz Nordcloud, IBM će poboljšati taj segment te ponuditi klijentima bolje uvjete za digitalnu transformaciju, kao i podršku za daljnju primjenu IBM-ove hibridne cloud platforme.

Sve ovo može čuditi malo koga obzirom da je cloud tržište "eksplodiralo" prije nekoliko godina te Gartner i IDC predviđaju da će profesionalne usluge vezane uz tu tehnologiju vrijediti oko 200 milijardi dolara do 2024. Ipak, trenutno na tom tržištu najveći udio imaju Amazon, Microsoft i Google, ali IBM se trudi svim silama to promijeniti, što ne potvrđuje samo ova akvizicija već i ona iz prošle godine, kad je kupljen Red Hat za 34 milijarde dolara.

Dakle, Big Blue misli itekako ozbiljno i kroz godine koje dolaze lako bi mogao premašiti nekog od konkurenata i približiti se zasad nedodirljivom Amazonu.

Još iz kategorije

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

02.03.2021.

Nigdje Europska komisija nije propisala da veliki dio sredstava mora otići u javni sektor, dok se privatni mora zadovoljiti mrvicama. Odbor za EU fondove UGP-a, stoga, poziva Vladu RH da dogovori s Europskom komisijom značajno veći udio namijenjen za poduzetnike.

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

01.03.2021.

Dosadašnji voditelj Tima za digitalnu transformaciju Dejan Donev, koji je razvio jedinstvenu aplikaciju na tržištu - KEKS Pay, od 1. ožujka preuzima novu ulogu u Erste banci. Pod njegovim vodstvom, Erste banka će u jednom sektoru objediniti cjelokupno digitalno poslovanje banke i članica grupe. Osim iznimno uspješne aplikacije KEKS Pay, koja je u posljednjih godinu dana udvostručila broj korisnika na gotovo 180 tisuća, riječ je i o novoj digitalnoj platformi George koja je prošle godine predstavljena na hrvatskom tržištu, a otada se kontinuirano nadograđuje. U prva četiri mjeseca od predstavljanja, George je aktiviralo više od 125.000 korisnika, a očekuje se da će do kraja 2024. godine imati oko pola milijuna korisnika u Hrvatskoj.

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

01.03.2021.

Citrix je kroz istraživanje provedeno nad tisuću zaposlenih Britanaca otkrio da bi 75 posto njih pristalo i na 20 posto nižu plaću ako bi mogli konstantno raditi na daljinu.