Huawei izgubio milijune korisnika zbog sankcija SAD-a

Huawei izgubio milijune korisnika zbog sankcija SAD-a

Huawei se nalazi u ozbiljnijim problemima no što se moglo misliti jer američke sankcije ostavljaju sve jasniji trag. I to ne na 5G poslovanje te kineske kompanije, već na poslovanje s pametnim telefonima.

Američki predsjednik Donald Trump nije se tome nadao, niti mu to predstavlja previše, posebno jer Huawei i dalje suvereno vlada 5G tržištem, nastavlja se širiti i nimalo ne usporava. Istovremeno, pametni telefoni mu se ne prodaju više ni izbliza uspješno jer osim što su nedostupni na sjevernoameričkom tržištu, činjenica da Google na njima ne nudi svoje proizvode i usluge čini ih nepoželjnima u ostatku svijeta.

Zato se Huawei oslanja na kinesko tržište, no od njega ne može živjeti na identičan način kao što je mogao prije sankcija. I to se nekako uči na teži način, što možemo vidjeti po cijenama njegovih najnovijih modela. Koji su u hardverskom smislu sjajni, na razini konkurencije u Samsungu i Appleu, ali softverski podosta zaostaju pa nije jasno zašto Huawei ne spašava stvari nižim cijenama.

Istovremeno, Xiaomi je osjetio svoju priliku, raste ubrzano na krilima Huaweijeva neuspjeha jer stvorila se "rupa" na tržištu. Samsung i Apple imaju svoje korisnike, imaju svoje cijene i Huawei je ono što nedostaje u cijeloj priči. A Xiaomi očito može biti sjajna zamjena. Ionako ima jeftinije uređaje odličnih performansi u svojoj ponudi, nije udaren sankcijama te ljudi to polako prepoznaju.

Primjerice, Xiaomi bilježi 40 posto rasta na godišnjoj razini, kad je riječ o prodaji mobilnih uređaja van kineskih granica. U Europi je pak zabilježio rast od 115 posto! Dakle, to se itekako može nazvati uspjehom, na koji u Huaweiju nisu ni najmanje ponosni, niti ga pozdravljaju. Svjesni su da njihova nesreća znači podosta sreće za Xiaomi.

Stoga, Huawei nema vremena. Još jedna ovakva godina mogla bi ga podosta unazaditi, daleko više od očekivanja, te baciti u vjetar sve na čemu se godinama radilo. Jer, od drugog proizvođača na svijetu polako pada na treće mjesto i sa sljedećom bi godinom mogao biti i niže jer sankcije su produžene najmanje do svibnja iduće godine. Xiaomi pritom ne staje, ide suvereno naprijed, razvija se i ne propušta nevjerojatnu priliku... Kao što su je propustili OnePlus, Sony, LG, Lenovo i mnogi drugi, nespremni uskočiti u Huaweijeve "cipele".

Još iz kategorije

Microsoft Hrvatska među dobitnicima Zlatne bilance koju dodjeljuje FINA

Microsoft Hrvatska među dobitnicima Zlatne bilance koju dodjeljuje FINA

24.09.2020. komentiraj

Dodjela nagrada Zlatna bilanca održana je po prvi puta digitalno, putem video streaminga na Fininoj internetskoj stranici u organizaciji Financijske agencije i pod pokroviteljstvom Vlade RH. Gledateljima se ovom prigodom obratio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Ericsson ubrzava 5G akvizicijom Cradlepointa

Ericsson ubrzava 5G akvizicijom Cradlepointa

22.09.2020. komentiraj

Ericsson je dogovorio akviziciju kompanije Cradlepoint, SAD, tržišnog lidera u Wireless Edge WAN 4G i 5G rješenjima za poslovne korisnike. Vrijednost ove transakcije je 1,1 milijardu američkih dolara te se očekuje se da će biti provedena do kraja zadnjeg tromjesečja 2020. Doprinos ove akvizicije novčanom toku očekuje se od 2022. godine.

Certifikatom se dokazuju znanja

Certifikatom se dokazuju znanja

22.09.2020. komentiraj

Predstoji nam digitalno desetljeće – tako je u svom govoru o stanju u EU najavila Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Iako Hrvatska u mnogo čemu zaostaje za europskim prosjekom, u području ICT-a ipak imamo mnoge tvrtke i pojedince koji svojim radom mogu biti primjer drugim zemljama.