Hrvatski IT od Turske očekuje mnogo

Hrvatski IT od Turske očekuje mnogo

Foto: Dražen Tomić

Najveći zajednički nastup hrvatske ICT industrije u povijesti, čak 29 domaćih tvrtki, započeo je 11. rujna na Cebit Bilisim u Istanbulu, najznačajnijem sajmu Euroazije. Samo tursko IT tržište u 2013. Godini vrijedilo je više od 22,5 milijarde dolara, stoga izlazak u Tursku, ali i sve okolne zemlje za hrvatske IT tvrtke znači veliki potencijal.

„Mogućnosti za prodor hrvatskih tvrtki na tržište Istoka su iznimne, a jednako tako, partnerstvo s njima bitno olakšava izlazak na treća tržišta. Ova regija mnogo ulaže u nove tehnologije,ima snažan javni sektor i tu vidimo priliku za izvoz usluga i proizvoda domaćih ICT tvrtki“, komentira Tomislav Bronzin (Citus) potpredsjednik ICT Udruženja HGK.

Snažno rastuće ICT tržište Turske očekuje da će do 2023. doseći 160 milijardi dolara, istaknuo je  direktor Cebit-a Murat Ozer, te dodao na otvornoj press konferenciji   kao su ponosni "što je Hrvatska ove godine najbrojniji strani izlagač na Cebit-u, a voljeli bismo Vas  sljedeće godine vidjeti kao zemlju partnera".

Podsjetimo, vrijednost hrvatskog izvoza računalnih usluga i softvera krajem 2012. godine dosegla 1,065 milijardi kuna, a zaposlenost u sektoru računalnog programiranja porasla je za 20 posto. Dakle, u posljednjih pet kriznih godina, informacijska i komunikacijska tehnologija, a posebno razvoj softvera i računalnih usluga bilježi rast izvoza od čak 78 posto.

Cebit Bilism Eurasia sajam je fokusiran na B2B razgovore pod motom "Budućnost dolazi s ICT-em" te su tako hrvatske tvrtke već prvoga dana sajma odradile 50-ak poslovnih razgovora s turskim poduzetnicima. Najuspješnije domaće tvrtke, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva gospodarstva te potporu HUP-a, predstavile su 60-ak proizvoda poput mobilnih aplikacija i softvera za unaprjeđenje poslovanja, većinom namijenjenih unaprjeđenju efikasnosti državnih i javnih službi te velikih kompanija.

Na CEBIT-u u Istanbulu sudjeluju tvrtke iz Hrvatske i to Citus, CROZ, Ekobit, Ericsson Nikola Tesla, GDi, HR pro, HSM-INFORMATIKA, Implementacija snova, IN2, Infosistem, Infosit, IT sistemi-nove tehnologije, Login, Megatrend poslovna rješenja, Mrežne tehnologije Verso, Multicom, Neos, Netgen, Omega software, Perpetuum mobile, Poslovna inteligencija, Projektura, Senso IS, SPAN, STORM grupa, Studio djetelina, Tesla, VAMS tec  i Webteh.

CeBIT Bilisim Euroasia ključni je inkubator razvoja IT-sektora i investicija u Turskoj i susjednim zemljama. U narednim danima konferencije, predavanja i panel diskusije biti će usredotočene na ključne digitalne trendove u industriji, kao što su društveni mediji, eCommerce i eTrade. Nova tema konferencije je Healthcare IT, posvećena IT rješenjima za bolnice, pitanjima iz općeg zdravstva te iz širokog i rastućeg područja telemedicine. Primarni fokus ovogodišnjeg CeBIT-a je na razmjeni znanja i iskustava.

Još iz kategorije

Rast u segmentu mreža, uređaji i dalje padaju

Rast u segmentu mreža, uređaji i dalje padaju

14.08.2022.

Huaweijevo mrežno poslovanje vratilo se rastu u prvoj polovici 2022., zahvaljujući sve većem globalnom uvođenju 5G i usporavanju pada ukupnog prihoda koji je padao sedam uzastopnih kvartala, kako ističe rotirajući predsjednik Ken Hu, iako je Huaweijevo poslovanje s uređajima bilo pod velikim utjecajem, njegova grupa za ICT infrastrukturu bilježi stabilan rast.

AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela

AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela

12.08.2022.

Intelov oporavak potaknut Alder Lake procesorima 12. generacije utjecat će na pad prihoda za AMD u ovoj godini. Konkretno, Morgan Stanley u analizi navodi da će Ryzen Desktop segment poslovanja pasti za čak 26 posto.

Razlika između testiranja opterećenja i stres testiranja

Razlika između testiranja opterećenja i stres testiranja

12.08.2022.

Softver developeri pri razvoju se koriste dvama metodama testiranja - opterećenja (eng. load) i stresa. Samo, oko obje traju poveće rasprave i činjenica je da mnogi u industriji još uvijek ne razaznaju razlike između ovih metoda.