Ford odgodio prebacivanje na Android Automotive za 2023.

Ford odgodio prebacivanje na Android Automotive za 2023.

Foto: DepositPhotos

Ford je u veljači prošle godine objavio sklapanje partnerstva s Googleom za njegov infotainment operativni sustav. Naime, prije tog partnerstva, američki proizvođač automobila koristio je Blackberry QNX kao temeljni OS za Sync 4, ali kao i mnogi drugi, otkrio je da Android Automotive nudi daleko više.

Nažalost za Ford, ta migracija ne ide baš glatko i malo tko je to mogao očekivati. Jer, ostao je dojam da su temelji postavljeni i da će sve ići zacrtanim tijekom. Te zastoje spomenuo je i izvršni direktor kompanije Jim Farley.

"Napredujemo, to mogu reći. Jako sam impresioniran timom koji je Google postavio. Bili su vrlo susretljivi jer, primjerice, možete i sami zamisliti da ne želimo generičko rješenje za ploču s instrumentima u Mustangu. Zato sve malo kasni, ali kasnije ove jeseni će posao biti gotov", rekao je Farley i potvrdio kašnjenja od nekoliko mjeseci.

Googleov OS, za razliku od Android Auto, koji jednostavno emitira zaslon telefona i zvuk na infotainment sustavu automobila, brzo pronalazi naklonost među proizvođačima, koji svojim kupcima mogu ponuditi i pogodnosti kao Google Maps ili Voice Assistant. Naravno, ostaje i izniman potencijal za kompetitivno tržište aplikacija "trećih strana".

Također, nije da Ford i Google ništa nisu napravili. Prvi Android Automotive automobil u prodaji bio je električni Polestar 2, a od tada se OS pojavljuje i u novim modelima General Motorsa i Stellantisa. Stoga, određeno iskustvo postoji, samo se treba doraditi na specifičnim modelima i serijama, što Mustang svakako jest.

Treba napomenuti i da kašnjenje znači da će se rani F-150 Lightnings, Fordov žarko očekivani električni "pickup", isporučiti sa Sync 4 i da se kasnije neće moći nadograditi na Android Automotive. Kupci modela F-150 Lightnings iz 2023. u svojim će "pickupima" pronaći OS baziran na Androidu.

Još iz kategorije

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

29.06.2022.

Combis je osvojio prestižnu godišnju nagradu američke tehnološke kompanije Microsoft za Hrvatsku. Combis je nagrađen među top Microsoft partnerima radi inoviranja i implementacija korisničkih rješenja koja su bazirana na Microsoft tehnologiji.

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

29.06.2022.

Prošle godine zabilježen je rast prosječne plaće u ICT sektoru za 10,4 posto na ukupno 6,1 tisuću kuna, govore podaci o poslovanju gotovo 17 tisuća tvrtki koje su poslovale u 2021. godinu ICT industriji. Kada se gleda prosječna neto plaća treba uzeti u obzir i da podaci pokazuju kako je prosjek broja zaposlenih po tvrtki svega 10,5 što samo govori o kakvim je nesrazmjerima riječ između velikih i malih tvrtki.

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

28.06.2022.

Ponovno ubrzanje ključnih pokazatelja poslovanja domaće ICT industrije posljedično je izazvala i rast potražnje za zaposlenima. Podaci o poslovanju za 2021. godinu govore kako je broj zaposlenih dosegao gotovo 40 tisuća, točnije na kraju prošle poslovne godine zaustavio se na 39,6 tisuća zaposlenih. Prema trendu zapošljavanja već je u prvoj polovici ove godine dosegao gotovo 41 tisuću.