FOI kreće u obrazovanje stručnjaka za kibernetičku sigurnost

FOI kreće u obrazovanje stručnjaka za kibernetičku sigurnost

Kada na tržištu nedostaje stručnjaka i to čak njih više od 4 milijuna, akademski se sustav mora brzo prilagoditi, a to je upravo učinio Fakultet organizacije i informatike pokrenuvši obrazovanje stručnjaka za informacijsku sigurnost, ističe za ICTbusiness.info dekanica FOI-a Nina Begičević Ređep.

Prema njezinim riječima FOI je u posljednjih godinu dana proveo revizije gotovo svih svojih sveučilišnih studijskih programa. Na preddiplomskom sveučilišnom studiju Informacijski i poslovni sustavi uvedeni su i novi moduli: Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava.

„Studij je koncipiran na način da svaki predmet kombinira teoriju i praksu, pa tako na studiju predaju nastavnici i stručnjaci FOI-ja te naših partnerskih inozemnih visokoškolskih institucija, a na svakom predmetu na studiju u nastavu će biti uključeni i prepoznati stručnjaci iz IT industrije“, ističe Nina Begičević Ređep.

Koliko je za FOI značajno omogućiti studentima edukacije iz područja kibernetičke sigurnosti?

Područje informacijskih znanosti unutar kojeg djeluje Fakultet organizacije i informatike, Sveučilišta u Zagrebu zahtijeva kontinuiranu reviziju studijskih programa i usklađivanje s potrebama tržišta rada. Iz tog razloga, FOI u kontinuitetu prati zahtjeve IT industrije za potrebnim znanjima i vještinama te usko surađuje s predstavnicima IT industrije i svojim IT partnerima, prilikom izrade i revizije studijskih programa. Upravo zbog tendencije praćenja novih trendova u području koje se stalno razvija, FOI je u posljednjih godinu dana proveo revizije gotovo svih svojih sveučilišnih studijskih programa. Na preddiplomskom sveučilišnom studiju Informacijski i poslovni sustavi uvedeni su i novi moduli: Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava.

Informacijska sigurnost je jedno od važnih strateških područja koje FOI razvija dugi niz godina. Prepoznavši potrebu za stručnjacima za sigurnost informacijskih sustava kao i zahtjeve industrije za kvalitetnim školovanjem i stručnom certifikacijom u području sigurnosti, FOI je ove godine pokrenuo osuvremenjivanje programa specijalističkog poslijediplomskog studija Upravljanje sigurnošću i revizijom informacijskih sustava.

Na koji ste način nadogradili postojeće programe i što planirate učiniti u budućnosti?

Stručnjaci za informacijsku sigurnost jedni su od najtraženijih i najbolje plaćenih stručnjaka u IT području. Njihova pozicija donosi iznimno veliku odgovornost u svakoj organizaciji. Kako bi rješavali probleme ugroze i ranjivosti informacijskih sustava, ovi stručnjaci moraju razumjeti kompletno poslovanje organizacije, imati široko znanje iz informacijskih tehnologija, kao i specifično stručno znanje iz informacijske sigurnosti. Želimo da naši studenti (polaznici studija) završetkom studija budu spremni za obavljanje najodgovornijih poslova u području sigurnosti informacijskih sustava. Stoga smo u program studija duboko integrirali i edukaciju potrebnu za polaganje vodećih svjetskih stručnih certifikata iz ovog područja.

Studij je koncipiran na način da svaki predmet kombinira teoriju i praksu, pa tako na studiju predaju nastavnici i stručnjaci FOI-ja te naših partnerskih inozemnih visokoškolskih institucija, a na svakom predmetu na studiju u nastavu će biti uključeni i prepoznati stručnjaci iz IT industrije. S obzirom da se radi o specijalističkom stručnom studiju, prenošenje stručnog znanja i iskustva našim polaznicima, kao i rješavanje konkretnih problema iz prakse, ključno je za ovaj studij. Našim polaznicima će tako koncipiran studij omogućiti prijenos i razmjenu znanja i iskustva s predavačima i međusobno, na način da će se u prvi plan stavljati kritičko promišljanje, odlučivanje i rješavanje konkretnih problema iz prakse što su ključne kompetencije danas.

FOI-jevi stručnjaci i znanstvenici, u sadržaj studijskog programa uvrstili su teme koje su najaktualnije u području informacijske sigurnosti, a s obzirom da nam je cilj bio studij u potpunosti tržišno i praktično orijentirati, na reviziji studijskog programa s nama je radila Biljana Cerin, članica upravnog odbora najveće svjetske organizacije za stručnu certifikaciju u ovom području (ISC)2.

Svakako najvažnija i najveća promjena u studijskom programu koju smo napravili je da je studij koncipiran na način da pruža potrebnu edukaciju i pripremu za polaganje vodećih svjetskih stručnih certifikata iz ovog područja poput CISSP-a (Certified Information Systems Security Professional), točnije sadržaji predmeta su mapirani na znanja potrebna za polaganje određenih certifikata.

Kako studenti reagiraju na ove promjene?

Vjerujemo da će studenti prepoznati stvarnu vrijednost programa koji je usklađen s vodećim svjetskim trendovima u edukaciji stručnjaka za informacijsku sigurnost. Prve reakcije naših FOI alumni-ja, naših partnera iz IT industrije kao i potencijalnih budućih polaznika studija na koncept studija i izmjene su više nego odlične, tako da vjerujemo da će polaznici studija biti zadovoljni.

Na studiju smo okupili i kontinuirano ćemo okupljati vodeće stručnjake iz sigurnosti naše IT industrije koji će biti uključeni u nastavu i to smatramo velikom prednošću ovog studija.

Također, naš studij nudi i svojevrsnu pripremu za certificiranje, a znamo da su pojedinačne cijene pripremnih seminara i “boot campova“ za polaganje ispita za stručne certifikate po nekoliko tisuća dolara. Na taj način će se polaznicima u okviru studija omogućiti stjecanje novih znanja, kao i vrijedna razmjena znanja i iskustva, a ujedno i priprema za certificiranje. Timski rad, kritičko promišljanje, odlučivanje, rješavanje problema, kompetencije su koje stavljamo u prvi plan, a sve to uz inovativne koncepte učenja i poučavanja. Iako je riječ o specijalističkom stručnom studiju, moram naglasiti i da takav studij može polaznike motivirati i za nastavak obrazovanja na doktorskom studiju iz informacijskih znanosti na FOI-ju.

Još jedna velika prednost je i način izvođenja studija, naime, kao što je poznato FOI je jedan od vodećih fakulteta u online nastavi, pa će se studij izvoditi i dijelom na daljinu uz sinkronu i asinkronu online nastavu za koju jamčimo da će biti izuzetno kvalitetna kao i e-predmeti te svi digitalni nastavni materijali koji će biti pripremljeni za naše polaznike.

Kakva je suradnja s industrijom?

FOI se može pohvaliti izrazito dobrom suradnjom s industrijom. FOI ima više od 500 aktivnih ugovora o suradnji s poslodavcima iz različitih domena s naglaskom na IT. Radimo niz stručnih i znanstvenih projekata s našim IT partnerima, a i uključujemo ih u nastavu na svim našim studijima jer smatramo da je prijenos znanja i iskustva iz prakse ključno za buduće informatičare. Jedan smo od rijetkih fakulteta koji ima stručnu praksu obveznu na svim razinama studija - na stručnom studiju, na preddiplomskom sveučilišnom i diplomskom sveučilišnom studiju. Smatramo da je to vrlo važno za naše studente, a naše partnerske IT tvrtke nas u tome podržavaju. Ove godine intenzivno krećemo s uvođenjem WBL-a (engl. work based learning) koncepta na predmete naših studija, sve u suradnji s poslodavcima.

Naš Tjedan karijera, koji organiziramo već 9. godinu za redom, prepoznat je kao događaj na kojeg svaku godinu dolazi veliki broj poslodavaca kako bi se predstavio našim studentima. Iznimno cijenimo njihovu zainteresiranost za suradnju s nama, a ono što nam je izuzetno važno je što poslodavci prepoznaju vrijednost naših studijskih programa i voljni su sudjelovati u revizijama istih. Primjerice, ovo ljeto smo proveli anketiranje velikog broja poduzeća kako bi prikupili njihove inpute pri izradi novih standarda zanimanja, novih standarda kvalifikacija i novih studijskih programa u području upravljanja sigurnošću i privatnošću, digitalnom transformacijskom i inovacijom, podatkovnih tehnologija i umjetne inteligencije te distribuiranim sustavima.  Poslodavci znaju što žele i zato se uključuju u proces izrade novih studijskih programa jer što mi kvalitetniji studijski program definiramo (i izvodimo) to oni dobivaju kvalitetnije i spremnije zaposlenike za rad u IT-u. Poslodavci zajedno s nama definiraju ključne poslove, znanja i vještine koje traže za svoje zaposlenike, a mi ih ugrađujemo u svoje studijske programe.

Kada razgovarate s tvrtkama i potencijalnim poslodavcima za vaše studente što oni od studenata očekuju kad dolaze u segment rada iz segmenta studiranja?

Svakako nam je važna povratna informacija od poslodavaca, koliko su zadovoljni znanjima i vještinama naših studenata. Te informacije nama služe kao korektiv naših studijskih programa. Što se tiče sveučilišnih specijalista upravljanja sigurnošću i revizijom informacijskih sustava, njihov je posao savjetovati upravu i biti dio njenog sustava za upravljanje rizicima poslovanja. U svijetu u kojem informacijski sustavi sve više ovise o vanjskim uslugama, kvalitetan strateg za upravljanje razvojem i zaštitom informacijskih sustava postao je ključan u svakoj suvremenoj organizaciji.