Europski startupi opsjednuti su profitom

Europski startupi opsjednuti su profitom

Foto: DepositPhotos

Startupovima nikad nije bilo lakše doći do novca kojim bi mogli krenuti u izazove, što potvrđuju brojke iz prošle godine. Investicije su dosegle na globalnoj razini 300 milijardi američkih dolara, od čega u Europi 34 milijarde dolara - čak deset milijardi više nego u 2018.

Ipak, sve češće se razgovara na najvišim razinama o potrebi "kresanja" tog novca jer često djeluje kao da odlazi u vjetar, tako da se klima polako mijenja i pokušava se pronaći neki model koji bi donosio više napretka i bolje iskorištavao novac koji se ulaže. No, teško da će se tako nešto dogoditi već ove godine. Ili sljedeće.

Svaki investitor, odnosno, investitorska kuća ili grupacija, nadaju se da će "naletjeti" na novi Google, Facebook, Amazon, Uber, Spotify, Netflix... pa vratiti milijarde i milijarde koje su uložili. Usput i zaraditi, naravno.

A čini se da su europski startupi, kao i oni koji investiraju u njih, već krenuli tim smjerom. S obzirom da oduvijek imaju pristup daleko manjim svotama novca no američki im "kolege", europski startupi sve su snage okrenuli prema profitabilnosti. Prikazati načine kako vratiti novac, najbolji je magnet za privlačenje investicija. Naravno, to ne mogu svi, no oni koji mogu, završavaju godišnje poslovanje "u plusu".

Samo, reći će analitičari kojima ideja profita ispred svega nije na prvom mjestu, da se na taj način usporava mogući rast. Poznato je da brojni startupi trebaju po nekoliko godina da bi stali na noge te počeli polako vraćati ono što se uložilo u njih. Jasno, naglašavaju kritičari "europske ideje", dobar dio startupa na ovaj način prerano gubi mogućnost izlaska na tržište, iako dugoročno mogu imati potencijal iskazati se.

Ali, zasad priča ide dobro i investitori traže neku sredinu kako bi pronašli što idealniji model i uspjeli Europu učiniti poželjnijom za startupe, a ujedno na taj način i održavali korak s Amerikancima.

Još iz kategorije

Microsoft Azure je najbrže rastuća Cloud platforma

Microsoft Azure je najbrže rastuća Cloud platforma

03.04.2020. komentiraj

Microsoft Azure vodi žestoku bitku s Amazon Web Services (AWS) na tržištu cloud platformi i iako još uvijek podosta gleda konkurentu u leđa, može se slobodno kazati da je najbrže rastući u ovom trenutku, što postiže privlačenjem kvalitetne radne snage. Naime, na tržištu nitko ne ostvaruje takav rast, pa ni AWS.

Vidljivi poremećaji na tržištu rada u posljednjim danima ožujka

Vidljivi poremećaji na tržištu rada u posljednjim danima ožujka

02.04.2020. komentiraj

U veljači je, neposredno prije eskalacije epidemije izazvane koronavirusom i uvođenja restriktivnih mjera koje su potpuno ili djelomično zaustavile poslovanje mnogih gospodarskih djelatnosti, tržište rada imalo uobičajen sezonski ritam. Prije masovnijeg zapošljavanja u sezonskim djelatnostima, broj zaposlenih nastavio je padati sedmi uzastopni mjesec s vidljivim usporenjem u odnosu na dinamiku iz prethodnih zimskih mjeseci.

Novi certifikat za Canon printing segment

Novi certifikat za Canon printing segment

02.04.2020. komentiraj

Tvrtka Canon Production Printing objavila je kako je 3M certificirao Colorado 1650 i njegovu tintu UVgel 460 svojim jamstvom performansi. 3M je testirao tinte UVgel 460 na širokom rasponu svojih medija. Taj certifikat dokazuje da primjene otisnute na stroju Colorado 1650 u kombinaciji s odobrenim medijima tvrtke 3M postižu najviše standarde kvalitete.