Preuzimanja i spajanja

EK odobrava Viasatovu akviziciju Inmarsata

EK odobrava Viasatovu akviziciju Inmarsata
Depositphotos / Ilustracija

Europska komisija bezuvjetno je odobrila predloženu akviziciju Inmarsata od strane Viasata. EK je zaključila da spajanje neće izazvati zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom gospodarskom prostoru („EEA”) ili bilo kojem njegovom značajnom dijelu.

Odluka je uslijedila nakon dubinske istrage predložene akvizicije jer obje tvrtke pružatelji su "dvosmjernih" satelitskih komunikacijskih usluga. Viasat posjeduje i upravlja s četiri satelita u geostacionarnoj orbiti ('GEO'), a Inmarsat posjeduje i upravlja s petnaest GEO satelita. Obje tvrtke koriste kapacitete vlastitih satelita za pružanje usluga na tržištu u nastajanju za pružanje usluga širokopojasne povezanosti tijekom leta („IFC”) komercijalnim zračnim prijevoznicima u EGP-u i globalno. Pružaju satelitske usluge korisnicima u nizu drugih industrijskih segmenata, uključujući sektor pomorstva, energetike, vlade i poslovnog zrakoplovstva, gdje su preklapanja ograničena.

U kontekstu svoje detaljne istrage, EK je procijenila bi li transakcija mogla smanjiti konkurenciju na tržištu za opskrbu širokopojasnih IFC usluga komercijalnim zračnim prijevoznicima u EGP-u i/ili globalno. Također je procijenjeno jesu li novi operateri ne-GEO satelita ušli ili planiraju ući na tržište IFC-a te je vjerojatno da će uskoro izvršiti dovoljan konkurentski pritisak na spojeni subjekt. Tijekom istrage EK je prikupila informacije od velikog broja komercijalnih kupaca zrakoplova, te glavnih konkurenata Viasata i Inmarsata na mjerodavnom tržištu.

EK je utvrdila da će tržišni položaj stranaka ostati umjeren. Nekoliko značajnih konkurenata vjerojatno bi izvršilo dovoljan konkurentski pritisak na spojeni subjekt. Budući da je tržište za opskrbu usluga IFC-a komercijalnim zračnim prijevoznicima u povoju iu porastu, sa značajnim viškom širokopojasnih satelitskih kapaciteta uzvodno, ono pruža značajne mogućnosti kako za sadašnje konkurente tako i za potencijalne nove sudionike. Nadalje, zamjenjiva priroda satelitskog kapaciteta za krajnju upotrebu i nizvodne segmente industrije čini ulazak ili nova partnerstva vjerojatnim. EK je stoga zaključila da transakcija neće izazvati zabrinutost za tržišno natjecanje u EGP-u ili bilo kojem njegovom značajnom dijelu i bezuvjetno je riješila slučaj.