ODLIČNA GODINA

Deutsche Telekom ponovno povećava očekivanja za cijelu godinu

Deutsche Telekom ponovno povećava očekivanja za cijelu godinu

Deutsche Telekom nastavlja rasti u svim ključnim pokazateljima uspješnosti, podiže svoja očekivanja za cijelu godinu i planira isplatiti višu dividendu. U trećem tromjesečju prihodi su porasli za 0,7 posto na godišnjoj razini u organskom smislu na 27,6 milijardi eura.

Prihodi od usluga porasli su za 4,1 posto u organskom smislu. U isto vrijeme, prilagođeni EBITDA AL Grupe porastao je 6,2 posto u organskom smislu na 10,5 milijardi eura. Tome je pridonio posao s obje strane Atlantika. Unatoč višim kapitalnim izdacima u Njemačkoj na godišnjoj razini, slobodni novčani tok AL porastao je za 61,4 posto na 4,7 milijardi eura u tromjesečju.

"U ovim nesigurnim vremenima, Deutsche Telekom nastavlja nesmanjenim rastom s obje strane Atlantika", rekao je Tim Höttges, izvršni direktor Deutsche Telekoma. "Želimo da naši dioničari sudjeluju u ovom pozitivnom razvoju putem veće dividende."

DT je povećao svoje smjernice treći put ove godine. Za cijelu godinu Grupa sada očekuje prilagođeni EBITDA AL od oko 41,1 milijardu € i slobodni novčani tok AL od više od 16,1 milijardu €, u svakom slučaju 0,1 milijardu € više od planiranog od sredine 2023. Na početku godini, očekivanja za prilagođeni EBITDA AL i dalje su bila na oko 40,8 milijardi eura, a za slobodni novčani tok AL, na više od 16 milijardi eura. Očekuje se da će prilagođena zarada po dionici i dalje doseći više od 1,60 eura.

Prijavljena neto dobit porasla je na 1,9 milijardi eura, što je za 21,9 posto više u odnosu na prethodnu godinu. To odražava i pozitivan razvoj zarade od poslovanja i planirano smanjenje troškova integracije nastalih u vezi sa spajanjem T-Mobile US i Sprint. Prilagođena ovim posebnim faktorima, neto dobit smanjila se za 5,9 posto na 2,3 milijarde eura u tri mjeseca.

Ovaj pad se može pripisati pozitivnim jednokratnim učincima u dobiti/gubitku iz financijskih aktivnosti u prethodnoj godini, koji se nisu ponovili u 2023. Iznos dividende ovisi o ponavljajućim prilagođenim zaradama po dionici, iz kojih proizlaze jednokratni učinci poput ovog eliminiraju se. Nakon prvih devet mjeseci 2023., ponavljajuća prilagođena zarada po dionici iznosila je 1,22 eura, što je 8 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Temeljem toga Uprava predlaže Nadzornom odboru isplatu dividende od 0,77 € po dionici. U financijskoj godini 2022. isplaćena je dividenda od 0,70 eura po dionici. Kompanija također planira otkup dionica za 2024. u iznosu do 2 milijarde eura. Time se namjerava nadoknaditi dio učinka razvodnjavanja od povećanja kapitala DT-a 2021.