Čarapu na glavu zbog osnivanja j.d.o.o.

Čarapu na glavu zbog osnivanja j.d.o.o.

Foto: Fotolia

Osnivanje tvrtke u Hrvatskoj nije nimalo lak zadatak, trebat će vam sve „lopovske“ vještine da ostvarite samo prvi korak u njegovu osnivanju, a to je pribavljanje imena pa čak i ako se odlučite koristiti usluge Hitro.hr servisa. Mnogo strpljenja i čarapa na glavi je ono što će te trebati. Morat će te „opljačkati“ kakav antikvarijat, knjižnicu ili izgubiti glavu na internetu tražeći rječnike iz kojih će te iščupati pogodno ime.

Ipak krenimo redom, potaknuti zahtjevima naših čitatelja, ali i iz osobnog iskustva u nekoliko koraka želimo vam skrenuti pozornost da priče o osnivanju tvrtke u 24 sata, pa čak i nekoliko dana u samom startu odmah zaboravite. Jer proces čak i u idealnim uvjetima traje nekoliko dana.

Korak po korak

Prvi korak u osnivanju tvrtke jest pribavljanje, odnosno rezervacija imena. Imate barem nekoliko načina da to napravite. Prvi je da angažirate odvjetnika ili javnog bilježnika, koji će za određenu naknadu otići do suda provjeriti vaših nekoliko željenih imena i to rezervirati. Međutim kako bi registracija jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) trebala zapravo biti jeftina to je korak koji se ne isplati.

Drugi način je da sami odete na sud i čekati, ispunjavate formulare i pokušate doći do vlastite rezervacije imena za tvrtku koju želite osnovati. A treći i za mnoge možda i najjednostavniji način je posjet Hitro.hr servisu kojeg imate u poslovnicama Financijske agencije (FINA). Ako ste mislili da je to baš u svakoj prevarili biste se, u Zagrebu je samo jedna, a druga najbliža je u Velikoj Gorici.

 

Čarapa s početka priče

 

I kad lijepo dođete tamo saznat će se da muke po osnivanju j.d.o.o. tvrtke tek počinju. Morat će te uplatiti troškove prijave imena 10 kuna, te troška FINA usluge još dvadesetak kuna, a sama procedura traje oko 45 minuta uz nekoliko skeniranja i potpisivanja na licu mjesta. Ali najveći će vam problem predstavljati ime.

E baš tu dolazimo do čarape s početka priče. Naime, ime mora imati hrvatske riječi, latinske ili staro grčke. Za hrvatske još i nije toliki problem, ali ako koristite svoje ime bit će vam dovoljna osobna, ako koristite imena djece onda vam trebaju rodni listovi pogađate ne stariji od 6 mjeseci, ako koristite imena supružnika ili rodbine onda i vjenčani list i rodni list. Ma zapravo najmanji problem.

Poteškoća je što ne možete koristiti nikakve strane riječi, neka vam ne padaju napamet engleske, njemačke ili francuske, barem ne do promjene zakona koji se uskoro očekuje, nego latinske ili starogrčke. Problem je što rječnika nema, možete se poslužiti internetom, ali gospođe koje rade u FINA-i lijepo će vas uputiti do knjižnice gdje toga baš i nema. Dakle čarapa vam je itekako potrebna da biste se dočepali rječnika.

Ljubaznost koja će vas spasiti

Kada i smislite nekoliko imena ljubazna će vam službenica u FINA-i, koja se takvih poput vas i nas u posljednjih mjeseci nagledala stotine, lijepo saslušati i proći kroz sudski registar da nema netko možda već slično ime jer bi vas mogli odbiti.

I tada će te podnijeti zahtjev i početi se moliti da vas ne odbiju jer time ste izgubili najmanje 3-5 radnih dana ako morate krenuti sve ispočetka. Ako uspijete od prve odlično, jer svaki sudac na Trgovačkom sudu ima svoj način razmišljanja i odobravanja imena pa mnogo toga ovisi i o sreći.

Nas su odbijali nekoliko puta uz ponekad prilično suluda objašnjenja. Ali dobro, uspjeli smo naći ime za što nam je trebalo mjeseca dana i pritom izgubiti mnogo živaca trčeći s čarapom na glavi i tražeći pogodan rječnik gdje ćemo iščupati objašnjenje riječi iz imena koje će s jedne strane donekle objasniti čime se bavimo, a s druge strane ispuniti zahtjeve

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.