Bitka TV-a: Samsung QLED protiv LG OLED

Bitka TV-a: Samsung QLED protiv LG OLED

Foto: DepositPhotos

Modeli televizora koji su u ponudi ove godine svakako su vrhunski, no već smo pisali da nema smisla trošiti novac na njih s obzirom da ne nude ništa značajno novo u odnosu na ponudu unazad nekoliko godina. Ali, ako je stiglo vrijeme za novi TV, onda treba jako dobro vidjeti što se nudi, a pritom nekako iskaču dva velika rivala - Samsung i LG.

Južnokorejske kompanije koje adute konstantno izbacuju po pitanju ekrana. Pritom Samsung koristi QLED tehnologiju i jako je ponosan na nju, a ništa manje ponosan nije ni LG na svoju OLED tehnologiju. Iako na prvi pogled djeluju kao identične, iznimno se razlikuju. A prije tih razlika, treba spomenuti modele ovih kompanija, kojima planiraju osvojiti tržište u 2020.

Dakle, Samsung nudi poveću brojku televizora, a čak tri serije već nude 8K rezoluciju. Za šire tržište ipak se posebno ističu modelu kao The Frame, Serif i Sero. Istovremeno, LG nudi šest OLED serija i cjenovno prihvatljiva je BX, dok su 8K ZX i RX serija u kojoj se ekran može zarolati poput plakata skupocjene - idu do 60 tisuća američkih dolara.

Još konkretnije, za cijenu do deset tisuća kuna, LG nudi svoj B9 pd 65 inča, a Samsung svoj Q80 od također 65 inča. I prema apsolutno svim pokazateljima i ocjenama, LG je glatko pobijedio jer nudi bolji kontrast, osvjetljenje i općenito sliku. Veliki je to problem za Samsung i toga su svjesni.

Kao što su svjesni i drugi proizvođači, čije televizore ne treba zanemariti. Primjerice, Sony, Konkta, Skyworth i Vizio koriste OLED ekrane, a u QLED smjeru otišao je tek TLC.

Što se pak razlika tiče, OLED televizori koriste fizički fenomen elektroluminiscencije za prikaz pokretne ili nepokretne slike. Iako na tržištu proizvodnje televizora trenutno dominiraju uređaji koji koriste zaslone temeljene na tehnologiji tekućih kristala, poznatiji kao LCD zasloni, OLED tehnologija također postala je sve raširenija i popularnija posljednjih godina te će vrlo brzo zamijeniti stariju tehnologiju.

Samsung se nadao da bi zamjena mogao biti QLED, koji je zapravo poboljšana LED tehnologija. Pa tako QLED "rasipa" kvantne točke preko kritičnih mjesta ekrana. Iza tih točaka se nalazi izvor svjetlosti, i to LED svjetla, koja usmjeravaju sliku prema korisniku. Kombinacijom kvantnih točaka i LED svjetla se osigurava veća jarkost boja i jasnija slika, iako LED svjetla uopće nisu planirana kao dio QLED tehnologije. Samsung se voli hvaliti da QLED ekrani ne gube plave tonove kao što ih gube OLED ekrani, ali...

Kad se zna je OLED nova tehnologija, a QLED poboljšana starija tehnologija, nije li u startu jasno na koju stranu će tržište prevagnuti po pitanju kvalitete slike?

Još iz kategorije

Kriza potaknula nove načine poslovanja

Kriza potaknula nove načine poslovanja

11.07.2020. komentiraj

Ubrzanje potrošačkih trendova i ponašanja koja su postojala i prije izbijanja COVID-19 učinilo je još jedan korak naprijed, a potaknut će kompanije koje imaju kontakt s potrošačima i trgovce na ponovno kreiranje svog načina poslovanja, navodi se u novom izvješću PwC-a.

Kriza je ukazala na slabosti

Kriza je ukazala na slabosti

09.07.2020. komentiraj

Pandemija COVID-19 testira snage i otkriva slabosti državne uprave, obrane, sigurnosnih snaga i privatnog sektora u njihovoj spremnosti i reakciji na krizu. Kako bi buduće reakcije bile snažnije i otpornije, vlade će morati razumjeti na koji način ti čimbenici surađuju i mapiraju prioritete vodstva.

Neven Kaić novi izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe

Neven Kaić novi izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe

07.07.2020. komentiraj

Novi je izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe postaje Neven Kaić koji je bogato menadžersko iskustvo stekao tijekom 25 godina rada u kompanijama u financijskom sektoru. Diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu 1993. te je 2003. stekao MBA na poslovnoj školi Henley u Velikoj Britaniji. U IN2 dolazi iz savjetničke kuće Corellia gdje je proteklih šest godina na poziciji partnera vodio složene projekte u segmentima zdravstva, telekom industrije, turizma, urbanog i ruralnog razvoja.