Bitka TV-a: Samsung QLED protiv LG OLED

Bitka TV-a: Samsung QLED protiv LG OLED

Foto: DepositPhotos

Modeli televizora koji su u ponudi ove godine svakako su vrhunski, no već smo pisali da nema smisla trošiti novac na njih s obzirom da ne nude ništa značajno novo u odnosu na ponudu unazad nekoliko godina. Ali, ako je stiglo vrijeme za novi TV, onda treba jako dobro vidjeti što se nudi, a pritom nekako iskaču dva velika rivala - Samsung i LG.

Južnokorejske kompanije koje adute konstantno izbacuju po pitanju ekrana. Pritom Samsung koristi QLED tehnologiju i jako je ponosan na nju, a ništa manje ponosan nije ni LG na svoju OLED tehnologiju. Iako na prvi pogled djeluju kao identične, iznimno se razlikuju. A prije tih razlika, treba spomenuti modele ovih kompanija, kojima planiraju osvojiti tržište u 2020.

Dakle, Samsung nudi poveću brojku televizora, a čak tri serije već nude 8K rezoluciju. Za šire tržište ipak se posebno ističu modelu kao The Frame, Serif i Sero. Istovremeno, LG nudi šest OLED serija i cjenovno prihvatljiva je BX, dok su 8K ZX i RX serija u kojoj se ekran može zarolati poput plakata skupocjene - idu do 60 tisuća američkih dolara.

Još konkretnije, za cijenu do deset tisuća kuna, LG nudi svoj B9 pd 65 inča, a Samsung svoj Q80 od također 65 inča. I prema apsolutno svim pokazateljima i ocjenama, LG je glatko pobijedio jer nudi bolji kontrast, osvjetljenje i općenito sliku. Veliki je to problem za Samsung i toga su svjesni.

Kao što su svjesni i drugi proizvođači, čije televizore ne treba zanemariti. Primjerice, Sony, Konkta, Skyworth i Vizio koriste OLED ekrane, a u QLED smjeru otišao je tek TLC.

Što se pak razlika tiče, OLED televizori koriste fizički fenomen elektroluminiscencije za prikaz pokretne ili nepokretne slike. Iako na tržištu proizvodnje televizora trenutno dominiraju uređaji koji koriste zaslone temeljene na tehnologiji tekućih kristala, poznatiji kao LCD zasloni, OLED tehnologija također postala je sve raširenija i popularnija posljednjih godina te će vrlo brzo zamijeniti stariju tehnologiju.

Samsung se nadao da bi zamjena mogao biti QLED, koji je zapravo poboljšana LED tehnologija. Pa tako QLED "rasipa" kvantne točke preko kritičnih mjesta ekrana. Iza tih točaka se nalazi izvor svjetlosti, i to LED svjetla, koja usmjeravaju sliku prema korisniku. Kombinacijom kvantnih točaka i LED svjetla se osigurava veća jarkost boja i jasnija slika, iako LED svjetla uopće nisu planirana kao dio QLED tehnologije. Samsung se voli hvaliti da QLED ekrani ne gube plave tonove kao što ih gube OLED ekrani, ali...

Kad se zna je OLED nova tehnologija, a QLED poboljšana starija tehnologija, nije li u startu jasno na koju stranu će tržište prevagnuti po pitanju kvalitete slike?

Još iz kategorije

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

Što je kibernetički napad na ključnu nacionalnu infrastrukturu i kako se obraniti?

24.02.2020. komentiraj

S preko 20 godina iskustava u savjetovanju klijenata u području upravljanja rizikom i usklađenošću u informacijskim sustavima, te klijentima diljem svijeta, Stanko Cerin i tvrtka Ostendo Consulting ubrajaju se u regionalno najrelevantnije izvore informacija iz ovog područja. Povodom kibernetičkog napada na INU, razgovarali smo kako kritičnu nacionalnu infrastrukturu učiniti sigurnijom. Kibernetički napad je stvarnost, ističe Cerin

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

23.02.2020. komentiraj

Zahvaljujući mreži istraživačkih centara i suradnji s istraživačkim institucijama i sveučilištima koje Huawei ima diljem Europske unije, Huawei može ubrzati europsku digitalnu agendu te kroz brže uvođenje novih tehnologija potaknuti rast gospodarstva.

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

21.02.2020. komentiraj

Osim službene obavijesti tvrtke INA d.d. objavljene 16. veljače 2020., Nacionalni CERT nije zaprimio prijavu vezanu uz računalno-sigurnosni incident u spomenutoj kompaniji. CERT (eng. Computer Emergency Response Team) ili CSIRT (engl. Computer Security Incident Response Team) je organizacijski entitet koji reagira na računalno-sigurnosne incidente, te preventivnim djelovanjem radi na poboljšanju računalne sigurnosti informacijskih sustava.