VELIKE KAZNE

Apple pogođen EU kaznom od 1,8 milijardi eura zbog monopola

Apple pogođen EU kaznom od 1,8 milijardi eura zbog monopola
Depositphotos

U svojim kontinuiranim naporima da zavlada tržišnom snagom američkih tehnoloških divova, Europska komisija kaznila je Apple s 1,8 milijardi eura (1,95 milijardi dolara) zbog, kako ih naziva, "zloupotrebljivih pravila App storea za usluge streaminga glazbe". Nadzornik EU-a za tržišno natjecanje otkrio je da "Apple zabranjuje programerima aplikacija za strujanje glazbe da u potpunosti informiraju korisnike iOS-a o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na glazbu dostupnima izvan aplikacije i da daju bilo kakve upute o tome kako se pretplatiti na takve ponude", što smatra nezakonitim prema EU-u antimonopolska pravila. Postupanje Applea, utvrdila je Komisija, naštetilo je potrošačima na nekoliko načina. Prvo, zato što ih je možda navelo da plaćaju više cijene od potrebnih i drugo, jer je možda degradiralo njihovo korisničko iskustvo prisiljavajući ih da se "uključe u glomazno pretraživanje" relevantnih ponuda izvan aplikacije.

Kazna, koja iznosi otprilike 0,5 posto godišnjeg prihoda Applea, treća je najveća antimonopolska kazna koju je protiv američke tehnološke tvrtke izrekla Europska komisija, koja je prethodno kaznila Google s 4,3 odnosno 2,4 milijarde eura 2018. i 2017. godine zbog kršenja antimonopolskog prava povezana s nepoštenim promoviranjem svoje tražilice na Androidu i davanjem nepravedne prednosti vlastitoj usluzi za kupnju na Google pretraživanju.

Dok je Spotify pozdravio objavu od ponedjeljka kao "važan trenutak u borbi za otvoreniji internet za potrošače", koji bi "trebali znati koje mogućnosti imaju i odlučiti što kupiti, gdje, kada i kako", Apple je bio manje oduševljen Presuda Europske komisije. U oštrom odgovoru pod naslovom “App Store, Spotify i europsko napredno tržište digitalne glazbe”, Apple se posebno uvrijedio zbog uloge koju je Spotify imao u istrazi, tvrdeći da je lider na tržištu streaminga glazbe bio i “primarni zagovornik” i “ najveći korisnik” odluke. Apple ističe da su njegova iOS platforma i ekosustav aplikacija pomogli Spotifyju da postane dominantan igrač u strujanju glazbe, a švedski tržišni lider to mora platiti. “Kada je riječ o poslovanju, neće se svi složiti oko najbolje ponude. Ali sigurno je teško pobijediti besplatno. Ali besplatno nije dovoljno za Spotify. Oni također žele ponovno napisati pravila App Storea — na način koji im daje još veću prednost.”

Osim što je rekao da je cijela istraga imala "malo utemeljenja u stvarnosti", Apple je također kritizirao trenutak odluke Komisije. Dolazi neposredno prije stupanja na snagu Zakona o digitalnim tržištima, koji je identificirao Apple kao jednog od šest vratara na digitalnim tržištima, prisiljavajući Apple da se ipak pridržava novih pravila. “Ono što je jasno jest da ova odluka nije utemeljena na postojećem zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja. To je napor Komisije da provede DMA prije nego što DMA postane zakon,” rekao je Apple u izjavi koja završava najavom tvrtke da planira uložiti žalbu na odluku.