POSLOVNA PRILIKA

Amazon u IPv4 adresama pronašao "jackpot" od milijardu dolara

Amazon u IPv4 adresama pronašao "jackpot" od milijardu dolara
Depositphotos

U svijetu tehnologije, IP adrese su slične digitalnom nekretninama pa baš kao i u fizičkom svijetu, gdje je urbana ekspanzija problem, teritorij IPv4 postaje sve gušći. Postoji konačan broj ovih 32-bitnih internetnih identifikatora dostupnih, a potražnja daleko premašuje ponudu kako naša prisutnost na mreži raste.

Tim povodom, Amazon Web Services (AWS) je uključio novu shemu cijena za IPv4 adrese od 1. veljače. Nova politika znači da će korisnici plaćati 0,005 dolara po satu za svaku javnu IPv4 adresi i to na prvi pogled izgleda zanemarivo, no Amazonu donosi dodatnih milijardu dolara prihoda.

Tehnološki div je prvi puta najavio promjenu cijena prošlog ljeta, pozicionirajući je kao nužnost zbog rastuće potražnje i administrativnih troškova za IPv4 adrese s obzirom da je 32-bitni protokol iscrpljen s otprilike 4,3 milijarde jedinstvenih ID-ova. To možda zvuči puno, ali u eri širenja pametnih uređaja, stvarno ih ponestaje.

"Trošak za dobivanje jedne javne IPv4 adrese porastao je više od 300 posto u posljednjih pet godina", kažu u Amazonu i time zapravo potiču korisnike da prijeđu na IPv6 s većih 128 bitova.

Ali dok se to ne dogodi u značajnijem broju, Amazon će nastavljati stvarati iznimne prihode. Analiza Border0 procijenila je da Amazon kontrolira gotovo 132 milijuna javnih IPv4 adresa i od njih ostvaruje 4,6 milijardi dolara uz prosječnu cijenu od 35 dolara za njih.

Iako ne može povećati broj korisnika zbog limita IPv4 adresa, može zarađivati više od postojećih korisnika tijekom tranzicijske faze koja bi mogla potrajati.

Inače, promjene cijena ističu duboke promjene u internetnoj infrastrukturi. Upravljanje postojećom infrastrukturom postaje složenije i skuplje. U međuvremenu, prednosti IPv6 uključuju povećane brzine i poboljšana sigurnost.

Primjerice, današnja Meta, a nekadašnji Facebook tvrdio je da su IPv6 optimizacije ubrzale njihovu stranicu za deset do 15 posto. I kad je pravilno implementiran, noviji protokol također štiti od uobičajenih ranjivosti IPv4. Ipak, do 2023. korišten do maksimuma. Amazonova politika povećanja cijena mogla bi pak ubrzati tranziciju i smanjiti pritisak na IPv4.