Strategije za zadržavanje kvalitetnih zaposlenika

Strategije za zadržavanje kvalitetnih zaposlenika
Fotolia

Pronaći pravog zaposlenika nije lako, a kad ga se nađe, nije ga lako zadržati ukoliko ne postoje volja i mogućnosti za davanje uvjeta koji bi ga usrećili do te mjere da ne razmišlja o odlasku. No, postoje i neki lakši savjeti za zadržati najbolje radnike, ipak nije sve u novu.

Kroz nastavak teksta donijet ćemo dvije smjernice kako to postići i možda baš nakon njegova čitanja uspijete pronaći rješenje koje vam odgovara.

1. Sagledajte cijelu osobu

Nemojte se koncentrirati samo na životopis i ono što zaposlenik radi. Razgovarajte s njim i otkrijte koje su mu strasti. Možda ga zanima nešto drugo što može raditi i ako bi dobio priliku, to bi ga usrećilo. Primjerice, neki zaposlenici iz Hrvatske odlaze jer ne postoji kvalitetan rad s cloud rješenjima i za cloud rješenja. Stručnost na tom području se ne cijeni i ne postoji volja da se nešto promijeni na bolje s obzirom da tržište još nije napravilo puni zaokret. Ali, kad bi se gledalo unaprijed, omogućio zainteresiranima rad u tom smislu, ostali bi u organizaciji. To vrijedi za sve.

Da biste to uspjeli, ne samo da morate vidjet u organizaciji priliku za probijanje u smjeru koji prije niste razmatrali, već morate i dobro poznavati zaposlenika kako biste izvukli ono najbolje.

2. Potičite uključenost s mentalnim sklopom za rast

Nije dovoljno omogućiti zaposleniku raditi što želi jer to možda u konačnici ne donosi pozitivne rezultate organizaciji. Učinite potez koji bi zaposlenika potaknuo da čini nešto što će donijeti taj rezultat. Primjerice, ako bi radio na projektu koji ga zanima, no da prije mora izvesti projekte koji će postaviti temelje za to što ga zanima. Tako će dati sve od sebe da učini nešto za organizaciju, bolje no inače, ali s dodatnim motivom.

Tako dolazite do situacije da zaposlenik radi maksimalno angažirano, ali i da shvati kako napredak kompanije znači ujedno i osobni napredak.