Steve Jobs je znao kako voditi i motivirati zaposlenike, a to možete i vi

Steve Jobs je znao kako voditi i motivirati zaposlenike, a to možete i vi

Foto: Wikipedia

Steve Jobs nije bio milostiv u određenim trenucima, ali teško da itko može osporavati njegove kvalitete kao lidera. Znao je motivirati ljude, znao je kako se odnositi prema raznim situacijama i svojim primjerom vodio je one oko sebe. Uz to, imao je karizmu koja osvaja, što mu je pomagalo u raznim situacijama.

Upravo zato se gotovo deset godina od njegove smrti još uvijek analiziraju načini kako je vodio Apple, kako je pristupao poslu i kako je pristupao ljudima. Konstantno se iz njegova primjera nešto može naučiti.

Philippe Bouissou prepričao je četiri ključne stvari koje pamti, a da se vežu uz Jobsa i njegove liderske sposobnosti. Naime, Bouissou je počeo raditi u Appleu 1995., kad je Jobs vodio NeXT, ali kako je Apple preuzeo tu kompaniju i vratio svog osnivača na čelo kompanije, tako je Bouissou dobio uvid u to što i tko je Steve Jobs.

1. Za uspjeh bitno je fokusirati se na jednu ili dvije stvari

Jobs je to nazivao hiperfokusom, navodi Bouissou. Tražio je od svih oko sebe da se fokusiraju na jednu ili dvije stvari koje rade, koje smatraju najvažnijima. I tek kad njih riješe, neka se okrenu sljedećim izazovima. Jobs je služio kao primjer jer je bio iznimno fokusiran na ono što je smatrao u određenom trenutku najbitnijim.

2. Obratite se osobi koji čini razliku

Jobsa nije bilo briga za birokraciju ili hijerarhiju, smatrao je da se treba obraćati direktno onima koji mogu obaviti posao. Ne samo najbolje nego i najbrže. Na to je poticao sve oko sebe. Zato nije bilo previše zastajkivanja.

3. Poboljšati, poboljšati, poboljšati

Konstantno je ponavljao te riječi jer je težio prema savršenstvu. Uvijek bi govorio da je jednostavnost teška za postići, što se pokazalo istinitim. Upravo zato je i bilo važno održavati fokus na ono najbitnije, a ne se baviti s više stvari odjednom.

4. Nemojte samo raditi na proizvodima, radite na zadovoljstvu

Htio je da ljudi shvate što imaju u rukama čim to prime u ruke. I htio je da osjete zadovoljstvo. Zato je testirao do "beskonačnosti" proizvode i tražio prostor za dodatnim redizajnom svakog detalja.

Još iz kategorije

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

23.07.2020. komentiraj

Generacija Z, ili sljednici milenijalaca, trenutni su kriptonit svakom stručnjaku za digitalni marketing jer još uvijek nije potpuno jasno kako im pristupiti. Ali, u startu griješe oni koji misle da generacija Z ne koristi elektroničku poštu. Ne samo da griješe već si u samom startu onemogućavaju jedan potencijalno veliki dio digitalno-marketinškog kolača.