TOLIKO JEDNOSTAVNO

Steve Jobs je polovicu uspjeha sveo na jednu riječ. I bio je u pravu

Steve Jobs je polovicu uspjeha sveo na jednu riječ. I bio je u pravu

Osnivač Applea i veliki vizionar Steve Jobs napustio nas je prije gotovo 12 godina, ali još uvijek žive njegove ideje i principi poslovanja. U "moru" onoga što je ostavio iza sebe, ponekad se nađe nešto na oko toliko jednostavno, a toliko dojmljivo kao njegova izjava o tome što je temelj uspjeha.

"Uvjeren sam da je otprilike polovica onoga što uspješne poduzetnike odvaja od neuspješnih čista ustrajnost. Tako je teško. Toliko svog života ulažeš u jednu stvar. Postoje tako teški trenuci... da većina ljudi odustane. Ne krivim ih. Stvarno je teško", izjavio je Jobs jednom prilikom.

I pogodio u bit. Ne vrijedi ovo samo za poslovni svijet već sve čime se bavimo. Ustrajnost ne znači da ćemo biti najbolji na svijetu, da ćemo živjeti od onoga u čemu ustrajemo, ali svakako znači da ćemo danas biti bolji nego jučer, a sutra bolji nego danas. Ako ustrajemo. Kad se pak ustrajnost pomiješa s talentom, dobivamo savršenu kombinaciju za uspjeh.

Nismo svi talentirani za ono što nas zanima, no svi možemo biti ustrajni. Primjerice, ako čitamo svaki dan, s vremenom ćemo poboljšati koncentraciju, znat ćemo se bolje izražavati, bolje govoriti jezik na kojem čitamo i stvorit ćemo "kondiciju" potrebnu za čitanje pa nam neće biti strano pročitati tjedno i dvije knjige, možda i više.

Ako trčimo svaki dan, s vremenom ćemo moći trčati sve više, više i više. Imat ćemo fizičku kondiciju na razini. Možda nećemo na taj način dogurati do titula u maratonima, ali za naše tijelo ćemo napraviti najbolje moguće stvari. Ako ustrajemo.

Tako nešto moguće je primijeniti na apsolutno sve. Samo ako odvojimo određeno vrijeme dnevno, makar pola sata, bit ćemo bolji u nečemu. Posebno to vrijedi u situacijama kad nam se nikako ne da nešto napraviti, bilo poslovno, bilo rekreativno, bilo kao obavezu bilo koje vrste. Pokušajte!