Rizik se ne isplati svaki put

Rizik se ne isplati svaki put

Foto: DepositPhotos

Poduzetnici koji su ostvarili veliki uspjeh u onome čime se bave morali su tijekom karijere barem jednom riskirati u onom poznatom smislu “biti ili ne biti”, što ih je u konačnici i odredilo. Ali, takvih je malo i činjenica jest da preuzimanje rizika nije uvijek popraćeno nagradom. Dapače.

Često se rizik kažnjava neuspjehom jer svijet poduzetništva zna biti iznimno okrutan. Najgore je ako nakon neuspjelog rizika poduzetnik ide u novi, da spasi prethodni neuspjeh. Tad završava kao kockar koji ulaže novac da bi vratio onaj izgubljeni iz oklade prije. Dakle, rizik mora ipak bit proračunat, odnosno, mora postojati rezervni plan.

Stoga, oni najiskusniji reći će da se prije svega moraju postaviti temelji i da se rizik ne smije preuzimati na način da se sve dovodi u pitanje. Novca za plaće mora biti, kao i za sve račune, obveze, poslovanje u globalu. Također, treba postojati jasna strategija poslovanja, kao i komunikacija kako rizik ne bi postao jednostrani potez.

Bitno je u cijeloj priči oko poduzetništva jasno prikazati svima oko sebe što želite, tako da rizik na kraju bude isplativ, čak ako i nije. Odnosno, da rizik na kraju ne bude koban pa da vas košta svega što imate. Zbog toga donosimo četiri savjeta kako poslovanje održati "iznad vode" čak i u trenucima kad povlačite rizične poteze.

1. Ne mijenjajte standarde bez komunikacije

Zaposlenici, partneri i klijenti moraju znati kako stoje stvari. Ne smijete činiti poteze koji se tiču navedenih skupina bez da im se to predoči. Tako nešto stvara nepovjerenje i lošu energiju. Dakle, ako se upuštate u nešto, nemojte to činiti na svoju ruku i bez znanja ostalih oko sebe.

2. Ne primjenjujte različita pravila na različite kolege

Česta je to pojava, ponašati se prema ljudima drugačije. Naime, ako ste takvi, prilikom prvih trzavica, oni nezadovoljni će otići, a to je situacija koju treba izbjeći lako je se može izbjeći.

3. Ne dopustite da jedan incident naruši odnose

Ponovno, komunicirajte, nemojte dozvoliti doći u situaciju da jedan incident uništi sve što ste gradili. A do toga može doći ukoliko ne komunicirate, uđete u rizičan posao i on vam se na kraju ne isplati.

4. Ne uspoređujte i ne potičite natjecanje

Radna atmosfera mora biti prijateljska i bez trzavica jer na taj način stvara se i odaniji kolektiv, spreman s vama ići u projekte u koje s nekim drugim nikad ne bi išli.

Još iz kategorije

Kako koristiti glazbu za podizanje produktivnosti i kreativnosti

Kako koristiti glazbu za podizanje produktivnosti i kreativnosti

04.12.2019. komentiraj

Glazba uistinu može biti pokretač na raznim razinama, od podizanja raspoloženja, borbe s teškim trenucima u životu, tijekom rekreacije, tijekom opuštanja, ali i tijekom posla. Iako mnoge organizacije, posebno u Hrvatskoj, još uvijek zaziru od glazbe, ona itekako pomaže za produktivnost.

Što za vas znači uspjeh?

Što za vas znači uspjeh?

01.12.2019. komentiraj

Autorica, mentor za bolje poslovanje i govornica Debbie Allen godinama prati poslovni svijet, pomaže poduzetnicima ostvariti uspjeh te je svjesna nekih grešaka, kao i kvalitetnih poteza, potrebnih za ostvarenje ciljeva.

6 pravila za uspjeh u poduzetništvu

6 pravila za uspjeh u poduzetništvu

27.11.2019. komentiraj

Poduzetnici ne dolaze lako do uspjeha, ali vole podijeliti iskustva s drugima, a da bi se to proširilo izvan kruga poznanstava pobrinula se Cheryl Snap Conner, izvršna direktorica (CEO) kompanije SnappConner PR.