Rizik se ne isplati svaki put

Rizik se ne isplati svaki put

Foto: DepositPhotos

Poduzetnici koji su ostvarili veliki uspjeh u onome čime se bave morali su tijekom karijere barem jednom riskirati u onom poznatom smislu “biti ili ne biti”, što ih je u konačnici i odredilo. Ali, takvih je malo i činjenica jest da preuzimanje rizika nije uvijek popraćeno nagradom. Dapače.

Često se rizik kažnjava neuspjehom jer svijet poduzetništva zna biti iznimno okrutan. Najgore je ako nakon neuspjelog rizika poduzetnik ide u novi, da spasi prethodni neuspjeh. Tad završava kao kockar koji ulaže novac da bi vratio onaj izgubljeni iz oklade prije. Dakle, rizik mora ipak bit proračunat, odnosno, mora postojati rezervni plan.

Stoga, oni najiskusniji reći će da se prije svega moraju postaviti temelji i da se rizik ne smije preuzimati na način da se sve dovodi u pitanje. Novca za plaće mora biti, kao i za sve račune, obveze, poslovanje u globalu. Također, treba postojati jasna strategija poslovanja, kao i komunikacija kako rizik ne bi postao jednostrani potez.

Bitno je u cijeloj priči oko poduzetništva jasno prikazati svima oko sebe što želite, tako da rizik na kraju bude isplativ, čak ako i nije. Odnosno, da rizik na kraju ne bude koban pa da vas košta svega što imate. Zbog toga donosimo četiri savjeta kako poslovanje održati "iznad vode" čak i u trenucima kad povlačite rizične poteze.

1. Ne mijenjajte standarde bez komunikacije

Zaposlenici, partneri i klijenti moraju znati kako stoje stvari. Ne smijete činiti poteze koji se tiču navedenih skupina bez da im se to predoči. Tako nešto stvara nepovjerenje i lošu energiju. Dakle, ako se upuštate u nešto, nemojte to činiti na svoju ruku i bez znanja ostalih oko sebe.

2. Ne primjenjujte različita pravila na različite kolege

Česta je to pojava, ponašati se prema ljudima drugačije. Naime, ako ste takvi, prilikom prvih trzavica, oni nezadovoljni će otići, a to je situacija koju treba izbjeći lako je se može izbjeći.

3. Ne dopustite da jedan incident naruši odnose

Ponovno, komunicirajte, nemojte dozvoliti doći u situaciju da jedan incident uništi sve što ste gradili. A do toga može doći ukoliko ne komunicirate, uđete u rizičan posao i on vam se na kraju ne isplati.

4. Ne uspoređujte i ne potičite natjecanje

Radna atmosfera mora biti prijateljska i bez trzavica jer na taj način stvara se i odaniji kolektiv, spreman s vama ići u projekte u koje s nekim drugim nikad ne bi išli.

Još iz kategorije

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

23.07.2020. komentiraj

Generacija Z, ili sljednici milenijalaca, trenutni su kriptonit svakom stručnjaku za digitalni marketing jer još uvijek nije potpuno jasno kako im pristupiti. Ali, u startu griješe oni koji misle da generacija Z ne koristi elektroničku poštu. Ne samo da griješe već si u samom startu onemogućavaju jedan potencijalno veliki dio digitalno-marketinškog kolača.