SAVJET STRUČNJAKA

Poboljšajte si dan i postanite uspješniji uz pet jutarnjih rutina

Poboljšajte si dan i postanite uspješniji uz pet jutarnjih rutina
Početak dana je ono što ima utjecaj na njegov ostatak. Znate i sami kakvi su vam dani ako se probudite u žurbi, neispavani, ljutiti, nervozni...
Depositphotos

Put do uspjeha je trnovit, ali oni koji su ga prošli imaju jednu stvar zajedničkom, bilo da se radi o poduzetnicima, sportašima, profesionalcima iz raznih sfera... To je jutarnja rutina, od koje ne odstupaju i kojom si postavljaju temelje za uspješan dan.

Zvuči jednostavno, ali da jest, ne bi se te rutine pridržavao samo manji postotak ljudi. Naravno, ona neće sve učiniti milijunašima, milijarderima i planetarno poznatim ličnostima, ali poboljšat će kvalitetu života svima. Makar za nijansu...

Jer, početak dana je ono što ima utjecaj na njegov ostatak. Znate i sami kakvi su vam dani ako se probudite u žurbi, neispavani, ljutiti, nervozni... A kakvi su vam dani kad se probudite s osmijehom i u narednih sat vremena napravite stvari koje možda duže vrijeme odgađate ili se teško nagovorite na njih - kao vježbanje, meditacija, pospremanje...

Melo Calarco je trener za poboljšanje performansi i mentalnog zdravlja te ima pet savjeta kako početi s postavljanjem pobjedničke rutine i podizanja vaših života na nešto višu razinu. Iako će mnogi reći da nemaju vremena za tako nešto, u tome i jest poanta, to je ono što odvaja uspješne od manje uspješnih. Svaka osoba može odrediti ritam svog dana i rasporediti vrijeme kako bi izvela poteze nužne za podizanje kvalitete života.

1. Odredite tempo za dan

Neka prva stvar koju ujutro učinite bude samo za vas, a ne za posao. Probudite se u željeno vrijeme, udahnite deset puta duboko, svjesno, prije nego što požurite u dan. To će vam pomoći da energizirate tijelo dok unosite kisik u mozak i pomoći vam da preuzmete kontrolu nad svojim tempom umjesto da se probudite i reaktivno imate telefon pred licem. Kada vježbate duboko disanje, ono smiruje živčani sustav i pokreće reakciju opuštanja koja vas svjesno priprema za dan koji je pred vama i postavlja vaš tempo da ga počnete na mirniji način.

2. Pokreni se kako god možeš

Učinite najmanje 20 minuta aktivnosti - brzo hodajte, trčite, vozite bicikl, plivajte, vježbajte jogu ili bilo koju drugu rutinu vježbanja koja pokreće tijelo. Ovo nije dobro samo za vaš kardiovaskularni sustav i fizičko zdravlje, već je odlično i za vaše mentalno zdravlje. Ako možete, idite van na malo svježeg zraka i jutarnjeg svjetla, što pokreće vašu proizvodnju serotonina i jača vašu razinu energije za cijeli dan.

Ovo također postavlja vaš cirkadijalni ritam za dobar san te noći. Usput, ne mora biti vježba visokog intenziteta, to može biti jednostavno jutarnja šetnja ako želite, ali bez telefona, tako da možete razgibati tijelo i razbistriti misli za dan koji je pred vama.

3. Pronađite tišinu nekoliko minuta

Nakon brze vježbe ili jutarnje šetnje, vrijeme je da ponovno pronađete trenutak smirenosti uz kratku praksu meditacije svjesnosti. To može biti dvije, pet ili deset minuta mirnog sjedenja i sabiranja misli. Ovo bi moglo biti posljednjih nekoliko minuta tišine do kraja dana, ali će vam pomoći da steknete jasnoću i ostanete mirni pod pritiskom na poslu. Ovo je također oblik treninga pažnje koji vam pomaže da uvježbate svoj um da ostanete usredotočeni dulje vrijeme na poslu.

4. Preusmjerite mozak na pozitivan način

Na kraju vježbe mirovanja možete odvojiti nekoliko trenutaka da se ponovno osposobite za postavljanje pozitivnih namjera za dan koji je pred vama, umjesto reaktivnog započinjanja dana na stresan način provjeravanjem mnoštva zadataka koji su pred vama. Razmislite o dva ili tri ključna zadatka za taj dan i postavite pozitivne namjere da im se veselite. Na primjer, možete si reći: "Veselim se današnjem sastanku s Markom", "Jedva čekam da danas stignem kod Monike na ručak" ili "Tako sam uzbuđen zbog današnje prezentacije s timom"... To omogućava uobličiti dan koji je pred vama na pozitivan način.

5. Nahranite tijelo i um zdravim doručkom

Bilo da doručkujete kod kuće ili kada dođete na posao, odvojite vrijeme nahraniti tijelo nečim hranjivim umjesto da popijete nekoliko gutljaja kave prije nego što odjurite dalje. Tijelo treba energiju za nadolazeći dan. Također, mozak troši 50 posto vaše dostupne glukoze pa trebate nadopuniti zalihe energije zdravim doručkom.

Razmislite o tome da se probudite malo ranije kako biste ovo napravili ili pripremili nešto jednostavno poput zdravog smoothieja. Pokušajte ne jesti u žurbi jer će vam onda ostatak dana također biti užurban. Upamtite, vi ste ono što jedete, stoga vodite računa o tome što unosite u svoje tijelo, posebno ujutro.