Kako uštedjeti novac pri kupnji tehnoloških uređaja?

Kako uštedjeti novac pri kupnji tehnoloških uređaja?

Foto: Fotolia

Svatko od nas bi htio imati najnoviji mobitel, laptop, pa je i to malo, nego treba i iPad i tablet. No, financijsko stanje obrnuto je proporcionalno našim željama. Nemoguće i nestvarno, jer zapravo tko još danas ima dovoljno novca za sva ta skupa čuda tehnologije? Donosimo vam najbolje i najefikasnije savjete kako uštedjeti novac na skupocjenoj tehnologiji.

10. Odreći se proširenog jamstva

Svaki put kad idete kupiti tablet, bez obzira koliko velik bio, vjerojatno ste se upitali želite li uzeti prošireno jamstvo ili nekakav drugi oblik osiguranja. Ne samo da će to povećati cijenu proizvoda, nego jednostavno ta opcija nije uvijek isplativa. Ako ste posebno nespretni i s lakoćom razbijate stvari, onda ta opcija dolazi u obzir.

9. Preskočite ugovor

Kada kupujete novi telefon ili tablet, često možete dobiti poprilično veliki popust ako uređaj kupite preko novog ugovora. Međutim, izgled vara! Vjerojatno ćete uređaj otplaćivati na više rata jer ste potpisali dvogodišnji ugovor, a taj ugovor ima svoje klauzule. Ako želite uštedjeti nešto novca, pokušajte s prepaid opcijama. Zasigurno možete uštedjeti veću količinu novca.

8. Ako je skupo, ne znači da je kvalitetno

Vrlo često se događa da plaćate samo ime brenda i to po paprenoj cijeni. Provjerite li prije kupnje što dobivate za svoj novac i je li to ono najbolje? Razmislite. Zar stvarno mislite da skupi Apple punjač radi nešto bolje od nekog jeftinijeg?

7. Koristite rabljene proizvode

Ako kupujete laptop, telefon ili neki drugi pametni uređaj, posebice ako nije najnoviji model, potrudite se da to bude već rabljeni uređaj jer će te tako uštedjeti dosta novca. Rabljeni proizvodi su dobri, budući da su prošli kroz provjere i inspekcije kako bi bili sigurni da su standardi zadovoljeni. Samo pazite da kupite izravno od proizvođača ili uglednog prodavača i tražite da imaju tvornički certifikat, kako bi bili sigurni da su pouzdani.

6. Iskoristite popuste

Pogledajte ako možete dobiti popuste ili možda nekakav studentski popust (čak i ako više niste student). Također možete provjeriti web stranice koje vam mogu ponuditi kupone za vašu kupnju i na taj vam način olakšati.

5. Pričekajte vrijeme sniženja

Kao i sa svim stvarima, cijene uređaja mijenjaju se tijekom cijele godine. Ovisno o tome što kupujete, možda postoji određeni mjesec kada su cijene zavidno niske. Također možete koristiti alate za praćenje cijena i druge trikove kako bi bili sigurni.

4. Prodajte što više starih stvari

Vaše stare stvari mogu pomoći financirati vaše nove stvari. Ili, za jednostavnu transakciju, možete ih zamijeniti. Prodajte ih preko oglasnika ili iskoristite opciju "staro za novo" ukoliko je trgovac, odnosno proizvođač nudi te umanjite cijenu novog uređaja.

3. Nabavite stare uređaje, a instalirajte nove stvari na njega

Zašto platiti više za premium proizvod kada možete uređaj unaprijediti novim stvarima besplatno. Ako nije najnovije, ne mora značiti da je uređaj neupotrebljiv, možda mu samo treba "novi sloj boje".

2. Obavite svoju domaću zadaću

Kada je vrijeme za kupnju novog komada tehnologije, imate puno stvari koje treba uzeti u obzir, a ako to ne uradite, mogli bi potrošiti i više nego je potrebno novca. Kupnja pravog proizvoda, prikladan vašim potrebama, će osigurati da nećete gubiti novac.

1. Stopirajte ludilo nadogradnje

Ponekad prečesto nabavljamo nove uređaje iako naši stari uređaji normalno rade, ali eto, volimo biti u trendu. Potrebno je obaviti kvalitetnu i korisnu nadogradnju koja će odgovarati našim potrebama. Postoje strateški načini za to, ali ako stvarno želite uštedjeti nešto novca, najbolji način je da se zaustavi učestala nadogradnja.

Još iz kategorije

30 najtraženijih digitalnih vještina i znanja kroz idućih 5 godina

30 najtraženijih digitalnih vještina i znanja kroz idućih 5 godina

17.10.2021.

Coursera je objavila izvješće o vještinama koje se traže u digitalnim zanimanjima kroz ovu godinu, a trebalo bi pružiti konkretniji uvid u to gdje krenuti ukoliko ste zainteresirani za zaokret ili napredak u karijeri.

5 faktora potrebnih za uspjeh u poduzetništvu

5 faktora potrebnih za uspjeh u poduzetništvu

14.10.2021.

Postati poduzetnik nije nimalo lako, a još je teže uspjeti kao jedan, što ne samo da znaju postojeći poduzetnici ili oni koji to tek žele biti, već to jako dobro znaju i investitori. Jer, vrlo često se ono što rade može slobodno nazivati kockanjem ili preuzimanjem rizika, što im se nikako ne sviđa.

Zašto biste željeli pokrenuti vlastiti posao?

Zašto biste željeli pokrenuti vlastiti posao?

11.10.2021.

Nije tajna, većina poduzetnika nikad neće stvoriti uspješan posao kroz startup, bez obzira koliko riskirali kako bi se nametnuli na tržištu te bili u prednosti nad konkurencijom. Svega će njih par na tisuću uz nešto rizika postići ogroman uspjeh, a tri su bitna razloga zašto je to tako.