Kako uštedjeti novac pri kupnji tehnoloških uređaja?

Kako uštedjeti novac pri kupnji tehnoloških uređaja?

Foto: Fotolia

Svatko od nas bi htio imati najnoviji mobitel, laptop, pa je i to malo, nego treba i iPad i tablet. No, financijsko stanje obrnuto je proporcionalno našim željama. Nemoguće i nestvarno, jer zapravo tko još danas ima dovoljno novca za sva ta skupa čuda tehnologije? Donosimo vam najbolje i najefikasnije savjete kako uštedjeti novac na skupocjenoj tehnologiji.

10. Odreći se proširenog jamstva

Svaki put kad idete kupiti tablet, bez obzira koliko velik bio, vjerojatno ste se upitali želite li uzeti prošireno jamstvo ili nekakav drugi oblik osiguranja. Ne samo da će to povećati cijenu proizvoda, nego jednostavno ta opcija nije uvijek isplativa. Ako ste posebno nespretni i s lakoćom razbijate stvari, onda ta opcija dolazi u obzir.

9. Preskočite ugovor

Kada kupujete novi telefon ili tablet, često možete dobiti poprilično veliki popust ako uređaj kupite preko novog ugovora. Međutim, izgled vara! Vjerojatno ćete uređaj otplaćivati na više rata jer ste potpisali dvogodišnji ugovor, a taj ugovor ima svoje klauzule. Ako želite uštedjeti nešto novca, pokušajte s prepaid opcijama. Zasigurno možete uštedjeti veću količinu novca.

8. Ako je skupo, ne znači da je kvalitetno

Vrlo često se događa da plaćate samo ime brenda i to po paprenoj cijeni. Provjerite li prije kupnje što dobivate za svoj novac i je li to ono najbolje? Razmislite. Zar stvarno mislite da skupi Apple punjač radi nešto bolje od nekog jeftinijeg?

7. Koristite rabljene proizvode

Ako kupujete laptop, telefon ili neki drugi pametni uređaj, posebice ako nije najnoviji model, potrudite se da to bude već rabljeni uređaj jer će te tako uštedjeti dosta novca. Rabljeni proizvodi su dobri, budući da su prošli kroz provjere i inspekcije kako bi bili sigurni da su standardi zadovoljeni. Samo pazite da kupite izravno od proizvođača ili uglednog prodavača i tražite da imaju tvornički certifikat, kako bi bili sigurni da su pouzdani.

6. Iskoristite popuste

Pogledajte ako možete dobiti popuste ili možda nekakav studentski popust (čak i ako više niste student). Također možete provjeriti web stranice koje vam mogu ponuditi kupone za vašu kupnju i na taj vam način olakšati.

5. Pričekajte vrijeme sniženja

Kao i sa svim stvarima, cijene uređaja mijenjaju se tijekom cijele godine. Ovisno o tome što kupujete, možda postoji određeni mjesec kada su cijene zavidno niske. Također možete koristiti alate za praćenje cijena i druge trikove kako bi bili sigurni.

4. Prodajte što više starih stvari

Vaše stare stvari mogu pomoći financirati vaše nove stvari. Ili, za jednostavnu transakciju, možete ih zamijeniti. Prodajte ih preko oglasnika ili iskoristite opciju "staro za novo" ukoliko je trgovac, odnosno proizvođač nudi te umanjite cijenu novog uređaja.

3. Nabavite stare uređaje, a instalirajte nove stvari na njega

Zašto platiti više za premium proizvod kada možete uređaj unaprijediti novim stvarima besplatno. Ako nije najnovije, ne mora značiti da je uređaj neupotrebljiv, možda mu samo treba "novi sloj boje".

2. Obavite svoju domaću zadaću

Kada je vrijeme za kupnju novog komada tehnologije, imate puno stvari koje treba uzeti u obzir, a ako to ne uradite, mogli bi potrošiti i više nego je potrebno novca. Kupnja pravog proizvoda, prikladan vašim potrebama, će osigurati da nećete gubiti novac.

1. Stopirajte ludilo nadogradnje

Ponekad prečesto nabavljamo nove uređaje iako naši stari uređaji normalno rade, ali eto, volimo biti u trendu. Potrebno je obaviti kvalitetnu i korisnu nadogradnju koja će odgovarati našim potrebama. Postoje strateški načini za to, ali ako stvarno želite uštedjeti nešto novca, najbolji način je da se zaustavi učestala nadogradnja.

Još iz kategorije

Appleov uredski kompleks vrijedan 5 milijardi dolara nudi važnu lekciju o zadovoljstvu zaposlenika

Appleov uredski kompleks vrijedan 5 milijardi dolara nudi važnu lekciju o zadovoljstvu zaposlenika

10.08.2022.

Steve Jobs imao je san o posebnom Appleovom kompleksu, u kojem će zaposleni moći raditi, živjeti i posvetiti se kompaniji na jedan potpuno drugačiji način. Ideja je bila potaknuti inovativnost, a ostaje za vidjeti hoće li pet milijardi američkih dolara vrijedan Apple Park u tome i uspjeti. No, ono što je uspio jest potvrda da nije potrebno potrošiti bogatstvo da bi zaposleni bili zadovoljni.

Jednakost je povezana s inovacijom i demokratizacijom

Jednakost je povezana s inovacijom i demokratizacijom

26.07.2022.

Nakon dva uspješna izdanja „Škole za ženski leadership u digitalno doba“ održanih u Lisabonu i Nici, Europska leadership akademija ove godine organizirala je Ljetnu školu za ženski leadership u digitalno doba 2022. u Pragu, a jedno od predavanja mladim lidericama održala je i Tamara Tafra, diplomatska savjetnica za kibernetička pitanja, hibridne prijetnje i dezinformacije u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Europskoj uniji.

6 osobina loših lidera

6 osobina loših lidera

04.07.2022.

Što god mislili o pokojnom Steveu Jobsu, nekadašnjem lideru Microsofta Billu Gatesu ili trenutno najbogatijem čovjeku na svijetu Elonu Musku, ne može se negirati njihova sposobnost kreiranja rasta u kompanijama ponajprije zahvaljujući snažnim liderskim osobinama koja posjeduju.