Kako uštedjeti novac pri kupnji tehnoloških uređaja?

Kako uštedjeti novac pri kupnji tehnoloških uređaja?

Foto: Fotolia

Svatko od nas bi htio imati najnoviji mobitel, laptop, pa je i to malo, nego treba i iPad i tablet. No, financijsko stanje obrnuto je proporcionalno našim željama. Nemoguće i nestvarno, jer zapravo tko još danas ima dovoljno novca za sva ta skupa čuda tehnologije? Donosimo vam najbolje i najefikasnije savjete kako uštedjeti novac na skupocjenoj tehnologiji.

10. Odreći se proširenog jamstva

Svaki put kad idete kupiti tablet, bez obzira koliko velik bio, vjerojatno ste se upitali želite li uzeti prošireno jamstvo ili nekakav drugi oblik osiguranja. Ne samo da će to povećati cijenu proizvoda, nego jednostavno ta opcija nije uvijek isplativa. Ako ste posebno nespretni i s lakoćom razbijate stvari, onda ta opcija dolazi u obzir.

9. Preskočite ugovor

Kada kupujete novi telefon ili tablet, često možete dobiti poprilično veliki popust ako uređaj kupite preko novog ugovora. Međutim, izgled vara! Vjerojatno ćete uređaj otplaćivati na više rata jer ste potpisali dvogodišnji ugovor, a taj ugovor ima svoje klauzule. Ako želite uštedjeti nešto novca, pokušajte s prepaid opcijama. Zasigurno možete uštedjeti veću količinu novca.

8. Ako je skupo, ne znači da je kvalitetno

Vrlo često se događa da plaćate samo ime brenda i to po paprenoj cijeni. Provjerite li prije kupnje što dobivate za svoj novac i je li to ono najbolje? Razmislite. Zar stvarno mislite da skupi Apple punjač radi nešto bolje od nekog jeftinijeg?

7. Koristite rabljene proizvode

Ako kupujete laptop, telefon ili neki drugi pametni uređaj, posebice ako nije najnoviji model, potrudite se da to bude već rabljeni uređaj jer će te tako uštedjeti dosta novca. Rabljeni proizvodi su dobri, budući da su prošli kroz provjere i inspekcije kako bi bili sigurni da su standardi zadovoljeni. Samo pazite da kupite izravno od proizvođača ili uglednog prodavača i tražite da imaju tvornički certifikat, kako bi bili sigurni da su pouzdani.

6. Iskoristite popuste

Pogledajte ako možete dobiti popuste ili možda nekakav studentski popust (čak i ako više niste student). Također možete provjeriti web stranice koje vam mogu ponuditi kupone za vašu kupnju i na taj vam način olakšati.

5. Pričekajte vrijeme sniženja

Kao i sa svim stvarima, cijene uređaja mijenjaju se tijekom cijele godine. Ovisno o tome što kupujete, možda postoji određeni mjesec kada su cijene zavidno niske. Također možete koristiti alate za praćenje cijena i druge trikove kako bi bili sigurni.

4. Prodajte što više starih stvari

Vaše stare stvari mogu pomoći financirati vaše nove stvari. Ili, za jednostavnu transakciju, možete ih zamijeniti. Prodajte ih preko oglasnika ili iskoristite opciju "staro za novo" ukoliko je trgovac, odnosno proizvođač nudi te umanjite cijenu novog uređaja.

3. Nabavite stare uređaje, a instalirajte nove stvari na njega

Zašto platiti više za premium proizvod kada možete uređaj unaprijediti novim stvarima besplatno. Ako nije najnovije, ne mora značiti da je uređaj neupotrebljiv, možda mu samo treba "novi sloj boje".

2. Obavite svoju domaću zadaću

Kada je vrijeme za kupnju novog komada tehnologije, imate puno stvari koje treba uzeti u obzir, a ako to ne uradite, mogli bi potrošiti i više nego je potrebno novca. Kupnja pravog proizvoda, prikladan vašim potrebama, će osigurati da nećete gubiti novac.

1. Stopirajte ludilo nadogradnje

Ponekad prečesto nabavljamo nove uređaje iako naši stari uređaji normalno rade, ali eto, volimo biti u trendu. Potrebno je obaviti kvalitetnu i korisnu nadogradnju koja će odgovarati našim potrebama. Postoje strateški načini za to, ali ako stvarno želite uštedjeti nešto novca, najbolji način je da se zaustavi učestala nadogradnja.

Još iz kategorije

Kako koristiti glazbu za podizanje produktivnosti i kreativnosti

Kako koristiti glazbu za podizanje produktivnosti i kreativnosti

04.12.2019. komentiraj

Glazba uistinu može biti pokretač na raznim razinama, od podizanja raspoloženja, borbe s teškim trenucima u životu, tijekom rekreacije, tijekom opuštanja, ali i tijekom posla. Iako mnoge organizacije, posebno u Hrvatskoj, još uvijek zaziru od glazbe, ona itekako pomaže za produktivnost.

Što za vas znači uspjeh?

Što za vas znači uspjeh?

01.12.2019. komentiraj

Autorica, mentor za bolje poslovanje i govornica Debbie Allen godinama prati poslovni svijet, pomaže poduzetnicima ostvariti uspjeh te je svjesna nekih grešaka, kao i kvalitetnih poteza, potrebnih za ostvarenje ciljeva.

6 pravila za uspjeh u poduzetništvu

6 pravila za uspjeh u poduzetništvu

27.11.2019. komentiraj

Poduzetnici ne dolaze lako do uspjeha, ali vole podijeliti iskustva s drugima, a da bi se to proširilo izvan kruga poznanstava pobrinula se Cheryl Snap Conner, izvršna direktorica (CEO) kompanije SnappConner PR.