Jeste li materijal za poduzetnika?

Jeste li materijal za poduzetnika?

Foto: DepositPhotos

Poduzetništvo djeluje kao sjajna priča mnogima koji žele biti samostalni i ne ovisiti o nadređenima, ali u stvarnosti je odlučiti se na takav izazov iznimno teško. Stoga, da bismo vam pomogli zaključiti krije li se u vama poduzetnik, donosimo šest znakova.

Podijelili smo ih na dvaput po tri, one koji sugeriraju da biste trebali biti poduzetnik i tri koja sugeriraju da ne biste. Pa krenimo prvo s onima koji sugeriraju da biste trebali postati poduzetnik.

1. Smeta vam tradicionalni model poslovanja

Niste zadovoljni organizacijom u radnoj okolini koje ste dio, ne zadovoljava vas način na koji se napreduje i na koji se općenito radi? Tad ste kao i većina, ali i to je prvi korak prepoznavanja da biste trebali ući u poduzetničke vode. Naravno, treba "prokopati" dublje. Ukoliko vam smetaju sve navedene stavke, a uz to ne volite stagnirati i upadati u rutinu, zapravo poručujete da ste ambiciozni i poduzetništvo bi moglo ispuniti te ambicije.

2. Želite utjecati na svijet oko sebe

Ideje koje vam se motaju po glavi djeluju kao revolucionarne i smatrate da bi nešto promijenile. Ako već ne "pucate" tako daleko, ali svejedno mislite da biste na određenom području učinili više no što možete kao zaposlenik, to je ponovno znak da ste spremni za poduzetništvo.

3. Volite preuzeti odgovornost i obaviti posao

Ako se namećete i preuzimate odgovornost te pritom ne pucate po šavovima od stresa, već zapravo uživate, tad ste definitivno za poduzetničke vode jer biti nečiji zaposlenik teško može ispuniti potrebe koje imate. Ali i teško može zadovoljiti sposobnosti koje imate.

E, nakon ova tri znaka, evo i tri koja sugeriraju da ipak niste za poduzetnika.

1. Zanima vas lakši put

Kad god nešto radite, gledate kako biste to obavili što brže, a ne što kvalitetnije. S posla uvijek želite otići ranije, nikako kasnije i zapravo vas ne zanima raditi na sebi, osim u slobodno vrijeme. To znači da vam nedostaje strasti i bez obzira što ste nezadovoljni, ne pokušavate se promijeniti boljim radom već bijegom od njega.

2. Želite posao za sebe

Nije isto željeti raditi određeni posao i voditi posao. Ako vam je želja samo u miru raditi ono što volite, tad morate pronaći takvu radnu okolinu, a ne pokretati posao jer definitivno u se u tome ne biste snašli.

3. Zanima vas obogatiti se

Klasična pogreška. Naime, svi se žele obogatiti kad pokreću posao, ali ako je to glavni motiv, tad ste postavili krive temelje i teško da to može dobro završiti...

Još iz kategorije

Huawei pokrenuo „2021 APPSUP“ natjecanje za inovacije s fondom nagrada od milijun dolara

Huawei pokrenuo „2021 APPSUP“ natjecanje za inovacije s fondom nagrada od milijun dolara

17.06.2021.

Huawei pokreće svoje godišnje natjecanje za inovacije aplikacija Huawei Mobile Services (HMS) - AppsUP. Cilj programa je nadahnuti nadarene programere širom svijeta za stvaranje revolucionarnih aplikacija i digitalnih iskustava te im pruža jedinstvenu priliku za istraživanje i promicanje digitalnih inovacija.

Kako biti siguran da netko posjeduje prave liderske vještine?

Kako biti siguran da netko posjeduje prave liderske vještine?

16.06.2021.

Lider ne može biti bilo tko, ali bilo tko se može potruditi biti lider, ako to istinski želi. Neke osobe to jednostavno imaju u sebi, ali neki nemaju i željele bi imati.

BASF otvara prijave za financiranje startupova i inovatorskih rješenja u Hrvatskoj

BASF otvara prijave za financiranje startupova i inovatorskih rješenja u Hrvatskoj

10.06.2021.

Europski lider u istraživanju i razvoju te najveća svjetska kemijska kompanija BASF pokreće projekt BASF Innovation Hub koji će okupiti startupove i inovatore u 11 zemalja srednje i južne Europe među kojima je i Hrvatska. Ove godine natjecanje je usredotočeno na rješenja koja izravno ili neizravno doprinose stupovima Zelenog plana - čista energija, održiva poljoprivreda i kružna ekonomija. Pobjednik lokalnog natjecanja bit će nagrađen s 2500 eura, a najbolja ideja regionalnog kruga nagrađuje se s 5000 eura.