Jeste li materijal za poduzetnika?

Jeste li materijal za poduzetnika?

Foto: DepositPhotos

Poduzetništvo djeluje kao sjajna priča mnogima koji žele biti samostalni i ne ovisiti o nadređenima, ali u stvarnosti je odlučiti se na takav izazov iznimno teško. Stoga, da bismo vam pomogli zaključiti krije li se u vama poduzetnik, donosimo šest znakova.

Podijelili smo ih na dvaput po tri, one koji sugeriraju da biste trebali biti poduzetnik i tri koja sugeriraju da ne biste. Pa krenimo prvo s onima koji sugeriraju da biste trebali postati poduzetnik.

1. Smeta vam tradicionalni model poslovanja

Niste zadovoljni organizacijom u radnoj okolini koje ste dio, ne zadovoljava vas način na koji se napreduje i na koji se općenito radi? Tad ste kao i većina, ali i to je prvi korak prepoznavanja da biste trebali ući u poduzetničke vode. Naravno, treba "prokopati" dublje. Ukoliko vam smetaju sve navedene stavke, a uz to ne volite stagnirati i upadati u rutinu, zapravo poručujete da ste ambiciozni i poduzetništvo bi moglo ispuniti te ambicije.

2. Želite utjecati na svijet oko sebe

Ideje koje vam se motaju po glavi djeluju kao revolucionarne i smatrate da bi nešto promijenile. Ako već ne "pucate" tako daleko, ali svejedno mislite da biste na određenom području učinili više no što možete kao zaposlenik, to je ponovno znak da ste spremni za poduzetništvo.

3. Volite preuzeti odgovornost i obaviti posao

Ako se namećete i preuzimate odgovornost te pritom ne pucate po šavovima od stresa, već zapravo uživate, tad ste definitivno za poduzetničke vode jer biti nečiji zaposlenik teško može ispuniti potrebe koje imate. Ali i teško može zadovoljiti sposobnosti koje imate.

E, nakon ova tri znaka, evo i tri koja sugeriraju da ipak niste za poduzetnika.

1. Zanima vas lakši put

Kad god nešto radite, gledate kako biste to obavili što brže, a ne što kvalitetnije. S posla uvijek želite otići ranije, nikako kasnije i zapravo vas ne zanima raditi na sebi, osim u slobodno vrijeme. To znači da vam nedostaje strasti i bez obzira što ste nezadovoljni, ne pokušavate se promijeniti boljim radom već bijegom od njega.

2. Želite posao za sebe

Nije isto željeti raditi određeni posao i voditi posao. Ako vam je želja samo u miru raditi ono što volite, tad morate pronaći takvu radnu okolinu, a ne pokretati posao jer definitivno u se u tome ne biste snašli.

3. Zanima vas obogatiti se

Klasična pogreška. Naime, svi se žele obogatiti kad pokreću posao, ali ako je to glavni motiv, tad ste postavili krive temelje i teško da to može dobro završiti...

Još iz kategorije

Elon Musk koristi ovu metodu kako bi digao produktivnost zaposlenika

Elon Musk koristi ovu metodu kako bi digao produktivnost zaposlenika

17.01.2022.

Elon Musk poslao je memorandum zaposlenicima, u kojem ih traži da smanje troškove transporta, dostave, prekovremenih i svih ostalih dodatnih troškova kroz četvrti kvartal jer ne želi da budu premoreni samo da bi dostigli zacrtane ciljeve u prvom kvartalu iduću godinu.

Sve o DevOpsu na jednom mjestu - 0800-DEVOPS newsletter i podcast

Sve o DevOpsu na jednom mjestu - 0800-DEVOPS newsletter i podcast

30.12.2021.

Ima stvari koje ne možete ispravno protumačiti i u potpunosti iskoristiti dok ne shvatite da imaju više dimenzija. Znanstvenici su se dugo mučili s objašnjavanjem svjetlosti dok nisu uvidjeli da svjetlost ima dualni karakter - u isto vrijeme se ponaša i kao čestica i kao val. Takvih dualizama oko nas ima više nego što mislimo. I često probleme pokušavamo riješiti gledajući samo kroz jednu prizmu te se pritom čudimo zašto nema rezultata.

Što je SWOT analiza?

Što je SWOT analiza?

26.12.2021.

Poslovni plan se na jednostavan način može izvesti korištenjem SWOT analize, alata za strateško planiranje pomoću kojeg organizacije mogu preciznije odrediti snage i slabosti u svom poslovanju, što je pak iznimno bitno na kratke te posebno duge staze.