Greške koje startupi gotovo uvijek rade, a mogu ih izbjeći

Greške koje startupi gotovo uvijek rade, a mogu ih izbjeći

Foto: Fotolia

Tržište je neumoljivo i od svih startupa koji se pokrenu, njih 75 posto propada. To moraju znati svi koji se odlučuju pokrenuti novi posao. A da bi učinili doslovno sve da izbjegnu biti u te tri četvrtine onih koji pognute glave napuštaju poslovni svijet, potrebno je znati neke stvari.

Savjetuju ih najveći stručnjaci u poslovnom svijetu i samim time je jasno da znaju što govore, ipak iza njih stoje iskustvo i znanje. Ali, prije no što dođemo do sedam koraka koji bi mogli spasiti vaš startup, podijelit ćemo s vama riječi uglednog američkog poduzetnika Michaela Hyatta. One se tiču onih kojima je krenulo, neočekivano dobro.

"Napravio sam veliku grešku 1992. godine da bih mogao financirati svoju rastuću kompaniju. Nažalost, nisam razumio razliku između ubrzanog rasta, koji se ponaša poput tumora, i zdravog rasta, koji se ponaša poput zdravih stanica u ljudskom tijelu. Na kraju, rast kompanije "progutao" je sav naš kapital i posao je propao. Tad sam shvatio bitnu lekciju - nikad ne dozvolite da rast kompanije nadmaši vašu sposobnost da ju financirate. Jer, ako morate tražiti novac "izvana", znači da vaš poslovni model ima manu", kazao je Hyatt.

No, doći do razine da imate poslovni model koji bilježi (nekontrolirani) rast većina nikad ne osjeti. Da biste došli do toga, ne zanemarite osam bitnih koraka.

1. Testirajte tržište

Nemojte se uključiti u nešto što već postoji i bilježi uspjeh. To nema smisla. Ponudite nešto novo, ali prije opipajte puls tržišta, otkrijte što bi moglo najbolje proći. Ukratko, možete li pobijediti na nekom natjecanju bez da ste se pripremili? Ne baš.

2. Pronađite investitore

To je kao pronalazak životnog partnera, nešto što vas ispunjava zadovoljstvom i "gura" prema naprijed. Pokušajte da to bude netko s kime se slažete, s kim možete dijeliti sve što mislite, makar nekad bilo negativno. Dakle, nekoga s kim se ugodno osjećate. Tako nešto nije lako, ali probajte biti što bliže ovoj situaciji i nemojte se zadovoljiti prvom osobom koja vam ponudi novac. Jer, što ako vaš investitor ne vidi širu sliku i krene vas sputavati u planovima?

3. Inovativnost i širenje

Čak 78 posto izvršnih direktora (CEO) smatra inovativnost kao jedan od najvažnijih faktora za rast. Uz to, njih 40 posto navelo je da se rast poslovanja bilježi sa širenjem ponude i usluga. Dakle, pouka ovih brojki je jasna!

4. Pazite koga zapošljavate

Osobe nesklone radu i shvaćanju vaše vizije u startu bi mogle uništiti vaš posao. Stoga, znajte što više o svojim zaposlenima i njihovim navikama. Gubljenje vremena s krivim osobama znači i gubljenje novca.

5. Pažljivo postupajte s novcem

Napravite jasan poslovni plan, odredite proračun i nemojte odstupati, bar ne na početku. Jer, moglo bi biti vrlo kobno...

6. Ignoriranje podataka

Ako brojke pokazuju da nešto nema smisla, nemojte biti tvrdoglavi i svejedno raditi po svom. Prilagodite se, istražujte, informirajte se i učinite sve da brojke krenu u vašu korist.

7. Prebrz rast

Čak 74 posto od svih propalih startupa ne zna se postaviti u situaciji kad dožive ubrzan rast. Zanesu se i potroše novac unaprijed, a kad se situacija stabilizira, više nemaju ništa u blagajni. Ne dozvolite da vas situacija ponese, držite se svog plana.

8. Strah od neuspjeha

Tko god se boji neuspjeha, boji se i rizika, a to je recept za neuspjeh. Ako ste jedna od takvih osoba, nemojte ni ulaziti u sve ovo.

Još iz kategorije

TOP 10 najčešćih grešaka na razgovoru za posao

TOP 10 najčešćih grešaka na razgovoru za posao

11.07.2018. komentiraj

Razgovor za posao može biti iznimno stresan, ali ukoliko osoba želi do radnog mjesta, mora biti potpuno spremna na sve. Jer, najbitnije je ostaviti sjajan prvi dojam, druge prilike najčešće nema. Stoga, da biste izbjegli probleme, nemojte napraviti deset najčešćih grešaka. Pa krenimo redom...

U Zaprešiću održani „Regionalni dani EU fondova“

U Zaprešiću održani „Regionalni dani EU fondova“

10.07.2018. komentiraj

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj i ove godine organizira informativno-edukativna događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“. Putem brojnih događaja, koji će biti organizirani u 30 gradova diljem Hrvatske, a obuhvaćaju besplatne edukacije, sajmove EU fondova i posjete uspješnim EU projektima, šira javnost moći će na razumljiv i pristupačan način dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.

Direktori angažman zaposlenika vide kao najbitniji faktor za poboljšanja iskustva korisnika

Direktori angažman zaposlenika vide kao najbitniji faktor za poboljšanja iskustva korisnika

04.07.2018. komentiraj

Angažman zaposlenika pri donošenju poboljšanja po pitanju iskustva korisnika (CX) čak 86 posto direktora u Gartnerovu istraživanju vidi kao najbitniji faktor u bolje obavljanju posla. Dakle, CX je bitnija stavka i od upravljanja projektima ili vještinama koje se vežu uz podatke, odnosno, njihovu analizu.