Direktor Microsofta Satya Nadella dao nekoliko savjeta o načinima vođenja organizacije i timova

Direktor Microsofta Satya Nadella dao nekoliko savjeta o načinima vođenja organizacije i timova

Foto: Antonio Jularić

Microsoftov izvršni direktor (CEO) Satya Nadella dokazao se kroz sve ove godine kao maestralni lider, a tako nešto itekako je vidljivo kroz poslovne rezultate kompanije u cjelini. Upravo zato savjeti o načinima vođenja organizacije ili timova zlata su vrijedni.

Uostalom, da zna spojiti naizgled nespojivo, potvrdio je partnerstvima i poslovnim pothvatima kao što su oni s Red Hat i Salesforce. Tu je i GitHub, ali i potpuno obnovljen odnos s Linuxom te softverom otvorenog koda u cijelosti. Teško je ne prisjetiti se odlučnosti pri gašenju hardverskog dijela poslovanja u mobilnom svijetu, okretanja softveru i prisnoj suradnji s konkurentima - Googleom, Appleom i Amazonom.

Njegov prethodnik Steve Ballmer bio je energičniji u javnim istupima i često nije dozvolio da mu se mijenja mišljenje, što je dovelo Microsoft do stagnacije pa i nazadovanja u odnosu na ostale velike tehnološke kompanije. Nadella neće previše o tim detaljima, kao ni o razlozima zašto je bolji ili gori od nekoga. Ali, otvoreno će navesti kako je napravio reorganizaciju i ujedinio Microsoft na svim razinama.

"Govoriti da je baš vaš tim najbolji, a da ostali ništa ne valjaju, nema smisla. To ništa ne donosi, to nije pristup lidera. Ono što lider mora jest ujediniti ljude unutar kompanije, ali i izvan nje", kratko i jasno je objasnio što za njega znači biti lider.

Iako, on je to već ionako dovoljno puta pokazao djelima, riječi su suvišne. Čak se suzdržava od njih kad treba kritizirati konkurenciju, kao Amazon koji prodaje jedan proizvod klijentima, a potom ih vidi kao konkurenciju u drugoj sferi poslovanja. Ili Apple, koji je i dalje zatvoren te odbija koristiti univerzalniji pristup za svoje proizvode i usluge.

Naravno, ima se podosta zamjeriti i Microsoftu još uvijek, ali teško je ne uvidjeti kako je kompanija danas bitno drugačija no u vremenima prije Nadellina preuzimanja kormila.

Još iz kategorije

Huawei pokrenuo „2021 APPSUP“ natjecanje za inovacije s fondom nagrada od milijun dolara

Huawei pokrenuo „2021 APPSUP“ natjecanje za inovacije s fondom nagrada od milijun dolara

17.06.2021.

Huawei pokreće svoje godišnje natjecanje za inovacije aplikacija Huawei Mobile Services (HMS) - AppsUP. Cilj programa je nadahnuti nadarene programere širom svijeta za stvaranje revolucionarnih aplikacija i digitalnih iskustava te im pruža jedinstvenu priliku za istraživanje i promicanje digitalnih inovacija.

Kako biti siguran da netko posjeduje prave liderske vještine?

Kako biti siguran da netko posjeduje prave liderske vještine?

16.06.2021.

Lider ne može biti bilo tko, ali bilo tko se može potruditi biti lider, ako to istinski želi. Neke osobe to jednostavno imaju u sebi, ali neki nemaju i željele bi imati.

BASF otvara prijave za financiranje startupova i inovatorskih rješenja u Hrvatskoj

BASF otvara prijave za financiranje startupova i inovatorskih rješenja u Hrvatskoj

10.06.2021.

Europski lider u istraživanju i razvoju te najveća svjetska kemijska kompanija BASF pokreće projekt BASF Innovation Hub koji će okupiti startupove i inovatore u 11 zemalja srednje i južne Europe među kojima je i Hrvatska. Ove godine natjecanje je usredotočeno na rješenja koja izravno ili neizravno doprinose stupovima Zelenog plana - čista energija, održiva poljoprivreda i kružna ekonomija. Pobjednik lokalnog natjecanja bit će nagrađen s 2500 eura, a najbolja ideja regionalnog kruga nagrađuje se s 5000 eura.