Appleov uredski kompleks vrijedan 5 milijardi dolara nudi važnu lekciju o zadovoljstvu zaposlenika

Appleov uredski kompleks vrijedan 5 milijardi dolara nudi važnu lekciju o zadovoljstvu zaposlenika

Steve Jobs imao je san o posebnom Appleovom kompleksu, u kojem će zaposleni moći raditi, živjeti i posvetiti se kompaniji na jedan potpuno drugačiji način. Ideja je bila potaknuti inovativnost, a ostaje za vidjeti hoće li pet milijardi američkih dolara vrijedan Apple Park u tome i uspjeti. No, ono što je uspio jest potvrda da nije potrebno potrošiti bogatstvo da bi zaposleni bili zadovoljni.

Otvoren je 2017. iako su radovi na njemu još uvijek trajali, dom je za oko 12.000 zaposlenih i nudi apsolutno sve što netko može i zamisliti da mu treba za svakodnevne aktivnosti. Ne samo poslovne jer postoji i fitness centar od oko tisuću četvornih metara, na kojem je inzistirao Jobs.

Inače, po njemu se naziva kazalište unutar Apple Parka, koje je jedno od najviše postavljenih i istaknutih građevina te bi se trebalo isticati iz kojeg god kuta gledali na Apple Park.

"Steve Jobs je bio godinama ispred vremena u kojem je živio i ideju za Apple Park imao je za života. Nadam se da smo je uspjeli pretočiti u stvarnost, a čast mi je reći da će kompletni Apple Park raditi na principu obnovljive energije", kazao je nakon završetka radova izvršni direktor (CEO) Applea Tim Cook.

Oblik kampusa je sličan krafni i zgrada je izvana skoro pa gotova. Na krovu se mogu vidjeti solarni paneli, a očekuje se kako će staklena struktura "okupirati" više od 1,23 milijuna četvornih metara. Može se vidjeti i 11.000 mjesta za parkiranje u garaži, a solarni paneli koji prekrivaju garaže mogli bi napajati tri tisuće domova.

Ovaj poduži uvod služi kako bi pokazao što sve Apple Park ima i zašto toliko vrijedi, ali kad se "zagrebe" ispod površine, uredi su jednostavni. Imaju prostora za prošetati se, ostavljaju prostor zaposleniku da se ne osjeća ugušeno jer je gužva.

I, najbitnije, iako će rijetki nuditi fitness centar kao onaj kako ga je zamislio Jobs, istina je da i rijetki žele nakon posla ostajati na radnom mjestu i vježbati. Bolje je radno vrijeme "razbiti" tjelovježbom. To se i preporuča. Radi se o vježbama koje traju deset do 15 minuta u danu i sve što trebate jest ustati i kretati se. Samo deset do 15 minuta i to je sve.

Ujedno, to je odgovor što zaposlenima treba. Steve Jobs je to prepoznao i iako je njegova ideja skupocjena, u svojoj je biti jednostavna i za jako malo, daje sve...