NEMA LAKOG ZADATKA

8 preduvjeta za uspjeh u poslu

8 preduvjeta za uspjeh u poslu
Depositphotos

Glavni cilj svakog poduzetnika u trenucima dok pokreće novi biznis jest da on i uspije, što nije nimalo lak zadatak i može biti podosta teži ako se tvrdoglavo ne poštuju neka osnovna pravila ili ignoriraju trendovi.

Stoga, kroz nastavak teksta donosimo osam preduvjeta potrebnih da bi biznis dobio zdrave temelje i krenuo prema cilju - uspjehu. Naravno, taj uspjeh može biti većih i manjih razmjera, ovisi dalje o lideru, zaposlenima, stanju na tržištu, no da bi se došlo do te razine, potrebno je postaviti temelje.

  1. Svaka inovacija treba riješiti probleme korisnika

Ključna značajka svake inovacije koja se pretvara u uspješno poslovanje jest da mora ponuditi rješenje za stvarni problem koje su potencijalni korisnici voljni primiti i za koje mogu platiti.

  1. Velika inovacija počinje s najmanje tri ideje

Mnogi poduzetnici su toliko slijepi svojom početnom idejom da propuštaju procijeniti alternative. Preporuka je da se uvijek ispitaju dostupne alternative, procijene stručna mišljenja i tek onda krene u potpunu realizaciju.

  1. Isprva budite sanjar, ali budite realni u pogledu tržišnog rizika

Jedan od najboljih načina za procjenu rizika razvoja je izrada i testiranje prototipa (Minimum Viable Product - MVP). Tržište može imati neočekivane izazove u pogledu cijene, pouzdanosti i upotrebljivosti, bez obzira što možda ispočetka ostavlja drugačiji dojam. Ulagači prate svaki korak.

  1. Testirajte inovativnost s najmanje stotinu kupaca

Vjerovali ili ne, kupci nisu poput vas. Primjerice, oni prvi (eng. early adopters) vole inovacije i nove značajke dok korisnici "masovnog tržišta" uživaju u jednostavnosti i upotrebljivosti. Nemojte se ustručavati koristiti fokusne grupe, grupno financiranje i osobne intervjue za procjenu interesa.

  1. Budite spremni promijeniti se u bilo kojem trenutku procesa

Svaki uspješni vlasnik kompanije kojeg poznajete reći će vam da se njihov izvorni plan mijenja ili se potpuno promijenio u odnosu na izvorni plan. Primarni razlozi uključuju nepredvidive reakcije kupaca, prve konkurente, neispunjenje financijskih projekcija i probleme s partnerima. Planirajte promjene prije prve krize.

  1. Napišite poslovni model i petogodišnji plan

Pisanje poslovnog plana je od ogromne vrijednosti čak i ako vam nisu potrebni investitori. On će vas natjerati da razmislite o svim ključnim elementima uspjeha, uključujući definiciju tržišta, značajke rješenja, financije, stvarnu konkurenciju i marketing.

  1. Poduzmite potrebne korake da poboljšate šanse za uspjeh

Svoje izglede možete poboljšati minimiziranjem rizika. Svakako, neki rizici se ne mogu kontrolirati, poput nedavne pandemije koronavirusa, ali drugima se može upravljati. Primjerice, morate osigurati dovoljno sredstava za sve čime se bavite i ono što su vam unaprijed poznati troškovi.

  1. Održavajte komunikaciju i povjerenje sa svima uključenima u poslovanje

Započinje stvaranjem pozitivnog i inspirativnog "pitch decka" za investitore i članove tima i ažuriranjem vašeg tima na tjednoj bazi s napretkom i planiranim koracima. To znači izgradnju povjerenja i kredibiliteta kroz vidljivost, povratne informacije i istinsko slušanje vašeg tima i kupaca.

Nemojte pretpostavljati da bi kompanija trenutni prioritet trebala staviti na inovacije. Svi znamo da se tempo inovacija povećava, a tržište pozitivno reagira. Naime, inovacija sama po sebi ne osigurava poslovni uspjeh.

Za dugoročni uspjeh morate primijeniti ovdje navedena poslovna pravila i realnost s istom strašću i odlučnošću koja generira vaša inovativna rješenja.