Zašto je broj Bitcoina ograničen na 21 milijun?

Zašto je broj Bitcoina ograničen na 21 milijun?

Foto: Fotolia

Satoshi Nakamoto je u trenucima kreiranja bitcoina odmah postavio njegovo ograničenje na 21 milijun, što znači da kad se dosegne ta brojka, više neće biti moguće rudariti nove “novčiće”. Za to postoji konkretan razlog...

Kratko rečeno, Nakamoto je htio da svaki "novčić" ima svoju vrijednost u zadanom vremenu i ta ideja svakako je uspjela jer ta kriptovaluta uvjerljivo je najvrednija na svijetu i čini se da tako nešto neće biti ubrzo promijenjeno. Ali, to je samo kratko objašnjena verzija.

Nešto duže bi se moglo iščitati iz e-mail poruka koju su namjerno plasirali u javnost čovjek iza pseudinoma Satoshi Nakamoto i Bitcoin Core stručnjak Mike Hearn. Naime, Nakamoto mu je rekao da ako bi se 21 milijun bitcoina koristio u dijelu svjetske ekonomije, tad bi 0,001 BTC vrijedio jedan euro. Takvo predviđanje obistinilo se već 2013., kad je bitcoin prvi put dosegnuo 1000 eura vrijednosti.

Primjerice, danas je na oko 8250 eura vrijednosti ili na 8,25 eura, ako gledamo 0,001 BTC. Možda se pitate čemu spominjanje eura, a ne američkog dolara... Zato što je u e-mail porukama Nakamoto uspoređivao bitcoin s eurom, odnosno, koristio je valutu Europske unije za vrednovanje svoje kreacije.

No, idemo dalje s objašanjavanjem. U trenucima kad je Satoshi Nakamoto radio na svojoj kriptovaluti, svjetska ekonomija iznosila je oko 21 bilijun dolara, što bi značilo da je toliko "fizičkog novca" bilo u opticaju. Samim time, Nakamoto je imao viziju da njegova kriptovaluta čini promil toga.

Samim time, kad bi BTC postao glavna svjetska valuta i zamijenio "fizički novac", to bi značilo da svaki BTC vrijedi milijun dolara. Stoga, jedan satoshi, a riječ je o najmanjem dijelu bitcoina, vrijedio bi 0,01 dolara ili jedan američki cent. Jer, svaki bitcoin ima sto milijuna satoshija.

Ipak, postoji i jedno alternativno objašnjenje, koje nije spomenutno ni u jednoj e-mail poruci ili službenoj komunikaciji, ali zajednici ima smisla. Naime, 21 milijun bitcoina dopušta mreži osigurati svakih deset minuta blokove koji se mogu rudariti, kao što taj limit osigurava da se količina bitcoina plaćenih rudarima smanjuje kako se približavamo cilju od 21 milijuna bitcoina.

Daljnjom matematikom, dolazi se do toga da se kroz četiri godine može rudariti 210.000 blokova, nakon čega dolazi do halvinga ili "prepolavljanja" nagrada. Tijekom prvog ciklusa s 50 BTC se palo na 25, zatim na 12,5 u 2016. i na 6,25 u 2020. Za četiri godine past će na 3,125 i kad se sva ta četiri ciklusa zbroje, dolazi se do 100. A 100 pomnoženo s 210.000 ispada 21 milijun.

Na kraju priče, na svakome je da zaključi je li riječ o limitu postavljenom iz hira ili filozofskih pobuda ili je riječ o matematičkoj logici.

Još iz kategorije

10 pitanja koja si trebate postaviti kada ne možete zaključiti prodaju

10 pitanja koja si trebate postaviti kada ne možete zaključiti prodaju

26.11.2020. komentiraj

Jeste li se ikada zapitali zašto katkada ne možete zaključiti prodaju? Siguran sam da jeste. Isto tako sam siguran i volio bih to ovako javno napisati da ne postoji prodavač koji si nije postavio to pitanje. Upravo to isto pitanje si postavim svaki puta kada ne uspijem zaključiti prodaju – da, događa se – i ja sam samo čovjek.  Promatrajući ovaj fenomen kroz godine shvatio sam da je to jednostavno tako i da to ne bi smjelo biti uzrok višetjednog nespavanja, depresije i anksioznosti. Stoga, sam složio brzopotezni kontrolni popis pitanja koja si trebate postaviti kada vam se čini da ne možete zaključiti prodaju.

10 najvećih ubojica produktivnosti na radnom mjestu i savjeti kako ih riješiti

10 najvećih ubojica produktivnosti na radnom mjestu i savjeti kako ih riješiti

23.11.2020. komentiraj

Smetnje i distrakcije su jednostavno dio života. I dok postoje svaki dan i u svakom aspektu života, ometanja na radnom mjestu mogu „ubiti“ produktivnost i usporiti performanse tima. Smetnje dolaze u mnogim oblicima. Kako tehnologija postaje sveprisutna, može odvući pozornost u bezbroj različitih smjerova. Neučinkoviti unutarnji procesi, s druge strane, usporavaju timove, ostavljajući ih ranjivijima na ometanja.

EU se mora požuriti sa svojim cloud projektom ako misli sustići rivale

EU se mora požuriti sa svojim cloud projektom ako misli sustići rivale

17.11.2020. komentiraj

Europska komisija 24. rujna ove godine donijela je prijedlog odluke kojom regulira kako banke i druge financijske institucije koriste cloud usluge, što je nužan korak kako bi Europska unija bila konkurentnija Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, koje su već podosta odmakle po pitanju pružanja usluga u oblaku.