POGLED U 2023., OČEKIVANJA OD 2024.

Velike promjene na tržištu pod pritiskom kriza u svijetu, ali i novih regulativa koje dolaze

Velike promjene na tržištu pod pritiskom kriza u svijetu, ali i novih regulativa koje dolaze
Igor Gržalja, predsjednik Uprave Asseca SEE Hrvatska

Imajući u vidu globalne nesigurnosti koje su se prelijevale i na naše okruženje, 2023. godina pokazala se jednom od onih godina kada je teško planirati i redovito treba gledati planove s oprezom, no drago mi je da smo kao kompanija, zahvaljujući otpornosti našeg tima i posvećenosti ciljevima, uspješno nastavili s rastom i to posebno u području napredne autentikacije, sigurnosti mobilnih aplikacija i CX/CRM rješenja. Rast ASEE Hrvatska iz godine u godinu potvrđuje našu poziciju pouzdanog partnera za digitalizaciju banaka i velikih kompanija u Hrvatskoj, regiji, ali i šire. Taj trend nastavit ćemo i u godini pred nama. Posebno sam ponosan i što smo od ove godine timove tvrtki IT Sistemi i eVision, sa ekspertizom u digitalizaciji i upravljanju dokumentima u velikim sustavima, ujedinili pod brendom ASEE te nas uskoro očekuje i pravno pripajanje.

Prošle godine lansirali smo nekoliko važnih proizvoda. Predstavili smo Live 3.0, novu verziju naše CX/CRM  platforme koja se prilagođava potrebama svih industrija i organizacija. Drago mi je da su neke velike tvrtke prepoznale potencijal Live 3.0 uključujući najveće vodoopskrbno poduzeće u Litvi. Ponosan sam što se proizvod osim u SEE regiji, koristi u i Poljskoj, Uzbekistanu, Egiptu i brojnim drugim zemljama.

Lansirali smo novu verziju proizvoda SecureSign koji našim klijentima omogućuje pristup i potpisivanje dokumenata na bilo kojem uređaju koji imaju, bilo gdje. Na ovaj način velikim korisnicima želimo pomoći u automatizaciji, potpisivanju i na kraju krajeva potpunoj digitalizaciji poslovnih procesa koji se obavljaju putem papira i fizičkog potpisa. Vrijednost korištenja digitalnog potpisa je stvarno višestruka i prema eIDAS regulativi ne zahtjeva više zasebne uređaje, već isključivo mobilni telefon. Time doprinosimo efikasnosti organizacija i njihovih klijenata.

Također smo završili razvoj i lansirali Fieldwork 4, integrirano rješenje za upravljanje imovinom te projektiranje, planiranje i podršku implementaciji građevinskih projekata. Na ovaj način naša znanja i iskustva će biti primjenjiva i za građevinsko-energetski sektor.

Naša rješenja se koriste intenzivnije i u Italiji gdje se naš najveći klijent odlučio na potpuni outsourcing sigurne autentikacije i 3DSecure rješenja na naš SaaS Cloud, čime postižemo ono čemu težimo, a to je da povećamo prisnost s našim klijentima i osiguramo dugoročnu budućnost.

Naše rješenje App Protector za sigurnost mobilnih aplikacija implementirali smo u nekoliko banaka u regiji ove godine, uključujući Rumunjsku, Hrvatsku i Crnu Goru.

Zajedno s našim partnerima, bankama i teleoperaterima analiziramo i predviđamo te pronalazimo rješenja za nove načine zaštite od prijevara uključujući spoofing.

Također, i dalje svakodnevno unaprjeđujemo i razvijamo aplikacije za mobilno bankarstvo za vodeće bankarske grupacije u ovom dijelu Europe. Naš tim stručnjaka posvećen je stvaranju naprednih mobilnih bankarskih rješenja za koja se trudimo da ne samo da ispune, nego i nadmaše očekivanja naših partnera. Kroz kombinaciju kreativnosti, tehnološke stručnosti i neprestanog praćenja najnovijih trendova, postavljamo standarde u mobilnom bankarstvu.

Fokus smo stavili i na dijeljenje znanja i stvaranje zajednice stručnjaka u brojnim poljima pa smo tako organizirali cijeli niz važnih konferencija. Posebno se ističe Alert - konferencija o kibernetičkoj sigurnosti s kojom smo zatvorili ovu godinu. Ovaj događaj u Zagrebu okupio je više od 200 stručnjaka iz područja kibernetičke sigurnosti, i govornike iz sedam država, pružajući uvid u najnovije izazove u cyber sigurnosti.

Organizirali smo također interni ChatGPT Hackaton gdje smo omogućili timovima iz 4 zemlje da zajedno kreiraju interesantne koncepte korištenja naprednih algoritama u domeni operativne podrške, chatbots i evaluacije kvalitete napisanog programerskog koda.

Početkom ove godine smo zajedno s kompanijama Monri, UBIK, Mastercard i OTP bankom, te mnogim drugim sponzorima udružili snage i organizirali Money Motion. Ova Fintech konferencija okupila je u Zagrebu preko 1000 sudionika iz jugoistočne Europe i svjetski priznate govornike, omogućivši nam da podijelimo svoje znanje i stvorimo snažne poslovne veze. U 2024. planiramo podići ljestvicu još više, te nas novi Money Motion očekuje u ožujku, sa oko 2.500 sudionika i razmjenom iskustava između regionalnih kompanija i globalnih stručnjaka u području fintecha.

Dodatno, Digital Touchpoint konferencija koju smo organizirali u Egiptu okupila je kremu egipatske financijske scene kojoj su naši stručnjaci predstavili paletu digitalizacijskih rješenja koje nudimo iz Hrvatske.

Ne možemo se oteti dojmu da 2024. godina može biti odlična godina za poslovanje jer se nazire kraj inflacije i inflatornih efekata te se nadamo da će tvrtke kao mi doći do punog izražaja s obzirom na naš ljudski i intelektualni kapital koji imamo kao organizacija i pomoći u tranziciji naših klijenata k potpunom digitalnom na siguran i pouzdan način.

Naša tvrtka posluje financijski vrlo zdravo te ćemo nastaviti promatrati tržište radi budućih akvizicija koja mogu nama i našim postojećim i budućim klijentima omogućiti bolji i brži pristup tehnologijama i rješenjima.

Trendovi koje s iznimnom pažnjom pratimo u slijedećem periodu se odnose na iskorištavanje dodatnih prilika i mogućnosti u mobilnom i internet bankarstvu, PSD3 regulativu koja bi trebala učiniti otvoreno bankarstvo pristupačnijim, te inicijative vezane uz instant plaćanja za koja se očekuje da će podignuti dinamiku platnog prometa i otvoriti neke nove mogućnosti.

Dodatno, sudjelujemo u inicijativama vezane uz EU Digitalni Wallet/Identitet s obzirom da je ASEE authentikacijska tehnologija sastavni dio digitalnog identiteta velikog broja korisnika.

Naravno, pratimo prilike da umjetnu inteligenciju uklopimo u naša rješenja, počevši od napredne bihevioralne autentikacije, chatbotova, personalizacije i upravljanja odnosa s korisnicima.

S trenutno 360 zaposlenika u ASEE, kao i ostalih 3.000 koji su sastavni dio ASEE grupacije, nastaviti ćemo pridobivati nove klijente, širiti suradnju s postojećima i širiti se na novim tržištima. Kontinuirano se trudimo osigurati inspirativno okruženje za naše zaposlenike, potičući ih da donose najbolje ideje na stol, bez obzira gdje se nalazili. Od voditelja projekata do developera, od Zagreba do Rijeke, kroz timski rad, suradnju i inovacije, stvaramo temelje za digitalnu budućnost koja oblikuje i definira standarde u IT industriji. Ove godine osvojili smo i nagradu TOP Workplace za poslodavce koji su uspjeli postaviti najviše standarde u zadovoljstvu svojih zaposlenika na radnom mjestu i ostvariti natprosječne rezultate.

Uspjeh naših klijenata nam je iznimno bitan te s velikim zanosom pristupamo njihovim izazovima u nadi da pomažemo organizacijama biti bolji i spremniji za budućnost. Strateški smo se fokusirali na širenje na međunarodno tržište te na dodatno jačanje partnerstava s bankama i razvijanje novih, kao i unapređenje postojećih proizvoda i usluga. Poseban naglasak bit će stavljen na edukaciju i pripremu kompanija koje posluju i izvan financijskog sektora za suvremene kibernetičke izazove.

Nastavljamo se kretati prema digitalnoj budućnosti s vizijom, inovacijama i predanim timom. Zahvaljujemo našim partnerima, klijentima i zaposlenicima na povjerenju i podršci koji nam omogućavaju da budemo ključni akteri u dinamičnom svijetu informacijske tehnologije te svima zajedno želim uspješnu 2024. godinu.