Usporava li enkripicija diska PC?

Usporava li enkripicija diska PC?

Foto: DepositPhotos

Kriptirani diskovi najbolja su moguća zaštita od nepoželjnih pogleda i da bi ih se "probilo", potrebni su mjeseci, godine pa i stoljeća, čak i uz korištenje najmoćnijih računala koja postoje u ovom trenutku. Ali...

Postoje i neke negativne strane ove priče. Jer, ako se uzme u obzir da je kriptirani disk isključivo u rukama njegovog vlasnika, gubitak lozinke značio bi i gubitak pristupa svim tim podacima koji su zaštićeni enkripcijom. Što je i logično.

Dakle, čak i u slučaju rušenja diska, povrat informacija na njemu zahtijeva lozinku. Bez nje, disk je neupotrebljiv, što i jest glavna stavka korištenja enkripcije. Zato, ako niste spremni na takav rizik i ne činite "backup" dovoljno često, bolje se nemojte upuštati u ovu "avanturu".

No, dobra vijest oko ove loše jest da je to jedina "loša" strana kriptiranih diskova. Oni ne usporavaju računalo, ne usporavaju prijenos podataka ili bilo što drugo. Ukratko, kriptirani disk nudi apsolutno sve mogućnosti kao i onaj koji nije kriptiran. Ta "mala" razlika je potreba za lozinkom u svakom trenutku jer se u suprotnom može izgubiti pristup disku.

Što se same enkripcije tiče, ona je bazirana na kriptografiji i ima dva tipa - javna i simetrična. Kod javne koriste se dva različita "ključa", jedan javni i jedan privatni.

Onaj javni dostupan je svima, ali samo uz privatni se može "otključati" informacija. Primjerice, ako šaljete e-mail poruku, koristite "privatni ključ" za enkripciju i potom te informacije putuju "javnim prostorom", ali do sadržaja informacije može se samo uz posjedovanje "privatnog ključa". Često korišteni primjeri su RSA algoritam, digitalni potpisi, VPN, SSL/TLS i program PGP...

Simetrična enkripcija je takva da pošiljatelj i primatelj koriste isti ključ za enkripciju, što uvelike pojednostavljuje cijeli proces, ali ga i čini bržim. Kao i nesigurnijim jer ako se presretne, moguće je "provaliti" u njega. Tip simetričnog ključa bio je DES (Data Encryption Standard), kojeg je kasnije zamijenio moderniji AES (Advanced Encryption Standard).

Još iz kategorije

KOMENTAR: Telekom tržište pod pritiskom krize, inflacije, rasta cijene energenata

KOMENTAR: Telekom tržište pod pritiskom krize, inflacije, rasta cijene energenata

28.07.2022.

Trenutna gospodarska situacija nije nimalo sjajna i pritišće sve jer tu je ruska invazija na Ukrajinu koja je potaknula rast cijene energenata, kada se tome doda još i kriza zbog pandemije jer se opskrbni lanci nisu pokrenuli do kraja i nedostaje svega na tržištu jasno je da poslovanje donosi velike probleme i izazove.

HT objavio Izvještaj o održivosti za 2021. godinu

HT objavio Izvještaj o održivosti za 2021. godinu

20.07.2022.

Najjači domaći telekom operator HT predstavio je svoj Izvještaj o održivosti za 2021. godinu. HT ovaj Izvještaj izdaje već 18 godina, a u njemu su prikazani doprinosi i pozitivni utjecaji koje ima na društvo i okoliš. Pristup održivosti HT-a proizlazi iz strategije temeljene na tri ključna područja djelovanja i to  klimatske promjene, resursna učinkovitost te digitalna uključivost, tvrde u kompaniji.

KOMENTAR: Jako dobri rezultati A1 Hrvatska u prvoj polovici ove godine

KOMENTAR: Jako dobri rezultati A1 Hrvatska u prvoj polovici ove godine

13.07.2022.

Stigla je polovica godine, broj turista na moru raste, pa će tako rasti i podatkovni promet gotovo pa sigurno i dvostruko u odnosu na pretkriznu 2019. koja je bila posljednja velika turistička godina. Podatkovni promet gura cijelo telekom tržište pa tako i dolazak 5G uvelike je uvjetovan potrebom za velikim brzinama no prije svega velikom propusnošću i kapacitetom.