Umjetna inteligencija - zlatni trenutci ili pred novom zimom?

Umjetna inteligencija - zlatni trenutci ili pred novom zimom?

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija napreduje svakog dana i zato troši sve više računalne moći da bi se “utrenirala”, no sukladno s tim troši i nikad više novca da bi se održavala te u konačnici postajala naprednija. Zato se postavlja logično pitanje o tome proživljava li umjetna inteligencija zlatne trenutke ili dolazi nova “zima”...

Zlatna groznica u punom je jeku, to ne treba skrivati niti ignorirati, svi se žele ukrcati na "vlak" kako bi učinili iskorak. Viđeno je to toliko puta kroz ljudsku povijest. Samo, jasno je da će rijetki na kraju polučiti uspjeh. Oni koji to svakako žele jesu stručnjaci s američkom Sveučilišta Stanford, no da bi došli do željenog cilja, zatražili su od američke Vlade 120 milijardi dolara investicije kroz narednih deset godina. I to je taj problem...

Ne vjerujete? američki Ministarstvo energetike (DOE) namjerava tražiti dodatnih deset milijardi dolara kako bi obavilo potrebna istraživanja vezana uz umjetnu inteligenciju. Silne milijarde traže i drugi, isto kako enorman novac potražuju na sve strane i u drugim dijelovima svijeta. Smisao postoji, zanimanje javnosti za umjetnu inteligenciju na svom je vrhuncu pa se automatski ulaganje može vrlo brzo isplatiti, ako je izvedeno na pravi način. Također, mediji nikad nisu više izvještavali o umjetnoj inteligenciji. No, vratimo se na problem...

Zbog nedostatka novca akademska zajednica ne može pratiti privatni sektor, koji ima potrebne milijarde dolara za razvoj umjetne inteligencije, koja ide ubrzano prema naprijed ako joj se omoguće preduvjeti za to. A oni su u računalnoj moći. Akademska zajednica to ne može pa kaska. Kod drugih proizvoda to nije toliko opasno, ali kako je rekao i ruski predsjednik Vladimir Putin, tko pobijedi u utrci koja se tiče umjetne inteligencije, vladat će svijetom.

Zato u konačnici umjetna inteligencija može biti osuđena na propast, odnosno, da se upotrijebi nešto blaža definicija - može nastupiti zima. Ukidanje ulaganja kako bi javni sektor dostigao privatni. Ili, umjetna inteligencija može postati preskupa i za privatni sektor jer komercijalna uporaba neće donositi očekivane prihode.

Vrijeme će u konačnici reći sve...

Još iz kategorije

Ne kupujte nove TV-e

Ne kupujte nove TV-e

22.01.2020. komentiraj

Razvoj televizora kao da je usporio jer sami princip onoga što ti uređaji nude jest što kvalitetnija slika, što bolji zvuk, što veći ekran, što manje odsjaja i dizajn koji se uklapa u interijer. U tom smjeru je išao i ovogodišnji CES sajam u Las Vegasu, gdje se moglo vidjeti podosta noviteta, a zaključak stručnjaka je identičan - dosadno.

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

20.01.2020. komentiraj

Podatkovni centri još uvijek se oslanjaju na klasične hard diskove jer su dugotrajniji, jeftiniji i s većim kapacitetom no alternativa koju nude daleko brži SSD (Solid State Drive) diskovi. No, kad se govori o komercijalnom tržištu, SSD je uspio nadmašiti HDD i to je velik uspjeh s obzirom da se na njemu radilo cijelo prošlo desetljeće.

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

17.01.2020. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.