Umjetna inteligencija - zlatni trenutci ili pred novom zimom?

Umjetna inteligencija - zlatni trenutci ili pred novom zimom?

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija napreduje svakog dana i zato troši sve više računalne moći da bi se “utrenirala”, no sukladno s tim troši i nikad više novca da bi se održavala te u konačnici postajala naprednija. Zato se postavlja logično pitanje o tome proživljava li umjetna inteligencija zlatne trenutke ili dolazi nova “zima”...

Zlatna groznica u punom je jeku, to ne treba skrivati niti ignorirati, svi se žele ukrcati na "vlak" kako bi učinili iskorak. Viđeno je to toliko puta kroz ljudsku povijest. Samo, jasno je da će rijetki na kraju polučiti uspjeh. Oni koji to svakako žele jesu stručnjaci s američkom Sveučilišta Stanford, no da bi došli do željenog cilja, zatražili su od američke Vlade 120 milijardi dolara investicije kroz narednih deset godina. I to je taj problem...

Ne vjerujete? američki Ministarstvo energetike (DOE) namjerava tražiti dodatnih deset milijardi dolara kako bi obavilo potrebna istraživanja vezana uz umjetnu inteligenciju. Silne milijarde traže i drugi, isto kako enorman novac potražuju na sve strane i u drugim dijelovima svijeta. Smisao postoji, zanimanje javnosti za umjetnu inteligenciju na svom je vrhuncu pa se automatski ulaganje može vrlo brzo isplatiti, ako je izvedeno na pravi način. Također, mediji nikad nisu više izvještavali o umjetnoj inteligenciji. No, vratimo se na problem...

Zbog nedostatka novca akademska zajednica ne može pratiti privatni sektor, koji ima potrebne milijarde dolara za razvoj umjetne inteligencije, koja ide ubrzano prema naprijed ako joj se omoguće preduvjeti za to. A oni su u računalnoj moći. Akademska zajednica to ne može pa kaska. Kod drugih proizvoda to nije toliko opasno, ali kako je rekao i ruski predsjednik Vladimir Putin, tko pobijedi u utrci koja se tiče umjetne inteligencije, vladat će svijetom.

Zato u konačnici umjetna inteligencija može biti osuđena na propast, odnosno, da se upotrijebi nešto blaža definicija - može nastupiti zima. Ukidanje ulaganja kako bi javni sektor dostigao privatni. Ili, umjetna inteligencija može postati preskupa i za privatni sektor jer komercijalna uporaba neće donositi očekivane prihode.

Vrijeme će u konačnici reći sve...

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.