U skupim laptopima više nije prihvatljivo samo 8GB RAM

U skupim laptopima više nije prihvatljivo samo 8GB RAM

Foto: DepositPhotos

Prijenosna računala su podosta napredovala, ali navika proizvođača u jednom ne baš hvalevrijednom detalju nikako da se promijeni. Riječ je o količini radne memorije koju nude, a nije zadovoljavajuća unatoč cijenama koje ne padaju.

Konkretnije, radi se o 8GB RAM, što se prečesto može vidjeti kao dio performansi prijenosnih računala, čak i onih najnovijih. Iako su i mobilni uređaji odavno premašili tako nešto, proizvođači prijenosnih računala uporno se ne žele modernizirati po tom pitanju, ponajprije jer im je prostor za zaradu na taj način veći.

I nije sve ovo neka floskula u želji da se ponudi više za identičnu cijenu. Jednostavno, tehnologija je napredovala do te mjere da 8GB jednostavnije nije dovoljno kad se radi o radnoj memoriji. Jest, za osnovne stvari, ali za nešto zahtjevnije svakako nije.

Primjerice, da je to slučaj, može se vidjeti već na primjeru računala sa 16GB radne memorije. Dovoljno je uključiti internetski preglednik i WhatsApp ili Telegram (desktop verzije) i memorija će "skočiti" na 50-60 posto. Već to je više od 8GB, koliko ima većina prijenosnih računala srednjeg ranga.

Na Windows 10 operativnom sustavu čak i kad zatvorite sve što imate na računalu, svejedno će se trošiti oko 4GB radne memorije. Ako pak otvorite više prozora, neki stream ili slično, lako sve "skoči" i na 10GB radne memorije. Samim time, jasno se može zaključiti da je 8GB premalo i da su granice takve realnosti premašene.

Rješenje je srednji rang povisiti na 16GB RAM, a one višeg ranga na 32GB RAM. Naravno, sve to mora prvo biti u računicama onih koji donose odluke, a to je uvijek teži dio jer dok god se isplati proizvoditi uređaje s 8GB RAM, to će se tako i raditi. Kao što su se toliko dugo proizvodili uređaji kapaciteta 32GB iako je Microsoft napominjao da je 64GB minimum potreban da bi Windows 10 mogao raditi neometano.

Još iz kategorije

Što će sve kvantno računarstvo promijeniti u svijetu?

Što će sve kvantno računarstvo promijeniti u svijetu?

29.11.2021.

Najveće tehnološke kompanije na svijetu trude se napraviti značajniji iskorak na području kvantnog računalstva, kako bi probili postojeće granice i uvele nas u jedno potpuno drugačije računalno doba. I dok su ove želje još do prije koju godinu bile nekako namijenjene za daleku budućnost, čini se da je ona pred vratima.

Laptopi s ekranom od 16 inča su IN

Laptopi s ekranom od 16 inča su IN

27.11.2021.

Prijenosna računala s većim zaslonima dosad su bili namijenjeni prvenstveno gamerima i kreativnim profesionalcima, ali vremena se mijenjaju i vidimo situaciju u kojoj sve više proizvođača na tržište odlučuje plasirati uređaje sa 16 inča.

Start budućeg Menadžera

Start budućeg Menadžera

19.11.2021.

Iako naslov jasno sugerira potencijalni karijerni status za  novog zaposlenika, do prve prave prigode za stjecanje statusa menadžera trebat će još puno...