U skupim laptopima više nije prihvatljivo samo 8GB RAM

U skupim laptopima više nije prihvatljivo samo 8GB RAM

Foto: DepositPhotos

Prijenosna računala su podosta napredovala, ali navika proizvođača u jednom ne baš hvalevrijednom detalju nikako da se promijeni. Riječ je o količini radne memorije koju nude, a nije zadovoljavajuća unatoč cijenama koje ne padaju.

Konkretnije, radi se o 8GB RAM, što se prečesto može vidjeti kao dio performansi prijenosnih računala, čak i onih najnovijih. Iako su i mobilni uređaji odavno premašili tako nešto, proizvođači prijenosnih računala uporno se ne žele modernizirati po tom pitanju, ponajprije jer im je prostor za zaradu na taj način veći.

I nije sve ovo neka floskula u želji da se ponudi više za identičnu cijenu. Jednostavno, tehnologija je napredovala do te mjere da 8GB jednostavnije nije dovoljno kad se radi o radnoj memoriji. Jest, za osnovne stvari, ali za nešto zahtjevnije svakako nije.

Primjerice, da je to slučaj, može se vidjeti već na primjeru računala sa 16GB radne memorije. Dovoljno je uključiti internetski preglednik i WhatsApp ili Telegram (desktop verzije) i memorija će "skočiti" na 50-60 posto. Već to je više od 8GB, koliko ima većina prijenosnih računala srednjeg ranga.

Na Windows 10 operativnom sustavu čak i kad zatvorite sve što imate na računalu, svejedno će se trošiti oko 4GB radne memorije. Ako pak otvorite više prozora, neki stream ili slično, lako sve "skoči" i na 10GB radne memorije. Samim time, jasno se može zaključiti da je 8GB premalo i da su granice takve realnosti premašene.

Rješenje je srednji rang povisiti na 16GB RAM, a one višeg ranga na 32GB RAM. Naravno, sve to mora prvo biti u računicama onih koji donose odluke, a to je uvijek teži dio jer dok god se isplati proizvoditi uređaje s 8GB RAM, to će se tako i raditi. Kao što su se toliko dugo proizvodili uređaji kapaciteta 32GB iako je Microsoft napominjao da je 64GB minimum potreban da bi Windows 10 mogao raditi neometano.

Još iz kategorije

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

19.05.2022.

Android tableti nikad nisu bili konkurencija za iPad, što je s godinama samo postajalo sve izraženije i stiglo je do te mjere da Google mora poduzimati uistinu velike napore kako bi taj segment poslovanja ostao primamljiv proizvođačima. Jer, u suprotnom, mogli bi se potpuno povući s tržišta.

EU radi na novoj regulativi o kriptovalutama kako bi se iskoristio potencijal i smanjili rizici

EU radi na novoj regulativi o kriptovalutama kako bi se iskoristio potencijal i smanjili rizici

16.05.2022.

Peta Direktiva o sprečavanju korištenja financijskog sustava u svrhu pranja novca ili financiranja terorizma 2018/843 sadrži pravnu definiciju prema kojoj virtualna valuta znači digitalni prikaz vrijednosti koji nije izdala i za koji ne jamči središnja banka ni javno tijelo, koji nije nužno povezan sa zakonski uspostavljenom valutom te nema pravni status valute ili novca, ali ga fizičke ili pravne osobe prihvaćaju kao sredstvo razmjene, i može se prenositi, pohranjivati te se njime može trgovati elektroničkim putem.