Svi ti jeftini sateliti u orbiti bi mogli postati oružja u rukama hakera

Svi ti jeftini sateliti u orbiti bi mogli postati oružja u rukama hakera

Foto: DepositPhotos

Kompanija SpaceX prošlog mjeseca postala je operator s najviše satelita u Zemljinoj orbiti jer lansirala ih je ukupno 242, a kroz narednih deset godina planira još 42.000. To je dio ambicioznog projekta pružanja internetske veze u svakom dijelu svijeta, ali i dio je utrke s ostalim kompanijama koje postavljaju sve više satelita u “najniži” dio orbite, što može biti iznimno opasno.

Naime, Amazon, OneWeb i druge kompanije čine isto te će kroz narednih nekoliko mjeseci postaviti njih nekoliko tisuća. Nova je to tehnologija, prepoznata u industriji i trebala bi revolucionalizirati mnoge aspekte svakodnevnog života. Primjerice, nadgledat će promjene u okolišu, a to je u današnje vrijeme iznimno bitno i potrebno. No, činjenica jest da će ih kompanije koristiti u poslovne svrhe, ispred svega.

A koliki je to "kvantni skok" potvrđuje podatak o brojci satelita u Zemljinoj orbiti u travnju prošle godine, a koji su u državnom vlasništvu. Ukupno, bilo ih je 1957, njih 302 pritom koriste se u vojne svrhe. Najviše su ih imale Sjedinjene Američke Države - 830. Potom je slijedila Kina s 280 satelita i Rusija sa 147 satelita. Kompanije su ih imale 145, a sad ih gotovo stotinu više ima samo jedna od njih. A hakeri to prate s velikim zanimanjem...

Jer, kompanije ne rade satelite same, imaju nekoliko proizvođača za to i kontroliraju ih sa Zemlje. Pa tako oni najmanji sateliti, koje proizvodi CubeSats, ne koštaju puno i poprilično su ranjivi jer do njihovih komponenata se lako dođe, lako ih se prouči. Isto tako, druge kompanije koje rade na satelitima također mogu biti proučene, mogu se pronaći ranjivosti i doći do kontrole, kao što se može i ukoliko se probije sustav kojim se sa Zemlje upravlja njima. Nakon toga, mogućnosti za hakere su iznimne...

Osim što mogu uništiti satelite, mogu brzo i efikasno na tisuće, desetke tisuća, stotine tisuća, pa i milijune uređaja slati malware. Ili mogu nadgledati sve što kontrolirani satelit čini.

Ne bi to bilo ništa čudno, hakeri su 1998. uspjeli "osvojiti" ROSAT X-Ray satelit, u vlasništvu Amerikanaca i Nijemaca. Učinili su to probijanjem u sustav na Zemlji. Kad su imali kontrolu, okrenuli su panele satelita prema Suncu te ga ih uništili, što je dovelo do "mrtvog satelita", koji je pao na Zemlju 2011.

Hakeri mogu iskoristiti kontrolu nad satelitom i za ucjenu, što su učinili 1999., kad je britanski SkyNet "pao" u napadu.

Ukratko, mogućnosti su brojne i stoga je potrebno sve one koji lansiraju satelite u orbitu pozvati da ne štede na sigurnosti i tako spriječe ono što bi se moglo dogoditi.

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.