Što i tko je LIDER?

Što i tko je LIDER?
Dražen Tomić / Tomich Productions

Vrlo često globalne definicije u poslovanju nisu primjenjive na poslovanje poduzeća u našem okruženju zbog veličine tržišta, naslijeđenih odnosa i običaja u poslovanju,... No, upravo činjenica da se sve više u našem okruženju pojavljuju kompanije koje ozbiljno konkuriraju na regionalnim, EU i globalnim tržištima, pa čak i iz Hrvatske prema van, mijenja se standard i način upravljanja poduzećima na bolje i kvalitetnije.

Možda ću pretjerati ako kažem da da je kod nas za uspjeh u poslovanju dobar recept imati „simbiozu jakog poduzetnika i još jačeg menadžera bez obzira radilo se u dualnoj pojavnosti u jednoj osobi ili o iznimno blisko povezane dvije osobe u ulogama poduzetnika i menadžera.“

Međutim, moderni trendovi, zahtjevi tržišta, povećana fleksibilnost organizacijskih struktura, tehnološke mogućnosti i strahovito ubrzavanje komunikacija više ne dozvoljavaju niti Poduzetnicima da budu samo poduzetnici niti Menadžerima da budu samo menadžeri.

Danas, esencijalni sastojak uspjeha sadržan je u jednoj osobini koja apsolutno prevladava u svim današnjim uspješnim malim, srednjim i velikim kompanijama.

Što i tko je LIDER?

Stoji li paradigma da:

„Svi poduzetnici i menadžeri danas moraju biti i jaki lideri?“

Snažno poslovno liderstvo vitalni je dio svake uspješne poduzeća.

Tim sa snažnim, vještim liderstvom vjerojatnije će biti produktivniji nego onaj bez njega. Ako želite biti učinkovit lider, morat ćete znati kako izgleda snažno liderstvo u poslovnom okruženju.

  • Poslovno liderstvo odnosi se na to kako pojedinci donose odluke, postavljaju ciljeve i daju smjernice u profesionalnom okruženju.
  • Poslovno liderstvo može imati mnogo različitih oblika, ali obično uključuje uski upravljački tim poduzetnika, menadžere i zaposlenike na višoj razini, a koji vode i nadahnjuju ostatak tima.
  • Cilj poslovnog liderstva je pronaći model vođenja i upravljanja koji najbolje funkcionira za određenu poduzeću i njezin tim zaposlenika.

Uvijek postoji potreba za jakim liderima u poslu. Bez obzira na naziv vašeg posla, možete biti poslovni lider ako imate odgovarajuće vještine. Ako možete pokazati svoju sposobnost kao vođe i afinitet za vodeće uloge, vjerojatno ćete imati priliku koristiti te vještine za vođenje tima ili projekta.

Kvaliteta i vještina za poslovne lidere

Nekoliko specifičnih kvaliteta povezano je s jakim liderima. Većina uključuje našu sposobnost da učinkovito izvršavamo zadatke, utječemo na druge da rade dobro i dosljedno ispunjavaju i premašuju očekivanja. Neke su osobine koje već posjedujete, dok su druge vještine koje bi možda trebale razviti. Evo nekih od najčešćih osobina i vještina koje se vide kod uspješnih poslovnih lidera:

Samo motivacija i preuzimanje inicijative

Uspješan lider trebao bi biti sposoban preuzeti inicijativu, što uključuje sposobnost izvršavanja zadataka bez traženja vodstva ili pomoći.

Organizacija

Učinkoviti lideri prepoznaju važnost organiziranja na radnom mjestu. Organizirani lideri mogu pratiti više zadataka i projekata odjednom. Ako poduzeće ima organiziranog lidera, vjerojatnije je da će cijeli tim djelovati dobro i učinkovito funkcionirati.

Delegacija

Kritična vještina za lidere je sposobnost delegiranja zadataka na druge članove tima. Da bi mogao delegirati, vođa mora poznavati svoj tim dovoljno dobro da bude svjestan svojih prednosti i slabosti. Delegacija također omogućuje liderima da ponude vodeće uloge drugim zaposlenicima i prože im šansu. Lideri koji delegiraju bolji su u maksimiziranju potencijala i učinkovitosti svog tima.

Komunikacija

Dobre komunikacijske vještine vitalni su dio sposobnosti sposobnog lidera. Na radnom mjestu učinkovita komunikacija često je temelj produktivnog tima. Lideri bi trebali dati primjer svojim timovima stvaranjem otvorenih i učinkovitih kanala za komunikaciju. Također moraju biti sposobni aktivno slušati i govoriti jasno i pouzdano. Lideri koji mogu učinkovito prenijeti svoju viziju, rješavati probleme i razmjenjivati ​​ideje sa članovima tima sposobniji su njegovati produktivno radno okruženje.

Odgovornost

Odgovornost je jedna od najtraženijih vještina lidera. Preuzeti odgovornost znači prihvatiti posljedice svojih postupaka, bilo pozitivnih, bilo negativnih. Odgovorni lider na svaki uspjeh i neuspjeh svog tima gleda kao na svoj vlastiti. Lideri govore u ime svojih timova i nastoje donositi odluke imajući u vidu najbolje interese. Odgovorni lideri prihvaćaju svaki aspekt svoje uloge i naporno rade kako bi ispravili greške i nagradili pobjede i rezultate.

Postavljanje ciljeva

Snažno poslovno liderstvo uključuje sposobnost fokusiranja na viziju budućnosti. Poslovni čelnici moraju postaviti strateške ciljeve kako bi pomogli poduzeću da uspije i raste. Jedna od primarnih funkcija poslovnog liderstva je potaknuti sve zaposlenike na zajednički rad u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Postavljanje ostvarivih, smislenih ciljeva i njihovo učinkovito komuniciranje s ostatkom tima jedan je od najvažnijih zadataka koje poslovni lider ima.

Preuzimanje rizika

Učinkoviti lideri razumiju da poslovni svijet može biti izazovan. Ne boje se riskirati i inovativni su u rješavanju tih izazova. Dobri lideri koriste podatke za donošenje odluka čak i kada su rizični ili nekonvencionalni.

Integritet

Uspjeh tima uvelike ovisi o integritetu njegovog lidera. Uključuje liderovu iskrenost i predanost da učini pravu stvar čak i kad je teško. Lideri s integritetom vode svojim primjerom, ponosni su na svoj rad i rad time što može donijeti dodatno pozitivne rezultate.

Znatiželja

Dobri lideri neprestano traže nove ideje i inovativna rješenja za napredovanje svog poduzeća ili tima. Spremnost na isprobavanje novih stvari može stvoriti nadahnuće i potaknuti druge da budu i napredni u promišljanju o unapređenjima.

Međuljudske vještine

Dobar lider trudi se osobno upoznati svoj tim. To znači odvojiti vrijeme za razgovor sa suradnicima i jasno pružanje smjernica. Međuljudske vještine uključuju sposobnost uspješnog vođenja razgovora, sastanaka i drugih interakcija na radnom mjestu. Lideri s jakim međuljudskim vještinama mogu rješavati nesuglasice, pregovarati o kompromisima i poticati produktivnost unutar svog tima.

Samosvijest

Prije nego što možete identificirati snagu i slabosti drugih, morate biti u mogućnosti učiniti isto za sebe. Dobri lideri prepoznaju što mogu, a što ne mogu učiniti, a zatim poduzimaju mjere za poboljšanje. Pokazivanje ranjivosti nadahnjuje članove tima da se pojačaju i vjerojatno sami postanu vođe.