Sitno, sitno i onda - milijuni kuna!

Sitno, sitno i onda - milijuni kuna!

Vi sve nešto sitno, po sitno, pa još i džabe! Pa ja tu ne vidim baš nikakvog prosperiteta, a bome ni kuna! Kad ćete vi ovim načinom do ikakvog bogatstva? - povikao je na mene davne 2009.godine jedan stariji poduzetnik. Nikako mu nije bilo jasno kako mi to mladi danas radimo sve nešto po 'sitno' (mislio je na male projekte) i još se usudimo hodati okolo i naplaćivati svoje znanje po njemu neznatnih par hiljada kuna. Enigma mu je bio i razvoj digitalne komunikacije te se oštro protivio ulaganju u Facebooke, Instagrame i nedajbože Twittere i Pintereste jer #ako-nešto-ne-razumijem-onda-je-to-sigurno-katastrofa

Sljedećih par godina puno sam radila po 'sitno', što mi je donosilo jako lijepe prihode. Bila sam leteća, pomagala drugim PR agencijama, uključivala se u razne marketinške projekte, podizala svoje, napisala na stotine blogova i puno, puno svog znanja davala džabe.

Nisam kao mala marketinška agencija ganjala velike korporacije, jer sam smatrala da za to postoje velike agencije, i u toj sitnoj sreći, otvorila mi se ogromna prilika. Vanjski fond, danas među vodećima u svojoj djelatnosti i sa oko 10 milijuna eura marketinškog budžeta godišnje, dolazio je na hrvatsko tržište i tražio malu agenciju, koja će mu pomoći podići prvi od nekoliko brendova. Prve 3 godine cilj im je bio testirati tržište po 'sitno' i sa agencijom koja će im biti vrlo dostupna, brza, lukava i raditi gotovo neprimjetno za konkurenciju. Ja sam uletjela u posao, odradila sve što je trebalo i dokazala da mogu raditi i velike projekte.

Zašto je danas, važnije no ikada, dijeliti svoje znanje i stvarati content? Između ostalog, zbog ove 3 činjenice

  1. U ovome trenutku, među nama postoji na stotine stručnjaka. Svatko u svom polju ekspertize, drži nišu koju drugi možda još nisu ili tek pokušavaju otkriti. I onda lijepo 'čuče' i ne talasaju, a sve iz straha da ih konkurencija ne pomete. Sigurno se slažete, ne zvuči nimalo optimistično...
  2. S druge strane, istraživanja pokazuju - gotovo tisuće osoba u ovom trenutku razmišlja o istoj ideji! Na tisuće ljudi razmišlja o nečem sličnom i smatra kako bi _______ bio nevjerojatno dobar biznis/niša/djelatnost! Baš zbog toga, dijeljenje znanja, stvaranje (pametnog) contenta i izmjena informacija jako su pametan start...
  3. Nadalje, od tisuća koje razmišljaju o realizaciji svog poslovnog plana, samo nekoliko % doista sa idejom krene na tržište, a gotovo polovica njih odustane ili ugasi tvrtku u prvoj godini poslovanja! Činjenica je da im ponestane motivacije, a visibility njihove tvrtke i brenda gotovo i da ne postoji. Sve to proizlazi iz straha i lošeg razmišljanja, da je znanje najvažnije - ne pokazati...

Zaključak

Maknimo se od razmišljanja da je džabe loše i da nam neće donijeti ništa dobro (slavu, uspjeh, novce). Naprotiv, dogodit će se upravo suprotno. U moru onih koji samo grabe, džabe-aši će početi svijetliti poput adventskih lampica i prosperirati na n-tu. Čitava generacija content majstora, već je aktivna na tisućama digitalnih podkanala, a mlađe generacije žele znati sve, sada i odmah, i to prije nego što plate.

Novac i bogatstvo ne čekaju one koji strahuju davati, već one koji su spremni dijeliti, sitno, po sitno... :)

Autorica: Martina Kocijan (LinkedIn)

Još iz kategorije

Ne kupujte nove TV-e

Ne kupujte nove TV-e

22.01.2020. komentiraj

Razvoj televizora kao da je usporio jer sami princip onoga što ti uređaji nude jest što kvalitetnija slika, što bolji zvuk, što veći ekran, što manje odsjaja i dizajn koji se uklapa u interijer. U tom smjeru je išao i ovogodišnji CES sajam u Las Vegasu, gdje se moglo vidjeti podosta noviteta, a zaključak stručnjaka je identičan - dosadno.

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

20.01.2020. komentiraj

Podatkovni centri još uvijek se oslanjaju na klasične hard diskove jer su dugotrajniji, jeftiniji i s većim kapacitetom no alternativa koju nude daleko brži SSD (Solid State Drive) diskovi. No, kad se govori o komercijalnom tržištu, SSD je uspio nadmašiti HDD i to je velik uspjeh s obzirom da se na njemu radilo cijelo prošlo desetljeće.

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

17.01.2020. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.