Sitno, sitno i onda - milijuni kuna!

Sitno, sitno i onda - milijuni kuna!

Vi sve nešto sitno, po sitno, pa još i džabe! Pa ja tu ne vidim baš nikakvog prosperiteta, a bome ni kuna! Kad ćete vi ovim načinom do ikakvog bogatstva? - povikao je na mene davne 2009.godine jedan stariji poduzetnik. Nikako mu nije bilo jasno kako mi to mladi danas radimo sve nešto po 'sitno' (mislio je na male projekte) i još se usudimo hodati okolo i naplaćivati svoje znanje po njemu neznatnih par hiljada kuna. Enigma mu je bio i razvoj digitalne komunikacije te se oštro protivio ulaganju u Facebooke, Instagrame i nedajbože Twittere i Pintereste jer #ako-nešto-ne-razumijem-onda-je-to-sigurno-katastrofa

Sljedećih par godina puno sam radila po 'sitno', što mi je donosilo jako lijepe prihode. Bila sam leteća, pomagala drugim PR agencijama, uključivala se u razne marketinške projekte, podizala svoje, napisala na stotine blogova i puno, puno svog znanja davala džabe.

Nisam kao mala marketinška agencija ganjala velike korporacije, jer sam smatrala da za to postoje velike agencije, i u toj sitnoj sreći, otvorila mi se ogromna prilika. Vanjski fond, danas među vodećima u svojoj djelatnosti i sa oko 10 milijuna eura marketinškog budžeta godišnje, dolazio je na hrvatsko tržište i tražio malu agenciju, koja će mu pomoći podići prvi od nekoliko brendova. Prve 3 godine cilj im je bio testirati tržište po 'sitno' i sa agencijom koja će im biti vrlo dostupna, brza, lukava i raditi gotovo neprimjetno za konkurenciju. Ja sam uletjela u posao, odradila sve što je trebalo i dokazala da mogu raditi i velike projekte.

Zašto je danas, važnije no ikada, dijeliti svoje znanje i stvarati content? Između ostalog, zbog ove 3 činjenice

  1. U ovome trenutku, među nama postoji na stotine stručnjaka. Svatko u svom polju ekspertize, drži nišu koju drugi možda još nisu ili tek pokušavaju otkriti. I onda lijepo 'čuče' i ne talasaju, a sve iz straha da ih konkurencija ne pomete. Sigurno se slažete, ne zvuči nimalo optimistično...
  2. S druge strane, istraživanja pokazuju - gotovo tisuće osoba u ovom trenutku razmišlja o istoj ideji! Na tisuće ljudi razmišlja o nečem sličnom i smatra kako bi _______ bio nevjerojatno dobar biznis/niša/djelatnost! Baš zbog toga, dijeljenje znanja, stvaranje (pametnog) contenta i izmjena informacija jako su pametan start...
  3. Nadalje, od tisuća koje razmišljaju o realizaciji svog poslovnog plana, samo nekoliko % doista sa idejom krene na tržište, a gotovo polovica njih odustane ili ugasi tvrtku u prvoj godini poslovanja! Činjenica je da im ponestane motivacije, a visibility njihove tvrtke i brenda gotovo i da ne postoji. Sve to proizlazi iz straha i lošeg razmišljanja, da je znanje najvažnije - ne pokazati...

Zaključak

Maknimo se od razmišljanja da je džabe loše i da nam neće donijeti ništa dobro (slavu, uspjeh, novce). Naprotiv, dogodit će se upravo suprotno. U moru onih koji samo grabe, džabe-aši će početi svijetliti poput adventskih lampica i prosperirati na n-tu. Čitava generacija content majstora, već je aktivna na tisućama digitalnih podkanala, a mlađe generacije žele znati sve, sada i odmah, i to prije nego što plate.

Novac i bogatstvo ne čekaju one koji strahuju davati, već one koji su spremni dijeliti, sitno, po sitno... :)

Autorica: Martina Kocijan (LinkedIn)

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.