KOMENTAR: Usprkos krizi povećana ulaganja HT-a, Combis snažno raste, čeka se prodaja Optima Telekoma

KOMENTAR: Usprkos krizi povećana ulaganja HT-a, Combis snažno raste, čeka se prodaja Optima Telekoma

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Zaokružili smo priču o rezultatima za prvih devet mjeseci jer i najjači domaći telekom Hrvatski Telekom  je objavio danas svoje rezultate, A1 Hrvatska prošlog tjedna, a Tele2 više neće od kada ga je kupila United Grupa. I HT i A1 bilježe pad svojih ključnih pokazatelja i to je očekivano i ništa se drugo u ovoj krizi nije moglo očekivati. Tako najjači domaći telekom bilježi pad prihoda i dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (RBITDA) prije jednokratnih stavki u istom postotnom iznosu od 3,9 posto što je zapravo jako dobro.

Neki bi rekli solidno, neki bi rekli pa „pali su“, ali realno i jasno dobri su u krizi. Dobri su i iz još jednog razloga, a to je činjenica kako je HT kao najjači domaći telekom, bivši monopolist pod pritiskom konkurencije od vremena početka liberalizacije i otvaranja tržišta. Stoga kako bi drugi rasli HT mora padati i to je logično, međutim zbog ograničenosti tržišta HT se okrenuo i drugim segmentima poslovanja. Tako im snažno raste segment sistemskih rješenja i to čak 18,3 posto na ukupno 667 milijuna kuna na nivou cijele HT grupe.

Za HT je svakako iznimno značajno da je nastavljen rast Combisa, tvrtke u njihovom vlasništvu koja ove godine slavi 30 godina poslovanja i koja bi ove godine mogla prebaciti prošlogodišnjih 769,19 milijuna kuna prihoda. Istovremeno snažan rast nastavlja Combis koji je s 363 milijuna kuna u devet mjeseci 2019. godine porastao na 468 milijuna kuna što predstavlja rast od čak 28,93 posto. Ako bi se rast koji Combis bilježi proteklih mjeseci preslikao na cijelu godinu kompanija bi svoju jubilarnu 30 godinu poslovanja mogla dočekati s prihodom i većim od 900 milijuna kuna.

Ono što je za sve korisnike, ali i digitalizaciju i digitalnu transformaciju Hrvatske jako važno je da je HT nastavio sa svojim ulaganjima. Ona su tako povećana u prvih devet mjesec, ali i posljednjem kvartalu jer se HT priprema za pokretanje 5G mreže čim to bude dopušteno od strane domaćeg telekomunikacijskog regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Prvo će biti dopušten hibridni 5G na istim frekvencijama kao i 4G, a sljedeće se godine očekuje raspisivanje natječaja za koncesije u segmentu radio frekvencijskog spektra koji obuhvaća drugu digitalnu dividendu koja se upravo oslobađa novom generaciju DVB-T2. Istovremeno bit će i nekih viših frekvencijskih spektara za 5G za sve telekome, ali druga digitalna dividenda i te više frekvencije čekaju 2021. i do tada je 5G moguć samo kao hibridan što se koristi i u nekim drugim EU državama.

Brojke govore same za sebe. HT je nastavio s ulaganjima i povećao ih u devet mjeseci ove godine za 15,6 posto na 1,156 milijardi kuna, dok je u trećem kvartalu to povećanje i veće i iznosi 21,9 posto na 405 milijuna kuna. Sav taj novac nije išao samo u pripremu za 5G mrežu, nego i u fiksnu telefoniju jer HT nastavlja s izgradnjom optičke infrastrukture.

U 2020. snažan naglasak stavljen je na izgradnju optičke infrastrukture i uvođenje nepokretne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) radi povećanja pokrivenosti optičkom mrežom, koja je budućnost nepokretne mreže i primarni preduvjet za digitalizaciju zemlje. U devet mjeseci 2020. Hrvatski Telekom osigurao je pokrivenost FTTH-om za dodatnih 43.000 kućanstava u području pristupne mreže, čime je obuhvaćeno ukupno 324.000 kućanstava rast od 20 posto u odnosu na prošlu godinu čime Hrvatski Telekom prati svoj plan uvođenja optičke infrastrukture do kraja ove godine. Njihova optička pristupna mreža (FTTx) sada je dostupna za ukupno 475.000 kućanstava (rast od 11 posto u odnosu na prošlu godinu.

Hrvatski Telekom nastavlja ispunjavati i svoje obećanje, tvrde u kompaniji, da će sve povezati s prilikama koje nudi digitalizacija te mu je dodijeljeno 13 sporazuma o bespovratnim sredstvima u okviru poziva za izgradnju mreža sljedeće generacije (NGN) / pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u „bijelim područjima” NGA-a ukupne vrijednosti od 820,5 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 323,2 milijuna kuna.

"Provedba tih 13 projekata, koji se financiraju sredstvima iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, omogućit će izgradnju NGA mreže te brzog i ultrabrzog širokopojasnog pristupa mrežnoj infrastrukturi za dodatnih 149.000 privatnih, poslovnih i javnih korisnika u udaljenim, rijetko naseljenim i slabije razvijenim područjima Hrvatske", pojašnjavaju iz HT-a.

Što se tiče HT-a ne treba zaboraviti niti na prodaju Optima Telekoma, o kojoj smo već pisali nekoliko puta i koja je važna u preslagivanju domaćeg tržišta. Hoće li Optimu kupiti A1 i zacementirati tržište, hoće li se United Grupa i Tele2 ispružiti dovoljno i pridodati i fiksni dio svome mobilnom portfelju koji je kupio uz Tele2 ili će se pak možda odlučiti na izgradnju vlastite infrastrukture. Ili će se pojaviti treći igrač koji će dodatno zatalasati tržište. Bit će to zanimljivo. Pritom će biti vrlo važno i što će se odigrati s pravima obzirom i na IPTV i televizije i mogućnosti utjecaja na tržište jer je sve to bilo vidljivo u vrijeme kada su se kupovala prava za Ligu prvaka, Europsku ligu.

Još iz kategorije

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

08.06.2022.

Linux je besplatan i otvoren operativni sustav, koji je kreiran prije više od 30 godina, ali je njegova popularnost počela iznimno rasti tek unazad desetak godina. Uvjetno rečeno jer čini tek 2,35 posto udjela na tržištu.

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

07.06.2022.

U vrijeme kada korporacije i države trebaju odgovoriti na sve više opasnosti iz softverskog lanca opskrbe, sve važnije postaje imati kvalitetni SBOM.

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.