KOMENTAR: Odlični rezultati A1, oštra borba za korisnike s Telemachom

KOMENTAR: Odlični rezultati A1, oštra borba za korisnike s Telemachom
Damir Brkić / Tomich Productions

Poslovni rezultati A1 Hrvatska u prvih devet mjeseci pokazuju kako je kompanija usprkos krizi kojai dalje traje ostvarila zaista odlične rezultate uz rast svih ključnih pokazatelja. Prihodi su rasli i zbog povratka roaming prihoda zbog jako dobre turističke sezone.

Rast prihoda i operativne dobiti odnosno EBITDA pokazuje kako kompanija, koja je druga po veličini na domaćem telekom tržištu, pokazuje da A1 ima podosta aduta u rukavu, uskoro se otvaranja njihov novi podatkovni centar u Novom Zagrebu, a borba na fiksnom tržištu dodatno se održava u segmentu optike, a tu je i nova borba s Telemachom jer tvrde kako je riječ o praksi koja baš i nije dopuštena.

Kako se o utrci za svakog korisnika na optici ne biraju sredstva, tvrde naši izvori s telekom tržišta, sve to dobiva potvrdu u riječima Gorana Manestara CFO-a A1 Hrvatska. On ističe dio optičke infrastrukture po zgradama Telemach nažalost neovlašteno koristi i pojašnjava da bi bilo naravno puno bolje da napore i resurse koje ulažemo u rješavanje ove neprofesionalne situacije, kojom smo neugodno iznenađeni, možemo u potpunosti uložiti u daljnji rast i razvoj najveće i najbolje optičke mreže u Hrvatskoj.

„Svakako nećemo dozvoliti da nelojalna konkurencija na bilo koji način utječe na iskustvo i kvalitetu usluge koju pružamo korisnicima. Tako od kolovoza ove godine akvizicijom i aktivacijom spektra pružamo usluge na gigabitnoj 5G mreži, koja je temelj digitalizacije i ravnomjernog razvoja Hrvatske. Uz pametna ICT rješenja, upravo su 5G i optička mreža temelji za ubrzanje gospodarskog razvoja i konkurentnosti. S najmodernijom tehnologijom nastavljamo graditi bolju digitalnu budućnost“, ističe u komentaru za ICTbusiness.info na rezultate Manestar.

Bit će zanimljivo kako će se ova priča rasplesti i što će se točno događati kada je riječ o ubrzanom uvođenju optike koju rade sva tri domaća telekoma Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska koji sad čeka odobrenje za preuzimanjem Optima Telekoma. Za očekivati je i reakciju domaćeg telekom regulatora HAKOM-a koji za dobrobit svih korisnika treba voditi računa o redu na tržištu i jednakim uvjetima i pravilima za sve.