KOMENTAR: Odlični rezultati A1, oštra borba za korisnike s Telemachom

KOMENTAR: Odlični rezultati A1, oštra borba za korisnike s Telemachom

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Poslovni rezultati A1 Hrvatska u prvih devet mjeseci pokazuju kako je kompanija usprkos krizi kojai dalje traje ostvarila zaista odlične rezultate uz rast svih ključnih pokazatelja. Prihodi su rasli i zbog povratka roaming prihoda zbog jako dobre turističke sezone.

Rast prihoda i operativne dobiti odnosno EBITDA pokazuje kako kompanija, koja je druga po veličini na domaćem telekom tržištu, pokazuje da A1 ima podosta aduta u rukavu, uskoro se otvaranja njihov novi podatkovni centar u Novom Zagrebu, a borba na fiksnom tržištu dodatno se održava u segmentu optike, a tu je i nova borba s Telemachom jer tvrde kako je riječ o praksi koja baš i nije dopuštena.

Kako se o utrci za svakog korisnika na optici ne biraju sredstva, tvrde naši izvori s telekom tržišta, sve to dobiva potvrdu u riječima Gorana Manestara CFO-a A1 Hrvatska. On ističe dio optičke infrastrukture po zgradama Telemach nažalost neovlašteno koristi i pojašnjava da bi bilo naravno puno bolje da napore i resurse koje ulažemo u rješavanje ove neprofesionalne situacije, kojom smo neugodno iznenađeni, možemo u potpunosti uložiti u daljnji rast i razvoj najveće i najbolje optičke mreže u Hrvatskoj.

„Svakako nećemo dozvoliti da nelojalna konkurencija na bilo koji način utječe na iskustvo i kvalitetu usluge koju pružamo korisnicima. Tako od kolovoza ove godine akvizicijom i aktivacijom spektra pružamo usluge na gigabitnoj 5G mreži, koja je temelj digitalizacije i ravnomjernog razvoja Hrvatske. Uz pametna ICT rješenja, upravo su 5G i optička mreža temelji za ubrzanje gospodarskog razvoja i konkurentnosti. S najmodernijom tehnologijom nastavljamo graditi bolju digitalnu budućnost“, ističe u komentaru za ICTbusiness.info na rezultate Manestar.

Bit će zanimljivo kako će se ova priča rasplesti i što će se točno događati kada je riječ o ubrzanom uvođenju optike koju rade sva tri domaća telekoma Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska koji sad čeka odobrenje za preuzimanjem Optima Telekoma. Za očekivati je i reakciju domaćeg telekom regulatora HAKOM-a koji za dobrobit svih korisnika treba voditi računa o redu na tržištu i jednakim uvjetima i pravilima za sve.

Još iz kategorije

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

19.05.2022.

Android tableti nikad nisu bili konkurencija za iPad, što je s godinama samo postajalo sve izraženije i stiglo je do te mjere da Google mora poduzimati uistinu velike napore kako bi taj segment poslovanja ostao primamljiv proizvođačima. Jer, u suprotnom, mogli bi se potpuno povući s tržišta.

EU radi na novoj regulativi o kriptovalutama kako bi se iskoristio potencijal i smanjili rizici

EU radi na novoj regulativi o kriptovalutama kako bi se iskoristio potencijal i smanjili rizici

16.05.2022.

Peta Direktiva o sprečavanju korištenja financijskog sustava u svrhu pranja novca ili financiranja terorizma 2018/843 sadrži pravnu definiciju prema kojoj virtualna valuta znači digitalni prikaz vrijednosti koji nije izdala i za koji ne jamči središnja banka ni javno tijelo, koji nije nužno povezan sa zakonski uspostavljenom valutom te nema pravni status valute ili novca, ali ga fizičke ili pravne osobe prihvaćaju kao sredstvo razmjene, i može se prenositi, pohranjivati te se njime može trgovati elektroničkim putem.