KOMENTAR: Očekivano da je krizna godina usporila ulaganja, smanjila prihode i dobit

KOMENTAR: Očekivano da je krizna godina usporila ulaganja, smanjila prihode i dobit

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

I dok čekamo rezultate najjačeg domaćeg telekom operator Hrvatskog Telekoma, stigli su nam očekivani i prilično dobro s obzirom na sve rezultati A1 Hrvatska. Iako ove godine nakon prodaje nema više rezultata Telemach Hrvatska koji je u vlasništvu United Grupe. Njihove ćemo rezultate objaviti čim stignu u središnji registar godišnjih rezultata jer onda ćemo imati cijelu sliku domaćeg telekom tržišta. Dotad čekamo HT i gledamo u A1.

O što je odmah na prvu vidljivo – očekivano manji prihodi i dobit, smanjena ulaganja jer nije bilo kao u 2019. ulaganja u frekvencijski spektar i dodatno pojačanje 4G mreže. To se nije ponovilo u 2020. godini, a kako je da nije bilo pandemije to trebala biti godina ulaganja u 5G mreže i frekvencijske spektre sve je jednostavno stalo. Ulaganja su bila mnogo manja, ali ova godina trebala bi opet lansirati ulagan ja jer se očekuje da će G imati svoju komercijalizaciju ovoj godini jer HAKOM, domaći telekom regulator, bi trebao raspisati natječaj za radio frekvencijske spektre do početka ljeta ove godine. Možda koji mjesec kasnije ali gotovo sigurno je da će radio frekvencijski spektri biti dodijeljeni do kraja godine kada će G biti dostupan. Istovremeno telekomi će ulagati u  5G mrežnu infrastrukturu.

I to svi telekomi i HT, A1 i Telemach. Iz A1 je to i najavljeno, ali tu su i velika ulaganja u optiku i infrastrukturu u fiksnoj telefoniji. Očekivano je da će se to dogoditi jer dolazi i EU novac za infrastrukturu jer treba ispuniti planove brzog fiksnog širokopojasnog pristupa internetu.

Pritom ne treba zaboraviti niti činjenicu kako je prodaja Optima Telekoma i dalje u tijeku i da je prema dostupnim informacijama, koji je zapravo prilično malo, jedan od zainteresiranih ulagača upravo i A1 Hrvatska.

Izvori ICTbusiness.info s telekom i investicijskog tržišta tvrde kako se broj ukupno zainteresiranih ulagača vrti oko 3 i da je uz A1 Hrvatska tu i Telemach odnosno sama United Grupa koja bi poslije Optimu Telekom mogla pripojiti A1 Hrvatska. Spominju tako i naši izvori jednog velikog investicijskog igrača. O tome što će se događati s Optima Telekomom bit će lakše iščitati kada stignu i njihovi rezultati koji dolaze kada i HT jer njima upravlja HT i dio su grupe kao i Combis, Iskon i još neke tvrtke. Utrka za Optima Telekomom ubrzat će se kako se približavamo sredini godine jer se može očekivati da će prodaja biti završena do kraja ove godine jer bi to zapravo, tvrde naši izvori, svima jako odgovaralo.

Ipak, vratimo se još rezultatima A1 Hrvatska u 2020. jer oni pokazuju da su i povećali tržišni udjel prije svega u mobilnom segmentu, a pogotovo kada je riječ o korisnicima na ugovor. Raste i mjesečna prihodu u fiksnom segmentu usprkos padu broja korisnika od 1,2 posto. Zbog snažne konkurencije na mobilnom tržištu padala je prosječna potrošnja.

Pritom treba reći da se telekomi bore s flate-rate pristupom u mobilnom segmentu koji zbog sve većeg broja aplikacija koje ekstremno koriste mrežu od streaminga, OTT pa do aplikacija za poruke jasno je i da to neće biti održivo a to je pokazao Telemach kada je ipak odlučio ograničiti promet. Stoga je jasno kako će, a to su uostalom i najavili, velika ulaganja uz 5G ići i prema segmentu fiksne telefoni jer bez toga neće biti moguće održati mreže na visokoj razini jer 2020. je pokazala koliki rast može biti u segmentima video i streaminga.

Još iz kategorije

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

08.06.2022.

Linux je besplatan i otvoren operativni sustav, koji je kreiran prije više od 30 godina, ali je njegova popularnost počela iznimno rasti tek unazad desetak godina. Uvjetno rečeno jer čini tek 2,35 posto udjela na tržištu.

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

07.06.2022.

U vrijeme kada korporacije i države trebaju odgovoriti na sve više opasnosti iz softverskog lanca opskrbe, sve važnije postaje imati kvalitetni SBOM.

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.