KOMENTAR: HT nastavlja s velikim ulaganjima u optiku i 5G, raste dobit i EBITDA

KOMENTAR: HT nastavlja s velikim ulaganjima u optiku i 5G, raste dobit i EBITDA

Iako je najjači domaći telekom zabilježio malen pad organskih prihoda, kada se izbije utjecaj Optima Telekom jasno je da najjači domaći telekom u prvom kvartalu ove godine ima zaista jako dobre rezultate. Takvi solidni rezultati mogu se potkrijepiti brojkama koje govore same za sebe.

Za HT je vrlo značajno da je organska prilagođena EBITDA-a nakon najmova rasla je za 5,1 posto i to šesto tromjesečje zaredom, uz rast ulaganja od 7, odnosno kada se izuzme utjecaj Optima Telekoma koji je prodan Telemachu Hrvatska. Ojačan položaj vodeće mreže s kontinuiranim ulaganjima u optičku i 5G mrežu, što je popraćeno godišnjim rastom ukupne pokrivenosti FTTH-om za 31 posto, pojašnjavaju iz HT-a.

Prilagođena marža dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) povećana je za 2 postotna poena i sada je dosegnula 38 posto. Organska prilagođena EBITDA AL marža porasla je s 35,9% na 38% odnosno 2,1 postotna boda.

Uz to, neto dobit nakon manjinskih udjela povećala se za 122 odnosno 216,8 posto. Povećanje je rezultat manje amortizacije i bolje EBITDA, što je nadoknadilo veće oporezivanje.

Sa sustavnim ulaganjima i razvojem 5G mreže HT je nastavio u prvom tromjesečju, a naglasak su stavili na maksimalno povećanje pozitivnih učinaka na područjima s najvećom prometom kroz implementaciju 5G-a u radiofrekvencijskom spektru od 3,5 GHz. U tome kontekstu treba gledati i činjenicu da će prema nalazi objavljenoj unutar '5G Atlas - Ekonomski učinci razvoja 5G infrastrukture u Republici Hrvatskoj’ koja je nastala u suradnji Hrvatskog Telekoma i Ekonomskog instituta Zagreb, godina donijet će više od 10 milijardi kuna (1,33 milijardi eura) dodatne vrijednosti hrvatskom gospodarstvu, a godišnja neto korist od ulaganja u 5G procjenjuje se na 1,72 posto BDP-a.

Vratimo se rezultatima HT-a u pojedinim segmentima. Prihod od mobilnih usluga porastao je 4,8 posto, dok je prihod svih ostalih prodaja u segmentu mobilne telefonije porastao 11,5 posto. U segmentu fiksne telefonije povećanje je 0,7 posto. Kada se pogledaju pojedini segmenti broj korisnika s ugovorom u mobilnoj telefoniji porastao je 4,7 posto na 1,35 milijuna, dok je broj korisnika u prepaid mobilnom segmentu pao 4,2 posto na 929 tisuća.

Što se tiče prihoda prosječni mjesečni ARPU povećan je 2,3 posto i to na 101 kunu mjesečno, a kada je riječ o  prosječnim prihodima po korisniku u prepaid segmentu dogodio se pad o 1 posto na 38 kuna mjesečno.

Kada je pak riječ o fiksnim uslugama broj korisnika širokopojasnog pristupa internetu putem ADSL, VDSl i FTTH tehnologija povećan je 1,6 posto na 637 tisuća, segment korisnika TV usluga povećan je 1,2 posto na 535 tisuća što uključuje i korisnike EVO TV-a. U fiksnoj telefoniji broj korisnika manji je 2,8 posto na 724 tisuće, dok je u veleprodajnom segmentu aj broj manji za 6,8 posto na 216 tisuća.

Podsjetimo, početkom tjedna održana je i glavna skupština dioničara koja je između ostalog odlučila da dio tekuće neto dobiti koja je iskazana godišnjim financijskim izvješćima za 2021. godinu, a iznosila je 666.130.174,38 kuna, upotrijebit će se za isplatu dividende dioničarima u iznosu od 8,00 kuna po dionici ili ukupno 637.768.168,00 kuna. Dio neto dobiti u iznosu od 28.362.006,38 kuna će se raspodijeliti u zadržanu dobit. Dividenda će biti isplatiti dioničarima 16. svibnja 2022. godine. Na isplatu dividende mogu računati svi koji su na dan 6. svibnja upisani u depozitariju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD).

Što se tiče očekivanjima očekivanja za 2022. iz HT-a ističu da gledajući prema 2022., početkom godine cijela se Europa suočila s novim izazovima. Pratimo kretanja i moguće posljedice za poslovanje i zemlju općenito, ali smo i dalje usredotočeni na strategiju i ključne ciljeve na temelju kojih smo strukturirali svoje planove za tekuću godinu. U 2022. godini ciljevi su zadržavanje prihoda na prošlogodišnjoj razini, oko srednje jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova i srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2021. U kontekstu potencijalnog regionalnog širenja, nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja, ističu iz HT-a.

U svakom slučaju HT-ovi rezultati su i više nego solidni, problemi s opskrbnim lancima su vrlo veliki i usporavaju i otežavaju rast i investicije. Rast cijena energenata koje je uzrokovano napadom Rusije na Ukrajinu dodatno će u drugom kvartalu i do kraja godine pritiskati cijelo gospodarstvo pa tako i telekom tržište.

Još iz kategorije

HUP Komentar: Siječanjska inflacija demantirala narativ o poskupljenjima po uvođenju eura

HUP Komentar: Siječanjska inflacija demantirala narativ o poskupljenjima po uvođenju eura

03.02.2023.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene su u odnosu na prosinac lani pa godišnja stopa inflacije u siječnju bilježi pad na 12,7% sa 13,1% u prosincu 2022. godine.

Prokletstvo besplatnih servisa koji su toliko popularni da ih je teško monetizirati

Prokletstvo besplatnih servisa koji su toliko popularni da ih je teško monetizirati

30.01.2023.

Amazon troši milijarde američkih dolara na Alexu jer taj glasovni asistent treba masivnu infrastrukturu i istovremeno ne može biti monetiziran. Dakle, dugoročno, rizik se ipak nije isplatio.

Ured – hram uspjeha i kreativnosti?

Ured – hram uspjeha i kreativnosti?

27.01.2023.

Početkom lipnja 2022. u poslovnom svijetu odjeknula je negativna reakcija na Elon Muskov poziv zaposlenicima da se vrate u urede. I u Appleu je moto 'povratak na posao' obvezivao zaposlenike na povratak u urede. U Appleu je to dovelo do velikog nezadovoljstva među zaposlenicima te su neki visokopozicionirani zaposlenici javno dali ostavke, npr. Ian Goodfellows, tadašnji voditelj odjela za strojno učenje. Osnovana je i grupa 'Apple together' koja je optužila upravu da se boji gubitka kontrole.