KOMENTAR: HT ispunio očekivanja, iznenadio visokom razinom ulaganja

KOMENTAR: HT ispunio očekivanja, iznenadio visokom razinom ulaganja

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Kriza je očekivano utjecala na prihode najvećeg domaćeg telekoma HT-a i odluka da u 2020. godini ulažu više od 1,8 milijardi kuna i to u razvoj i pripremu za dolazak 5G mreža u optiku pokazuje da misle ozbiljno, tvrde nam naši sugovornici s telekom sektora.

Iako ne znamo rezultate Telemach Hrvatska odnosno bivšeg Tele2, a kako su već objavljeni rezultati A1 Telekoma jasno je da je kriza utjecala svima na prihode. Tek nešto manji prihodi Iskona kao telekoma u vlasništvu HT-a, solidni rezultati Optima Telekoma kojim HT upravlja i jako dobri rezultati i snažan rast Combisa te EVO TV koji raste pokazuju da je kompanija usprkos krizi dobro posložila poslovanje.

Očekuje se da će Combis i u 2021. nastaviti rast, a slično se očekuje i za EVO TV, dok će Iskon sigurno dodatno narasti vjerojatno imati rast u 2021., a ne pad kao što su imali pad u 2020. u odnosu na 2019. Ono što će biti posebno zanimljivo je što će se dogoditi s Optima Telekomom jer HT-u uskoro prestaje upravljanje, a kompanija je i dalje na prodaju no o tome se još uvijek malo zna. Kako smo već pisali HT mora provesti prodaju no ona se ne mora dogoditi, no HT mora prestati upravljati pa je jasno da Zagrebačkoj banci kao najvećem pojedinačnom dioničaru neće odgovarati da se HT povuče. Stoga je prodaja Optima Telekoma nešto što se zapravo mora dogoditi u 2021. godini.

Zainteresiranih ima i A1 Hrvatska kojem to treba kako bi se dodatno pozicionirao kao drugi na tržištu i pokazao Telemach Hrvatska i United grupi da će morati uložiti mnogo više od najavljenih 230 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. Očekuje se da će Telemach Hrvatska krenuti u kupnju Optima Telekoma da uzme dio optičke mreže koji ovaj telekom kojim HT upravlja ima, ali i da lakše riješi možebitne probleme oko televizije jer bi mogli imati problema zbog vlasništva nad proizvodnjom i distribucijom medijskog odnosno televizijskog sadržaja.

Osim A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska ima i drugih zainteresiranih, prema informacijama koje imamo barem jedan fond je zainteresiran iako su mnogo logičniji kupci A1 i Telemach.

Kako se očekuje da će ove godine doći i koncesije za 5G, očekuje se da će HAKOM kao telekomunikacijski regulator negdje u ožujku ili travnju raspisati javnu raspravu, onda bi u svibnju trebale krenuti natječaji za radio frekvencijske spektre i do kraja ljeta bi trebale biti donesene odluke i dodijeljeni frekvencijski spektri. Tada kreće i dizanje prave 5G mreže na vlastitim frekvencijskim spektrima, a ne kao što sada se koristi dijeljeni spektar.

HAKOM je objavio svoj plan o provedi javne dražbe spektra za frekvencijske pojaseve 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz u prvoj polovini 2021. godine i dodijeli frekvencijskih pojaseva spektra 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz tijekom 2022. godine.

Dolazak 5G koji će biti važan za sva tri telekoma i HT i A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska jer će mijenjati sliku u narednim godinama, ne odmah nego u cijelom desetljeću. To će značiti i novu optiku za spajanje baznih stanica, ali će i lokalna zajednica morati potaknuti izgradnju baznih stanica.

Ulaganja će se morati nastaviti, pa čak i biti veća. HT se pohvalio da ja zahvaljujući ulaganjima u prošloj godini dobio cijenjene nagrade - Ookla i umlaut (bivši P3) te potvrdio status vodeće mreže u Hrvatskoj. „Priznanje za ostvareni napredak dobio je i na međunarodnoj razini jer je analiza milijuna testova koje su proveli korisnici u svakoj mreži pokazala kako je mobilna mreža Hrvatskog Telekoma jedna od deset najbržih na svijetu“, istaknuli su u HT-u.

Nadalje, zahvaljujući poboljšanjima mreže, proizvoda i usluga te daljnjem smanjenju prigovora i tehničkih kvarova naši su korisnici uživali u najboljem iskustvu, što se odrazilo u do sada najvećem zadovoljstvu korisnika, tvrde u HT-u.

„Navedena su poboljšanja bila vidljiva u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te popraćena snažnim rastom digitalnih kanala, što je vidljivo i na penetraciji aplikacije Moj Telekom, koja je ostvarila brojku od 500.000 korisnika, odnosno 50% korisničke baze“, pohvalili su iz najjačeg domaćeg telekoma.

Za sve telekome, pa tako i HT promjene od strane države bile su pozitivne u 2020. godini. Pozitivni trendovi smanjenja naknada za upotrebu radiofrekvencijskog spektra, su za njih važni ali napominju da su naknade za pravo puta još uvijek previsoke. Hrvatski Telekom pozdravio je odluke Republike Hrvatske o značajnom smanjenju naknada za upotrebu radiofrekvencijskog spektra kojim se osigurava dodatan poticaj za daljnja ulaganja u mobilne mreže, osobito s obzirom na razvoj području 5G tehnologije i predstojeću dražbu spektra za frekvencijski pojas 3,6 GHz u 2021. godini.

U svakom slučaju HT će uz dolazak 5G, kao i drugi telekomi nastaviti ulagati i u fiksni segment, a za njih će ove godine biti važna i prodaja Optime Telekoma koja će promijeniti sliku domaćeg telekom tržišta pogotovo ako A1 Hrvatska ili Telemach Hrvatska kupe od HT-a.

Još iz kategorije

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

08.06.2022.

Linux je besplatan i otvoren operativni sustav, koji je kreiran prije više od 30 godina, ali je njegova popularnost počela iznimno rasti tek unazad desetak godina. Uvjetno rečeno jer čini tek 2,35 posto udjela na tržištu.

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

07.06.2022.

U vrijeme kada korporacije i države trebaju odgovoriti na sve više opasnosti iz softverskog lanca opskrbe, sve važnije postaje imati kvalitetni SBOM.

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.