Koja je razlika između flash i SSD pohrane podataka

Koja je razlika između flash i SSD pohrane podataka

Foto: DepositPhotos

Hardver za osobna računala često ima po nekoliko naziva iako je riječ o jednoj te istoj komponentni, što se odnosi i na DRAM i RAM memoriju, koja se postavlja u CPU “džepić”. Istovremeno, CPU nazivamo procesorom, GPU grafičkom karticom i matičnu ploču nazivamo mobo. Isto tako, flash i SSD gledamo vrlo često kao istoznačnicu, ali zapravo to nije. I tu dolazimo do zanimljivog dijela priče...

Kad se detaljnije pogleda, nekoliko je ključnih razlika između flasha i SSD-a. Primjerice, većina SSD diskova sastoji se od flash memorije, ali flash memorija može se koristiti na mnogo drugih načina.

Kao u digitalnim kamerama, kalkulatorima, USB diskovima... i nekad su bili iznimno skupi pa je za 4GB USB flash trebalo izdvojiti oko 65 američkih dolara 2006. dok danas 128GB košta oko 25 dolara. Također, treba znati i da je flash memorija u flash diskovima često mnogo sporija no ona koja se koristi u SSD diskovima.

Koji su pak primarni dio svakog računala u današnje vrijeme. Barem onog načinjenog unazad tri godine. I kao što je napisano, većina SSD diskova sastoji se i od flash memorija. Barem oni načinjeni unazad nekoliko desetjeća. Što se osjetno starijih tiče, priča je drugačija. Jer, flash služi za pohranu i nekad nije postojao na SSD diskovima. Postojali su EAROM i RAM, a s devedesetima prošlog stoljeća, pojavio se i flash.

Ujedno, postoje i modernije inačice SSD diskova bez flasha. Jer, neke su kompanije načinile alternativu za flash. Kao Intel koji se okrenuo prema tehnologiji zvanoj 3D Xpoint. Nije ni to sve, današnji najbrži SSD diskovi imaju DRAM caches kako bi pomogli pohranjivati podatke kojima se često pristupa. Naime, DRAM je brži nego flash i ne može se s vremenom "poderati", zato je sve češći izbor.

Na kraj, najbolje je gledati flash memoriju kao jaja, a SSD kao kajganu, s dodacima koje izaberete sami, a analogija su za DRAM ili ultrabrze kontrolere unutar SSD diska...

Još iz kategorije

Par usputnih razmišljanja o teškim vremenima

Par usputnih razmišljanja o teškim vremenima

06.04.2020. komentiraj

Rekli su da zadnji koji bude odlazio u Njemačku ili Irsku ugasi svjetlo. Rekli su da nema nade za Hrvatsku i da se ništa ne može promijeniti, resistance is futile... I onda je fakat nastalo veliko sranje kad je još došla ta korona... I onda se skupila totalno opaljena ekipa koja je napravila suludi desant i pokazala da je participacija građana i poduzetnika u oblikovanju javnih politika u Hrvatskoj još uvijek moguća.

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

03.04.2020. komentiraj

Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od “klasičnih” hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na brojna pitanja nude razni stručnjaci. Čak se prije četiri godine i Google odlučio ponuditi neke od odgovora, a sad su se na posao “bacili” i entuzijasti s How-To Geek.

5 osnovnih savjeta za rad od doma

5 osnovnih savjeta za rad od doma

31.03.2020. komentiraj

Svjetska kriza izazvana koronavirusom, epidemija koja je ugrozila gospodarstvo donijela je novu paradigmu i prisilila kompanije na rad od kuće. Iako će se mnogima činiti jednostavno rad od kuće će biti veliki izazov iz nekoliko razloga. Kompanije i pojedinci moraju odgovoriti na te izazove i upravo ćemo vam u ovom tekstu dati možda neke od korisnih smjernica kako se organizirati za rad od kuće.