Koja je razlika između flash i SSD pohrane podataka

Koja je razlika između flash i SSD pohrane podataka

Foto: DepositPhotos

Hardver za osobna računala često ima po nekoliko naziva iako je riječ o jednoj te istoj komponentni, što se odnosi i na DRAM i RAM memoriju, koja se postavlja u CPU “džepić”. Istovremeno, CPU nazivamo procesorom, GPU grafičkom karticom i matičnu ploču nazivamo mobo. Isto tako, flash i SSD gledamo vrlo često kao istoznačnicu, ali zapravo to nije. I tu dolazimo do zanimljivog dijela priče...

Kad se detaljnije pogleda, nekoliko je ključnih razlika između flasha i SSD-a. Primjerice, većina SSD diskova sastoji se od flash memorije, ali flash memorija može se koristiti na mnogo drugih načina.

Kao u digitalnim kamerama, kalkulatorima, USB diskovima... i nekad su bili iznimno skupi pa je za 4GB USB flash trebalo izdvojiti oko 65 američkih dolara 2006. dok danas 128GB košta oko 25 dolara. Također, treba znati i da je flash memorija u flash diskovima često mnogo sporija no ona koja se koristi u SSD diskovima.

Koji su pak primarni dio svakog računala u današnje vrijeme. Barem onog načinjenog unazad tri godine. I kao što je napisano, većina SSD diskova sastoji se i od flash memorija. Barem oni načinjeni unazad nekoliko desetjeća. Što se osjetno starijih tiče, priča je drugačija. Jer, flash služi za pohranu i nekad nije postojao na SSD diskovima. Postojali su EAROM i RAM, a s devedesetima prošlog stoljeća, pojavio se i flash.

Ujedno, postoje i modernije inačice SSD diskova bez flasha. Jer, neke su kompanije načinile alternativu za flash. Kao Intel koji se okrenuo prema tehnologiji zvanoj 3D Xpoint. Nije ni to sve, današnji najbrži SSD diskovi imaju DRAM caches kako bi pomogli pohranjivati podatke kojima se često pristupa. Naime, DRAM je brži nego flash i ne može se s vremenom "poderati", zato je sve češći izbor.

Na kraj, najbolje je gledati flash memoriju kao jaja, a SSD kao kajganu, s dodacima koje izaberete sami, a analogija su za DRAM ili ultrabrze kontrolere unutar SSD diska...

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.