Koja je razlika između flash i SSD pohrane podataka

Koja je razlika između flash i SSD pohrane podataka

Foto: DepositPhotos

Hardver za osobna računala često ima po nekoliko naziva iako je riječ o jednoj te istoj komponentni, što se odnosi i na DRAM i RAM memoriju, koja se postavlja u CPU “džepić”. Istovremeno, CPU nazivamo procesorom, GPU grafičkom karticom i matičnu ploču nazivamo mobo. Isto tako, flash i SSD gledamo vrlo često kao istoznačnicu, ali zapravo to nije. I tu dolazimo do zanimljivog dijela priče...

Kad se detaljnije pogleda, nekoliko je ključnih razlika između flasha i SSD-a. Primjerice, većina SSD diskova sastoji se od flash memorije, ali flash memorija može se koristiti na mnogo drugih načina.

Kao u digitalnim kamerama, kalkulatorima, USB diskovima... i nekad su bili iznimno skupi pa je za 4GB USB flash trebalo izdvojiti oko 65 američkih dolara 2006. dok danas 128GB košta oko 25 dolara. Također, treba znati i da je flash memorija u flash diskovima često mnogo sporija no ona koja se koristi u SSD diskovima.

Koji su pak primarni dio svakog računala u današnje vrijeme. Barem onog načinjenog unazad tri godine. I kao što je napisano, većina SSD diskova sastoji se i od flash memorija. Barem oni načinjeni unazad nekoliko desetjeća. Što se osjetno starijih tiče, priča je drugačija. Jer, flash služi za pohranu i nekad nije postojao na SSD diskovima. Postojali su EAROM i RAM, a s devedesetima prošlog stoljeća, pojavio se i flash.

Ujedno, postoje i modernije inačice SSD diskova bez flasha. Jer, neke su kompanije načinile alternativu za flash. Kao Intel koji se okrenuo prema tehnologiji zvanoj 3D Xpoint. Nije ni to sve, današnji najbrži SSD diskovi imaju DRAM caches kako bi pomogli pohranjivati podatke kojima se često pristupa. Naime, DRAM je brži nego flash i ne može se s vremenom "poderati", zato je sve češći izbor.

Na kraj, najbolje je gledati flash memoriju kao jaja, a SSD kao kajganu, s dodacima koje izaberete sami, a analogija su za DRAM ili ultrabrze kontrolere unutar SSD diska...

Još iz kategorije

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

20.02.2020. komentiraj

Zakrivljeni gaming monitori pravi su hit posljednjih godina jer pružaju realističnije iskustvo igranja video igara, ali i rada s video ili foto sadržajem. Barem će tako reklamirati takve monitore proizvođači, koji nisu dovoljno objektivni i zato je stiglo vrijeme odgovoriti na pitanje treba li trošiti novac na njih ili ne.

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

18.02.2020. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekom operatera HT-a pokazuju kako je kompanija pod konstantnim pritiskom tržišta i drugih dvaju operatera koji sada ciljaju kupnju Optima Telekoma kojom je HT upravljao nakon predstečajne. Prodaja Tele2 Hrvatska United grupi, koja ulazi s A1 Hrvatska u utrku za Optima Telekom obilježit će naredno telekomunikacijsko razdoblje dok se čekaju frekvencije i prva velika ulaganja u 5G mrežu.

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

17.02.2020. komentiraj

Koristiti licencirani ili open source softver često je pitanje onih koji tek uđu u neki posao, ali i čest odgovor koji dobiju jest da se okrenuo upravo open sourceu. Zašto? Kroz nastavak teksta dat ćemo vam pet podosta konkretnih i valjanih razloga za to.