Koja je razlika između flash i SSD pohrane podataka

Koja je razlika između flash i SSD pohrane podataka

Foto: DepositPhotos

Hardver za osobna računala često ima po nekoliko naziva iako je riječ o jednoj te istoj komponentni, što se odnosi i na DRAM i RAM memoriju, koja se postavlja u CPU “džepić”. Istovremeno, CPU nazivamo procesorom, GPU grafičkom karticom i matičnu ploču nazivamo mobo. Isto tako, flash i SSD gledamo vrlo često kao istoznačnicu, ali zapravo to nije. I tu dolazimo do zanimljivog dijela priče...

Kad se detaljnije pogleda, nekoliko je ključnih razlika između flasha i SSD-a. Primjerice, većina SSD diskova sastoji se od flash memorije, ali flash memorija može se koristiti na mnogo drugih načina.

Kao u digitalnim kamerama, kalkulatorima, USB diskovima... i nekad su bili iznimno skupi pa je za 4GB USB flash trebalo izdvojiti oko 65 američkih dolara 2006. dok danas 128GB košta oko 25 dolara. Također, treba znati i da je flash memorija u flash diskovima često mnogo sporija no ona koja se koristi u SSD diskovima.

Koji su pak primarni dio svakog računala u današnje vrijeme. Barem onog načinjenog unazad tri godine. I kao što je napisano, većina SSD diskova sastoji se i od flash memorija. Barem oni načinjeni unazad nekoliko desetjeća. Što se osjetno starijih tiče, priča je drugačija. Jer, flash služi za pohranu i nekad nije postojao na SSD diskovima. Postojali su EAROM i RAM, a s devedesetima prošlog stoljeća, pojavio se i flash.

Ujedno, postoje i modernije inačice SSD diskova bez flasha. Jer, neke su kompanije načinile alternativu za flash. Kao Intel koji se okrenuo prema tehnologiji zvanoj 3D Xpoint. Nije ni to sve, današnji najbrži SSD diskovi imaju DRAM caches kako bi pomogli pohranjivati podatke kojima se često pristupa. Naime, DRAM je brži nego flash i ne može se s vremenom "poderati", zato je sve češći izbor.

Na kraj, najbolje je gledati flash memoriju kao jaja, a SSD kao kajganu, s dodacima koje izaberete sami, a analogija su za DRAM ili ultrabrze kontrolere unutar SSD diska...

Još iz kategorije

KOMENTAR: Odlični rezultati u iščekivanju 5G mreže

KOMENTAR: Odlični rezultati u iščekivanju 5G mreže

13.07.2021.

Nakon početka epidemiološki i poslovno izazovne 2021., A1 Hrvatska konsolidirala je poslovanje, tvrde u drugom po veličini domaćem telekom operateru, komentirajući poslovne rezultate na upit ICTbusiness.info.

Kuharica informacijske sigurnosti

Kuharica informacijske sigurnosti

17.06.2021.

Prošlo je skoro pola godine od prošlog članka Sigurnost je kombinacija procesa, tehnologija i ljudi. Porast security konzultantskih poslova je osjetan. Najvjerojatniji je uzrok količina nemilih događaja na lokalnoj, a još više na svjetskoj razini, koja je dobila ogroman medijski prostor (koliko je to moguće pored još uvijek aktualne pandemije i njenog utjecaja na život i ekonomiju).

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

28.05.2021.

Vidjeti sebe same onako kako nas vide drugi iznimno je važno u svakom dijelu života, pa tako i onom poslovnom. Jer, na taj način lakše se znamo postaviti, lakše znamo odrediti sljedeće korake i manje griješimo. Svaki uspješni poduzetnik željet će vidjeti sebe kako ga vide i drugi bez obzira na ego koji ga možda krasi ili ne krasi.