Koja je najnaprednija exYu zemlja?

Koja je najnaprednija exYu zemlja?

Foto: Dražen Tomić

Kad bi pitali bilo kojeg Hrvata, koja je exYu zemlja danas najnaprednija, vjerujem da bi svi ponosito na prvom mjestu istaknuli vlastitu domovinu. Dijelom iz patriotizma, a dijelom iz – neznanja.  Stvari naime, baš i ne stoje onako kako si to većina nas ponosno misli...

Prije desetak godina BiH uvodi obavezno devetogodišnje osnovno obrazovanje. Informatika je naravno obavezni predmet. Doduše samo u šestom i sedmom razredu sa po dva sata tjedno što i ne bi bilo značajno kad ne bi postojala i jasna orijentacija  na maksimalnu primjenu informatike u baš svakom predmetu jer kako to naši susjedi smatraju – informatika ne postoji sebe same radi. Ona je dio svakog predmeta. Osim toga, svako dijete u BiH obavezno će u osnovnoj školi učiti najmanje dva strana jezika.

Kosovo također ima osnovno obrazovanje u trajanju od 9 godina a informatika je obavezan predmet od 6. do 8. razreda kada se u tamošnjim školama sluša i zanimljiv predmet o poduzetništvu i ekonomiji.

U biti, od exYu zemalja, jedino Hrvatska i Srbija još imaju osmogodišnje obavezno obrazovanje. Srbija doduše nema obaveznu informatiku ali zato ima zanimljivu ponudu izbornih predmeta poput npr «Od igračke do računara» koji je u ponudi od 1. razreda.

U Crnoj gori, informatika je obavezna samo u 6. razredu ali zato postoji cijeli niz zanimljivih izbornih predmeta iz ovog područja poput primjerice: Uvod u programiranje, Obrada slike i sl.

Da ne ispadne da smo jedini koji spavaju na lovorikama, pored Hrvatske, Slovenija je jedina exYu zemlja koja svoje osnovnoškolce ne maltretira obaveznim pohađanjem mučnih satova informatike.

Svi su ovi podaci lijepo sažeti u usporednoj analizi koju je prije dvije godine napravila Vlada Crne gore svjesna važnosti temeljnog obrazovanja za budućnost svoje zemlje.

Duboko vjerujem da se i u Hrvatskoj svim silama radi na unaprjeđivanju obrazovnog programa, no istovremeno se ponovo pitam - koja je ono exYu najnaprednija zemlja?

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.