Kako lajk pretvoriti u glas na lokalnim izborima?

Kako lajk pretvoriti u glas na lokalnim izborima?

Dobar naslov a? Pa da odmah odgovorim –skoro pa nikako na ovim lokalnim izborima:-( Nema automatizma. Kampanja na društvenim mrežama ne razlikuje se puno od stvarne kampanje, dapače mora se voditi po istim pravilima kao i velike kampanje.

Prije svega vodite brigu da imate na raspolaganju tri komponente koje se lako daju potrošiti - vrijeme, ljude i novac. Zato ih je bitno pametno rasporediti. Potom morate definirati cilj koji želite postići i samo razraditi strategiju i taktiku i to je to. Jednostavno i tako trivijalno zar ne?

Možda vam na prvu zvuči sve tako jednostavno i samo po sebi razumljivo, pa da pretočimo to u stvarnost. Kandidat ste na lokalnim izborima i želite koristiti društvene mreže. Koji vam je cilj? Upoznavanje javnosti s vašim likom i djelom? Obavještavanje o kandidaturi i programu? Uzmimo recimo Vladimira Ferdeljija, stalno trećeg u istraživanjima za Zagreb. On je treba i jedno i drugo. OK cilj smo definirali? Kako ćemo to napraviti – društvene mreže u ovom slučaju mogu biti samo jedan od kanala i to ne najjači iako je najveći broj Zagrepčana on line i na Facebooku i LinkedInu.

Društvene mreže moraju biti ukomponirane i pojačavati sve ostale marketinške napore, poput vanjskih plakata. Dapače mogu biti jako efikasne u trenutku kada prije kampanje imate samo vanjske plakate i društvene mreže jer su svi drugi kanali, osim klasičnog PR-a zabranjeni do početka izborne kampanje 5. svibnja.

E tu sad u igru ulaze tri komponente koje morate pametno rasporediti. Mjesecima prije kampanje imate puno vremena dići blog, fan page, osobni profil i sve to lagano širiti među onima koji vas podržavaju i organski rasti. No politika nije sexy kao druge stvari da se dijele, dapače u ovom slučaju ne bi pomoglo niti da iscuri viralni video g. Ferdeljija. E tu nastupa novac – Facebook, pa i LinkedIn omogućavaju vrlo povoljno oglašavanje – vaša se poruka 1000 potencijalnih glasača može pojaviti za nepunih 6 lipa ako to radite na vrijeme. Ako to radite tek danas 1 lajk vas košta 6 kn jer svi ribaju lajkove ovih dana i Ostojić i Bandić i Mađerić ako pričamo o Zagrebu. A taj lajk nije nužno i siguran glas. Čak niti ako ste Kerum – koji je u dan dva nakon što je podigao fan page imao par tisuća fanova – bez ikakve reklame. Ali Kerum je Kerum...

Nemojte zaboraviti da društvene mreže prije svega služe za zabavu većini, a politika općenito nije zabava, prije da vam ide na živce – tako i da oglasi koje nudite moraju biti pametno osmišljeni da zainteresiraju vaše potencijalne birače. U njima mora biti nešto za njih, jer ih to jedino zanima – što će se njima promijeniti ako vas podrže ili čak glasaju. I to mora biti napisano u duhu publike kojoj se obraćate.

Mišljenja sam recimo da bi Ferdeljijeva kampanja na LinkedInu možda bila pravi uspjeh jer se tamo nalaze zaposleni intelektualci na koje on cilja svojim ozbiljnim programom. Sve to zahtjeva više od nekog člana obitelji da vam bude community manager. Zahtjeva profesionalni pristup što se veličina izborne jedinice povećava i kakav takav budžet – cca 20.000 na društvenim mrežama može napraviti za vas puno više nego 100.000 dano u vanjsko oglašavanje, čak i više. I tu su društvene mreže zakon.

Ali kako taj lajk pretočiti u novi glas – ako s njim ništa ne napravite skoro nikako – ionako su prvi lajkeri vaša obitelj i ekipa s kojom radite – oni ionako uglavnom glasaju za vas (uglavnom vidio sam listi koje nisu dobile glasova koliko je bilo kandidata na listama). Takav like možete pokušati ubaciti u postojeće baze, ostvariti kontakt, provjeriti koja je razina angažiranosti – možda možete dobiti novog volontera- ali to je pipav posao koji traži puno vremena.

Američke modele kampanje još kod nas nitko nije probio, ali vjerujem da će s organiziranjem naroda i to doći na red. Prvo dobijete donaciju on line i sve podatke o onome koji vam je dao 10 kn – to je ipak puno veći napor nego stisnuti jedan like. Automatizmom ulaze u baze koje potom pričaju na osobnoj razini sa svakim od donatora, pozivaju ih da volontiraju i de facto imate svoj kanal za komuniciranje s milijunima birača kao što je imao i Obama. No kandidati prije njega su radili slične stvari pa se o njima toliko ne priča – zato što je Obama to ugradio u svoju strategiju i razvio do savršenstva.

I za kraj – tko dobro radi on line kampanju za ove lokalne izbore – Rajko Ostojić ima savršene fotografije, Mirko Duspara je dobio vlastiti medij, a Valter Flego ima najbolju oglasnu kampanju koja već traje mjesecima. Rado ću na ovim istim stranima prokomentirati stranice koje nam ostavite u komentarima.

 

 

* O autoru: Krešimir Macan ugledan je hrvatski PR stručnjak specijaliziran za krizno komuniciranje, strateško komuniciranje u politici i nove društvene medije, koji danas uspješno vodi vlastitu savjetničku tvrtku Manjgura koja je osnovana još davne 1997. kao jedna od prvih hrvatskih agencija specijaliziranih za odnose s javnošću. Radio je za Vladu RH, bio je savjetnik Predsjednik RH, direktor korporativnih komunikacija HRT-a.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.