Jesu li preporuke najbolji način zapošljavanja novih stručnjaka?

Jesu li preporuke najbolji način zapošljavanja novih stručnjaka?

Predstavivši mapiranje i headhunting kao uspješne metode zapošljavanja novih profesionalaca, metoda zapošljavanja koju u Lemaxu prakticiramo je zapošljavanje prema preporukama. Njome nam sami zaposlenici govore kako je organizacijska kultura Lemaxa ona u kojoj se vide, dobro osjećaju i gdje žele ostati i razvijati se. U zadnjoj anketi zadovoljstva koju smo proveli krajem 2018. godine, na pitanje biste li Lemax preporučili kao poslodavca svojim prijateljima, čak 93,7% zaposlenih potvrdno je odgovorilo. Svih 100% ispitanih potvrdilo kako su zadovoljni svojim kolegama i kolegicama.

Za nas koji odgovaramo za održivost organizacijske kulture i Upravu koja nam je dala povjerenje formiranja timova, ovo su odlični rezultati. Oni su odraz jasnih ciljeva i vizije u kojem smjeru tvrtka ide, a time i dobra osnova za preporuke. Naime, kada zaposlenik prepoznaje vlastite prilike za napredak i razvoj unutar tvrtke, bilo vertikalno ili horizontalno, riječi koje će prenijeti svojim potencijalnim kolegama imaju snagu i vjerodostojnost. Kada sretnete prijatelja i kažete mu kako uživate na poslu te kako vam je super u kompaniji, druga strana će početi razmišljati o mogućnostima za sebe.

Kako to izgleda u praksi?

Na početku od osobe koja preporučuje uzimamo potrebne informacije kako bi uopće započeli proces regrutiranja. Od presudne je važnosti da osoba koja daje preporuku razumije što točno tražimo te koja bi bila uloga novog zaposlenika. Zato nastojimo dati što više informacija, jasno dajući do znanja koji profil stručnjaka tražimo kako bi postupak bio na obostrano razumijevanje. Time najčešće skraćujemo postupak selekcije. Ukoliko nismo prikupili dovoljan broj informacija naš prvi kontakt započet će prikupljanjem potrebnih podataka. Potom selekcijski postupak ide svojim redovnim tijekom, što smo predstavili u prvoj kolumni. Naravno, događa se da unatoč preporuci osobu ne zaposlimo, a u tom slučaju nastojimo našim kolegama prenijeti zašto smo tako odlučili kako bi bolje razumijeli što tražimo i kako to prepoznati kod budućih preporuka. Ovo je ujedno i najveći izazov kojeg imamo u ovom procesu. Prošle godine smo u postupku zapošljavanja preporukama povećali broj zaposlenih u Lemaxu za 20%. Ono što je odlično kod metode zapošljavanja putem preporuka je da se pokazala pozitivnom za sve razine i profile stručnjaka koje smo tražili.

Preporuke su dobre, ali ne presudni preduvjet zapošljavanja

Preporuke pri zapošljavanju mogu imati važnu ulogu, ponekad presudnu, no to ne znači da će osoba koja ulazi u selekcijski postupak biti odabrana na radno mjesto. Preporuke nam dolaze raznim kanalima – od osoba koje prate naš rad te preporučuju osobe iz svog okruženja za koje smatraju da bi bio dobar kandidat, od postojećih i bivših kolega, iz IT zajednice.

Nagrađivanje za uspješno zapošljavanje putem preporuka

Nagrađivanje zaposlenih koji su preporučili novog kolegu ili kolegicu uobičajena je praksa u svim kompanijama. Sustavom nagrađivanja služe se IT kompanije svih veličina, pa ni mi nismo iznimka. U Lemaxu smo kreirali poseban sustav bodovanja. Zaposlenik koji daje preporuku osvaja nove bodove kako kandidat prolazi kroz selekcijske korake, a ostane li u tvrtki duže od šest mjeseci automatski osvaja nagradu. Prikupljene bodove zaposlenik može iskoristiti na razne načine: odabirom ulaganja u vlastito usavršavanje, putovanjem ili mogućnosti nabavke opreme.

Gotovo bez fluktuacije

Zapošljavanje metodom preporuka prikladno je za sve vrste poslova i stručnjaka, daje najbolje rezultate glede fluktuacije. Stoga naše zaposlene potičemo da aktivno preporučuju osobe iz svog okruženja, neovisno o tome traže li posao ili ne.

 

* O autorici: Jasmina Puškarić, voditeljica odjela ljudskih potencijala, Lemax

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.