Jesam li poduzetnik ili menadžer ili ...?

Jesam li poduzetnik ili menadžer ili ...?
Dražen Tomić / Tomich Productions

Da zaključimo, zasigurno Vam ovaj tekst neće revolucionarno preokrenuti način razmišljanja jer više-manje vi to znate ili bar osjećate. Želio sam na jednom mjestu nepretenciozno strukturirati sadržaj  dovoljno dobro da se možete prepoznati u njemu i da možete početi razmišljati o tome što biste mogli poboljšati i kako si olakšati svakodnevni poslovni napor. Takav mogući napredak će zasigurno ostaviti pozitivnog traga i na vaš osobni, privatni život što će vaše obitelji zasigurno znati cjeniti, a i vi ćete sami biti zadovoljniji.

Nakon 30ak godina liderskog (poduzetničkog i menadžerskog) iskustva bit ću za kraj slobodan podijeliti sa Vama kako sam ja održavao svoj razvojni kontinuitet sve ove godine.

Pronađite si poslovni uzor ili mentora

Često je prvi korak u tome da postanete učinkovitiji pronalaženje jakog lidera (poduzetnika, menadžera) koji će vas pratiti u razvoju. Potražite uspješnog lidera u svojoj društvenoj mreži kontakata i razgovarajte s njim/njima o tome kako je/su postigli uspjeh. Pitajte ih o njihovim osobnim i profesionalnim ciljevima i putu kojim su krenuli da dođu do svoje trenutne pozicije.

Osobno sam imao mentora izvan RH 12 godina, a sada  to radim za nekolicinu poduzetnika i menadžera i pouzdano mogu reći je vrijednost mentorstva za obje strane iznimno visoka.

Napravite za sebe procjenu svojih liderskih (poduzetničkih, menadžerskih) kvaliteta i sposobnosti

Procjene osobnih prednosti i nedostataka (kvaliteta) mogu vam pomoći usavršiti svoje liderske kvalitete, povećati svoju svijest o sebi i unaprijediti svoju karijeru. Mogu vam pomoći u analiziranju vaših liderskih osobina i prednosti te odrediti područja za poboljšanje.

Kontinuirano preispitivanje sebe i svog  poslovnog okruženja je nerazdvojivi dio vašeg uspjeha.

Nemojte bježati od mogućih liderskih izazova

Ključ za napredovanje kao lidera je praksa, a rješavanje različitih manje ili više kompleksnih izazova izoštrava vaše sposobnosti i kvalitete.

Potražite mogućnosti za preuzimanje liderskih uloga u svojoj društvenoj zajednici i okruženju.

To bi moglo biti na poslu, u crkvi, školi, sportu ... Preuzeti liderstvo može vam pružiti dragocjeno iskustvo i ojačati vas za buduće izazove.

Tražite više odgovornosti

Ako na vašem radnom mjestu imate prigodu preuzeti više odgovornosti, učinite to.  Uvijek možete pokazati svoje sposobnosti volontiranjem kako biste preuzeli veću odgovornost i pokazali svoje sposobnosti. To može biti nuđenje pomoći u projektu, rješavanje novog zadatka ili čak preuzimanje nove uloge. Ako pokažete spremnost za više odgovornosti, vjerojatno ćete zavrijediti pozornost sadašnjeg menadžmenta vašeg tima.

Ne želeći ulaziti u detaljne analize i opise edukativnog tipa, u prethodnom dijelu osvrnuo sam se na temu poduzetnika i menadžera, prvenstveno iz prizme osobnog iskustva, iskustava mojih prijatelja i kolega. Pokušao sam potaknuti razmišljanje o tome što je potrebno u poduzetničkom, menadžerskom ili ako želite liderskom smislu da bismo povećali šanse da naš poduzetnički projekt uspije, ili da povećamo šanse za uspjeh nas kao menadžera.

Ono što ovdje nismo spominjali jest kako uspješno upravljati našim poslovanjem, kako držati korak s tržištem i konkurencijom, kao osigurati kontinuitet poslovanje, kako transformirati poslovanje, kako iskoristiti tehnologiju , kako...?

Puno pitanja i još više mogućih odgovora potkrijepljenih direktnim iskustvima, ali to ćemo ipak ostaviti za neki drugi put...