Je li stigao kraj za BluRay?

Je li stigao kraj za BluRay?

Samsung je prije skoro 13 godina predstavio prvi komercijalni Blu-ray player i konstantno bio najjači na tom tržištu, što daje dodatnu snagu odluci te južnokorejske kompanije da se odluči s prekidom proizvodnje te vrste diskova. Samim time, čini se da su dani za Blu-ray odbrojani i da će ostali krenuti istim smjerom.

S krajem 2018. godine, Samsung je imao 37 posto Blu-ray tržišta, Sony je bio na šest posto manje, a LG na 13 posto. Jako rijetko se događa da lider na nekom tržištu odluči istupiti s njega, ali već po tome je jasno koliko neisplativo u ovom i skorašnjem trenutku jest baviti se Blu-ray proizvodnjom. Dakle, vrlo brzo bismo mogli ove luksuzne diskove vidjeti samo u second hand trgovinama, zajedno s drugim formatima koji su dio prošlosti. Srećom po ljubitelje filmova, DVD još uvijek nije.

A zašto srećom po njih? Pa, iako se čini da streaming platforme nude sve na dlanu, zapravo to ne čine. Primjerice, Amazon u svojoj bazi ima 12764 filmova, Netflix 3861, Hulu 1646. Malo je ekskluzivnog sadržaja i svakog mjeseca se library mijenja pa neki filmovi jednostavno odu u nepovrat. Istina, pronaći ćete vjerojatno sve što je snimljeno unazad deset ili 15 godina, ali ako volite filmove iz zlatnog doba Hollywooda ili strane filmove otprije nekoliko desetljeća, u problemu ste.

Naime, velike kompanije ne zanima hoćete moći pogledati što vas zanima, one gledaju prema naprijed i ne razvijaju se u tom smjeru. Kao što se razvila glazbena industrija pa sve što ste slušali na pločama, možete i putem streaminga. S filmom to nije tako i možda baš ta činjenica održi neke od proizvođača na tržištu.

Neće im biti lako ako to pokušaju, posebno ako su u Blu-ray biznisu. Vidi se to po brojkama, u 2018. se uprihodilo 4,03 milijardi američkih dolara i to je pad od 14,6 posto na godišnjoj razini. Streaming platforme su uprihodile 12,9 milijardi dolara, a od online posudbi filmova i serija se uprihodilo još 4,55 milijardi.

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.