Je li stigao kraj za BluRay?

Je li stigao kraj za BluRay?

Samsung je prije skoro 13 godina predstavio prvi komercijalni Blu-ray player i konstantno bio najjači na tom tržištu, što daje dodatnu snagu odluci te južnokorejske kompanije da se odluči s prekidom proizvodnje te vrste diskova. Samim time, čini se da su dani za Blu-ray odbrojani i da će ostali krenuti istim smjerom.

S krajem 2018. godine, Samsung je imao 37 posto Blu-ray tržišta, Sony je bio na šest posto manje, a LG na 13 posto. Jako rijetko se događa da lider na nekom tržištu odluči istupiti s njega, ali već po tome je jasno koliko neisplativo u ovom i skorašnjem trenutku jest baviti se Blu-ray proizvodnjom. Dakle, vrlo brzo bismo mogli ove luksuzne diskove vidjeti samo u second hand trgovinama, zajedno s drugim formatima koji su dio prošlosti. Srećom po ljubitelje filmova, DVD još uvijek nije.

A zašto srećom po njih? Pa, iako se čini da streaming platforme nude sve na dlanu, zapravo to ne čine. Primjerice, Amazon u svojoj bazi ima 12764 filmova, Netflix 3861, Hulu 1646. Malo je ekskluzivnog sadržaja i svakog mjeseca se library mijenja pa neki filmovi jednostavno odu u nepovrat. Istina, pronaći ćete vjerojatno sve što je snimljeno unazad deset ili 15 godina, ali ako volite filmove iz zlatnog doba Hollywooda ili strane filmove otprije nekoliko desetljeća, u problemu ste.

Naime, velike kompanije ne zanima hoćete moći pogledati što vas zanima, one gledaju prema naprijed i ne razvijaju se u tom smjeru. Kao što se razvila glazbena industrija pa sve što ste slušali na pločama, možete i putem streaminga. S filmom to nije tako i možda baš ta činjenica održi neke od proizvođača na tržištu.

Neće im biti lako ako to pokušaju, posebno ako su u Blu-ray biznisu. Vidi se to po brojkama, u 2018. se uprihodilo 4,03 milijardi američkih dolara i to je pad od 14,6 posto na godišnjoj razini. Streaming platforme su uprihodile 12,9 milijardi dolara, a od online posudbi filmova i serija se uprihodilo još 4,55 milijardi.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

17.10.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

15.10.2019. komentiraj

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

15.10.2019. komentiraj

Prošla su vremena u kojima bi velike tehnološke kompanije činile što god mogu kako bi onemogućile open soruce projekte, zajednice i startupe da “dišu punim” plućima, u što smo se uvjerili prošle godine kad je IBM za 34 milijarde američkih dolara preuzeo Red Hat, a Microsoft za 7,5 milijardi dolara GitHub. I koliko god se nekome to činilo lošim u globalu, nije tako.