Je li stigao kraj za BluRay?

Je li stigao kraj za BluRay?

Samsung je prije skoro 13 godina predstavio prvi komercijalni Blu-ray player i konstantno bio najjači na tom tržištu, što daje dodatnu snagu odluci te južnokorejske kompanije da se odluči s prekidom proizvodnje te vrste diskova. Samim time, čini se da su dani za Blu-ray odbrojani i da će ostali krenuti istim smjerom.

S krajem 2018. godine, Samsung je imao 37 posto Blu-ray tržišta, Sony je bio na šest posto manje, a LG na 13 posto. Jako rijetko se događa da lider na nekom tržištu odluči istupiti s njega, ali već po tome je jasno koliko neisplativo u ovom i skorašnjem trenutku jest baviti se Blu-ray proizvodnjom. Dakle, vrlo brzo bismo mogli ove luksuzne diskove vidjeti samo u second hand trgovinama, zajedno s drugim formatima koji su dio prošlosti. Srećom po ljubitelje filmova, DVD još uvijek nije.

A zašto srećom po njih? Pa, iako se čini da streaming platforme nude sve na dlanu, zapravo to ne čine. Primjerice, Amazon u svojoj bazi ima 12764 filmova, Netflix 3861, Hulu 1646. Malo je ekskluzivnog sadržaja i svakog mjeseca se library mijenja pa neki filmovi jednostavno odu u nepovrat. Istina, pronaći ćete vjerojatno sve što je snimljeno unazad deset ili 15 godina, ali ako volite filmove iz zlatnog doba Hollywooda ili strane filmove otprije nekoliko desetljeća, u problemu ste.

Naime, velike kompanije ne zanima hoćete moći pogledati što vas zanima, one gledaju prema naprijed i ne razvijaju se u tom smjeru. Kao što se razvila glazbena industrija pa sve što ste slušali na pločama, možete i putem streaminga. S filmom to nije tako i možda baš ta činjenica održi neke od proizvođača na tržištu.

Neće im biti lako ako to pokušaju, posebno ako su u Blu-ray biznisu. Vidi se to po brojkama, u 2018. se uprihodilo 4,03 milijardi američkih dolara i to je pad od 14,6 posto na godišnjoj razini. Streaming platforme su uprihodile 12,9 milijardi dolara, a od online posudbi filmova i serija se uprihodilo još 4,55 milijardi.

Još iz kategorije

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

01.06.2019. komentiraj

Kada je i službeno potvrđeno da je Tele2 Hrvatska prodan United Grupi postalo je jasno da se dugo najavljivana prodaja napokon dogodila. Iako su neki isticali kako je Tele2 AB, kao vlasnik Tele2 Hrvatska, objavom u poslovnom izvješću o tome kako su zadovoljni poslovanje i kako nastavljaju s ulaganjima zapravo otklonio mogućnost prodaje to je zapravo bio dokaz da su na nju spremni. Pogotovo prikazani svi parametri poslovanja koji su rasli čime se vrijednost prodaje povećavala.