Je li stigao kraj za BluRay?

Je li stigao kraj za BluRay?

Samsung je prije skoro 13 godina predstavio prvi komercijalni Blu-ray player i konstantno bio najjači na tom tržištu, što daje dodatnu snagu odluci te južnokorejske kompanije da se odluči s prekidom proizvodnje te vrste diskova. Samim time, čini se da su dani za Blu-ray odbrojani i da će ostali krenuti istim smjerom.

S krajem 2018. godine, Samsung je imao 37 posto Blu-ray tržišta, Sony je bio na šest posto manje, a LG na 13 posto. Jako rijetko se događa da lider na nekom tržištu odluči istupiti s njega, ali već po tome je jasno koliko neisplativo u ovom i skorašnjem trenutku jest baviti se Blu-ray proizvodnjom. Dakle, vrlo brzo bismo mogli ove luksuzne diskove vidjeti samo u second hand trgovinama, zajedno s drugim formatima koji su dio prošlosti. Srećom po ljubitelje filmova, DVD još uvijek nije.

A zašto srećom po njih? Pa, iako se čini da streaming platforme nude sve na dlanu, zapravo to ne čine. Primjerice, Amazon u svojoj bazi ima 12764 filmova, Netflix 3861, Hulu 1646. Malo je ekskluzivnog sadržaja i svakog mjeseca se library mijenja pa neki filmovi jednostavno odu u nepovrat. Istina, pronaći ćete vjerojatno sve što je snimljeno unazad deset ili 15 godina, ali ako volite filmove iz zlatnog doba Hollywooda ili strane filmove otprije nekoliko desetljeća, u problemu ste.

Naime, velike kompanije ne zanima hoćete moći pogledati što vas zanima, one gledaju prema naprijed i ne razvijaju se u tom smjeru. Kao što se razvila glazbena industrija pa sve što ste slušali na pločama, možete i putem streaminga. S filmom to nije tako i možda baš ta činjenica održi neke od proizvođača na tržištu.

Neće im biti lako ako to pokušaju, posebno ako su u Blu-ray biznisu. Vidi se to po brojkama, u 2018. se uprihodilo 4,03 milijardi američkih dolara i to je pad od 14,6 posto na godišnjoj razini. Streaming platforme su uprihodile 12,9 milijardi dolara, a od online posudbi filmova i serija se uprihodilo još 4,55 milijardi.

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

25.07.2019. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma pokazuju stabilnost s obzirom na vrlo izazovnu tržišnu utakmicu, ali i dokazuju da će doći do promjena koje dolazi s novim predsjednikom Uprave Konstantinos Nempisom koji je kompaniju preuzeo na početku drugog kvartala ove godine.

RFID – temelj uredske sigurnosti?

RFID – temelj uredske sigurnosti?

24.07.2019. komentiraj

Bili svjesni toga ili ne, svi smo u nekom trenutku u životu koristili RFID. Prvi radioodašiljači korišteni tijekom Drugog svjetskog rata pokrenuli su razvoj te tehnološke grane. Kroz stalnu evoluciju ona je u međuvremenu narasla tako da obuhvaća moderne često korištene ID kartice koje se oslanjaju na radiofrekvencijsku identifikaciju i daljinske ključeve na baterije. U ne tako dalekoj budućnosti možda će ljudi čak koristiti mikročipove ugrađene u tijela da bi se prijavljivali na računala i plaćali na aparatima za kavu i pića. Sveprisutnost RFID-a znači da se njegove prednosti često uzimaju zdravo za gotovo, no ne treba ih podcjenjivati.

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.