Iza svake uspješne žene stoji – muškarac

Iza svake uspješne žene stoji – muškarac

One su obrazovane, pametne, zgodne i vrlo sposobne u poslu. Vode urede, skupove i ljude, organiziraju događanja i donose velike profite, a zovu ih kašmir mafija zbog velike moći u tzv.muškom poslovnom svijetu.

Tako se, možda se sjećate, zvala jedna popularna serija sa ženama u glavnoj ulozi emitirana davne 2008. godine. No, bez obzira na fikciju stiglo je vrijeme, više no ikada prije, uspješnih poslovnih žena.

Što žene zapravo donose poslu i zbog čega ih počinjemo primjećivati?

  • definitivno novu snagu uz iznimno razvijena čula. Ne kažu bez razloga da intuicija zlata vrijedi, kada ne znaš kojim smjerom krenuti. Pa zašto onda za savjet i mišljenje ne pitati ženske kolegice?
  • drugačije sposobnosti i emotivnije pristupe. Naravno, treba nam muške logike i realnosti u donošenju odluka i delikatnim poslovnim situacijama. No, zar nije dokazano da nas emocije, posebice one u poslu, mogu odvesti do nekih novih nivoa? Gotovo pa sigurno Steve Jobs ne bi bio legenda kakva je danas, da nije imao feelinge i navale pozitivnih emocija. Isto to možemo reći za još x uspješnih muškaraca u poslu, koji pokazuju svoje osjećaje
  • otkrivanje zamki, opasnosti i prijetnji koje se događaju. Žene su u poslovnom okruženju posebno nadarene za otkrivanje mogućih opasnosti. Ne samo da odlično vladaju kriznim situacijama, već će se poprilično dobro snaći u svladavanju prepreka koje pred njih stavite. Uostalom, koliko velika prepreka mora biti da je jedna žena ne bi mogla savladati, kada u gotovo jednom danu ista ta osoba obavi 850 različitih obiteljsko-kućanskih aktivnosti?
  • znanje. Više no ikada prije, žene koriste tehnologiju što god radile. Pokreću se i učlanjuju u online i live grupe za razmjenu savjeta oko brendinga, poduzetništva, obrta, inovacija, gadgeta, smart aplikacija, niša, e-commercea...i žele znati sve! Čitaju, surfaju, googlaju, pretražuju, komentiraju, istražuju i otkrivaju 0-24 sata. Gotovo da ne postoji branša o kojoj ne raspravljaju i u koju se ne razumiju. Znatiželjnije su i zainteresiranije no ikada prije. I baš zbog toga, uspijevaju (pred)voditi u poslovima koje rade
  • rade brzo, u multitaskingu i proaktivno. Možda se još uvijek boje javiti se prve i reći da nešto znaju prije drugih, posebice šefova. Ali sve više žena, postaje sve proaktivnije. Definitivno je tu zaslužna još jedna 'ženska' sposobnost – raditi 5 stvari u isto vrijeme


Ipak, nakon svega što mi žene znamo i možemo, nismo potpune ako se ne ostvarimo na svim područjima. Ljubav, brak i djeca (ili barem jedno od ovog troje) nešto su što želi baš svaka, koliko god uspješna bila u poslu. Pa ako iz nas stoji stabilni muškarac, postajemo još uspješnije.

Na kraju, važno je znati - kašmir mafija nikada neće biti prijetnja, ali nova snaga koja će zajedno s muškarcima činiti još veća poslovna čuda – definitivno!

 

Autorica: Martina Kocijan

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.