INOVACIJA … registar Hrvata izvan Hrvatske

INOVACIJA … registar Hrvata izvan Hrvatske

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U prethodnoj smo kolumni vidjeli dva suprotna obrasca ponašanja u državnoj upravi:

 • Razna ministarstva i državni uredi koji eklatantno krše jedan važan zakon – Zakon o općem upravnom postupku (ZUP), Članak 47/2 – po kojoj odredbi je službena dužnost u javnopravnom tijelu pribaviti podatke o činjenicama upravnog postupka, a ne ih tražiti od stranaka (građana i gospodarskih subjekata) i
 • Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji u www.registarhrvataizvanhrvatske.hr djelatno implementira svoju obvezu iz Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, Članak 13: „vođenje propisanih evidencija o Hrvatima izvan Republike Hrvatske“

Pri tome trebamo napomenuti da se i ovdje pojavljuje  moment odnosa prema inovaciji. Već smo više puta spomenuli silnu „inventivnost“ državnih službi u odbijanju inovativnih ideja koje im predlažu građani:

 • „Nije predviđeno zakonom!“
 • „Nemamo za to novaca, vremena, ljudi,…!“
 • „Imamo već jedan takav projekt!“
 • „Nije predviđeno planom aktivnosti!“
 • „Javit ćemo se!“

… ili jednostavno nastupi „administrativna šutnja“.

Suprotno ovom ponašanju koje je „neprijateljsko“ prema inovaciji i korisnicima spomenuti Državni ured je prihvatio inicijativu  za uspostavu „Registra hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske“ kao i financiranje razvoja pilota koji je trenutno u funkciji:

Po svojoj funkcionalnosti, Registar je zamišljen kao mreža socijalnih medija preko koje hrvatski subjekti izvan RH (fizičke i pravne osobe) mogu međusobno razmjenjivati informacije o svojem statusu i interesima. Pri tome hrvatske institucije mogu dobiti uvid statusu Hrvata izvan RH. Dobivaju se podaci o o njihovom rasporedu na zemljovidu, dobnoj i obrazovnoj strukturi, generacijskoj poziciji, poslovima, kulturnim i drugim osobnim interesima.

Funkcionalnosti Registra su više-manje standardne:

 • Registracija e-mailom ili preko profila društvenih mreža
 • Upis i održavanje profila, odnosno zapisa fizičke i/ili pravne osobe:
  • Opći i kontaktni podaci
  • Područje djelovanja (poslovno i u udrugama)
  • Interesi (poslovni, kulturni, itd.)
  • Pretraživanje (jednostavno i složeno)
  • Komuniciranje s administratorima Registra
  • Help i FAQ funkcije

Prilikom koncipiranja Registra  velika  je pažnja posvećena  značajnom riziku od zloupotrebe dobivenih podataka( stvarnom i psihološkom),putem zaštite osobnih podataka.. Iz povijesnih razloga hrvatska dijaspora ima naslijeđeni zazor od masovnog prikupljanja osobnih podataka. S druge strane Registar je trebao osigurati umrežavanje Hrvata, pa je primijenjeno rješenje koje omogućuje povezivanje, a čuva privatnost. Zbog toga sve registrirane fizičke osobe imaju mogućnost javno se prikazivati s „nadimkom“ koji uopće ne mora biti povezan s pravim identitetom. Također se javno ne prikazuje niti adresa elektroničke pošte.

Ukoliko se iz pretrage zapisa u Registru pronađe zanimljiva osoba, svaki korisnik može joj uputiti poruku preko sustava obavješćivanja unutar Registra. O tome primatelj dobiva obavijest iz Registra na svoju e-mail adresu (koja je tajna za pošiljatelja). Primatelj može na isti način odgovoriti na poruku, također bez znanja o pravom identitetu sugovornika. Naravno, ako korisnici koji tako komuniciraju žele otkriti svoj identitet, mogu sami u tekstu poruke preko registra poslati prave kontakt podatke sugovorniku.

­JESTE LI ZNALI da  druge zemlje, pa čak niti one s vrlo snažnom dijasporom, nemaju takav registar kakav sada ima Republika Hrvatska. U okviru pripreme za uspostavu Registra proučavani su primjeri u svijetu koristeći čak i službeni upit nekim državama. Od nekih nisu dobiveni odgovori (?) ali ni dobiveni odgovori kao i oni  javno dostupni

nisu baš bili od neke koristi:

 • Slovenija: ima registar samo znanstvenika u svijetu
 • Poljska: primaju skenirane dokumente iz papirnatog obrasca
 • Finska: javili kako stara dBase (!?) aplikacija više nije aktivna, nova se priprema
 • Irska: imaju članove portala https://global.irish/

Mreža za Irce u svijetu (procjene od čak 80 milijuna ljudi irskoga podrijetla!) se uglavnom orijentira na investiranje u Irskoj. Irska ima „državnog ministra“ za dijasporu. Osim poslovnih aktivnosti koje su privukle stotine milijardi dolara investicija na tlu Irske, irske vlasti su vrlo aktivne i na području edukacije. Tako na primjer Department of Foreign Affaires u svojem Irish Abroad Unit ima razvijenu „Irish Educated, Globally Connected: an international education strategy for Ireland, 2016-2020“.

U Registru hrvatskih subjekata izvan RH je također jedno od značajnih dijelova upitnika/profila korisnika posvećeno edukaciji. Osim razine educiranosti i struke, korisnici Registra mogu upisati koji su njihovi budući obrazovni interesi:

BPMN shema poslovnog procesa Registra je:

Koje su ključne brojke, rezultati i korisnička iskustva u radu Registra, bit će prikazano u  ovoj kolumni naredni ponedjeljak.

 

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

01.06.2019. komentiraj

Kada je i službeno potvrđeno da je Tele2 Hrvatska prodan United Grupi postalo je jasno da se dugo najavljivana prodaja napokon dogodila. Iako su neki isticali kako je Tele2 AB, kao vlasnik Tele2 Hrvatska, objavom u poslovnom izvješću o tome kako su zadovoljni poslovanje i kako nastavljaju s ulaganjima zapravo otklonio mogućnost prodaje to je zapravo bio dokaz da su na nju spremni. Pogotovo prikazani svi parametri poslovanja koji su rasli čime se vrijednost prodaje povećavala.